Najnowsze wpisy, strona 3


PRZECIER POMIDOROWY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sos 
Tagi: pomidory   bazylia   przecier z pomidorów  
17 września 2019, 19:23

SKŁADNIKI : 

dowolna ilość pomidorów ( u mnie 3 kg)

duża garść bazylii świeżej

sól, pieprz (opcjonalnie łyżka miodu)

 

WYKONANIE

 

 

Pomidory wrzucamy do wrzątku i czekamy, aż skórka zacznie odchodzić.

Odcinamy górną, twardą część pomidora a resztę  wrzucamy do blendera. Dodajemy bazylię, przyprawy i miód.

Blendujemy na gładką masę.

Wylewamy przecier do garnka i  gotujemy na malutkim ogniu ok godzinki, aż cześć wody odparuje a całość zgęstnieje. 

Po tym czasie przelewamy pomidorki do szklanych butelek, słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. 

Po 20-30 minutach odwaracamy naczynia i gotowe.

 

Smacznego

KARTACZE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ziemniaki 
Tagi: grzyby   kapusta   kartacze  
17 września 2019, 18:53

 

 

SKŁADNIKI NA FARSZ : 

0,5 kg kapusty kiszonej

3 -4 garści grzybów leśnych

4-5 cebul

sól, pieprz, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie

smalec do smażenia

 

SKŁADNIKI NA CIASTO : 

1,5 kg ziemniaków ugotowanych 

2 kg ziemniaków surowych

ok 1 kg mąki żytniej typ 720

1 jajko

sól

 

WYKONANIE

       

 

Kapustę kroimy na drobno i gotujemy w szybkowarze z grzybkami, lisciem i zielem ok 30 minut.

W zwykłym garnku 1,5 godziny.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu.

Z kapusty wyjmujemy liście i ziela. Farsz mieszamy z cebulką. Dodajemy przyprawy do smaku.

Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce.

Surowe ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, odciskamy na sicie a powstały płyn zbieramy do naczynia.

Po 5 minutach odlewamy wodę a zebraną na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków,  mieszamy z jajkiem i mąka. 

Konsystencja ciasta ma być mniej więcej taka jak na kopytka, a ciasto nie powinno kleić się do rąk. 

Z powstałego ciasta formujemy kule wielkości dłoni i spłaszczamy je. 

Na środek nakładamy farsz i dokładnie sklejamy ciasto.

Formujemy stożki

Do garnak z gotującą i osoloną wodą wrzucamy po 2,3 kartacze. Gotujemy 15 minut od momentu wypłynięcia.

 

Smacznego

 

 

 

SERNIK Z KASZĄ MANNĄ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: miód   kasza manna   ser biały  
11 września 2019, 15:31

 

 

SKŁADNIKI NA JEDNĄ KEKSÓEKĘ : 

 

 

4 jajka

40-50 dag sera białego

3-4 łyżki miodu

6 łyżek kaszy manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia eko lub sody

10 łyżek śmietany 30%( ze wsi )

Olej kokosowy+kasza manna do wysmarowania foremki

opcjonalnie garść rodzynek lub 2 łyżki karobu

 

 

WYKONANIE

            

 

 

Jajak ubijamy (blendujemy) z miodem.

Dodajemy ser i blendujemy dosłownie 5-10 sekund (do momentu rozpadu sera)

Nastepnie wsypujemy  kaszę manne proszek, śmietanę i wszystko razem mieszamy łyżką.

Keksówkę smarujemy olejem kokosowym i posypujemy kaszą manną

Piekarnik nastawiamy na 200° góra-dół

Ciasto wylewamy do foremki.Opcjonalnie na wierzch sypiemy rodzynki lub dodajemy karob i delikatnie mieszamy.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 min. 

Przy podwójnej porcji czas pieczenia wydłużamy do 40 min.

Po upieczeniu zostawiamy w zamkniętym piekarniku przez ok. 20 min.

 

Smacznego

DORSZ W JABŁKACH I PORACH Z "GRILLA"...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: por   jabłka   dorsz   grill  
03 września 2019, 13:30

Warunki spartańskie, plener, działeczka :) :) :)

Dziś na stole dorszyk "z grilla". Dlaczego w cudzysłowiu? A no dlatego ,że nie jest on bezpośrednio na grillu pieczony. Moja rybka jest uduszona (czytaj usmażona) na patelni i tym samym nie ma styczności z niefajnym rusztem, folią aluminiową no i gazem ;)

 

SKŁADNIKI : 

2 płaty dorsza

3 jabłka

1 cebula

por (jasna część)

miód

olej slonecznikowy do smarzenia

papryka czerwona

6-7 pieczarek

2 cebule czerwone

3-4 ziemniaki

cukinia

przyprawy : sól,pieprz ziołowy,curry,kurkuma,czosnek granulowany

 

WYKONANIE

           

 

 

Dorsza myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, solimy i odkladamy na bok.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy "na frytki". 

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 

Pora myjemy i kroimy w piórka. 

Odpalamy grila, naczynie które przeznaczamy do duszenia kładziemy na ruszt i wkładamy pokrojone warzywa.

Zamykamy grilla i dusimy do miękkości.

Do uduszonych warzyw wkładamy dorsza, dodajemy łyżkę miodu i dusimy do miękkości ryby (ok.10 minut)

Resztę warzyw kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, curry, czosnkiem granulowanym,kurkumą i dusimy razem z rybką do miękkości w naczyniu żaroodpornym.

 

Smacznego

 

SPAGHETTI NA SUROWO
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: cukinia   spaghetti raw   surowe spaghetti  
03 września 2019, 13:02

 

 

SKŁADNIKI :

2-3 cukinie

sos pomidorowy (patrz młoda kapustka z sosem pomidorowym)

 

WYKONANIE 

       

 

 

Cukinie myjemy i kroimy specjalistycznym:) nożykiem na cieniutkie paseczki(makaron sphagetti). Solimy i odstawiamy.

Sosik robimy zgodnie z przepisem, nie podgrzewamy.

Makaron z cukini odsączamy z powstałej wody, wykładamy na talerz i polewamy sosem pomidorowym. 

Jeśli ktoś nie lubi zimnych potraw, zawartość talerza można podgrzać w kąpieli wodnej (stawiamy talerz na garnku z gotującą się wodą)

Całość można posypać żółtym serem.

 

Smacznego

NALEŚNIKOWE SAJGONKI Z KREWETKAMI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sajgonki 
Tagi: sajgonki   krewetki   naleśniki  
03 września 2019, 12:42

 

 

SKŁADNIKI :

30-40 dag krewetek

1 cebula czerwona

20-30 dag sera żółtego

1 papryka czerwona

sere almette

sól,pieprz ziołowy, czosnek granulowany - do smaku

naleśniki (przepis na poprzednich stronach)

 

WYKONANIE

Naleśniki smażymy zgodnie z przepisem(patrz wstecz)

Warzywa kroimy w drobniutką kostkę, ser ścieramy w maszynce.i

Krewetki myjemy, obieramy z pancerza i czyścimy. Następnie posypujemy je przyprawami i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy.

Zimne naleśniki smarujemy serkiem almette. Na to wykładamy warzywa (ok 1 łyżki) i kilka krewetek. 

Całość posypujemy serem żółtym.

Naleśnika zawijamy i podsmażamy na suchej patelni (ok 2 min z jednej i drugiej strony)

PS: w kieliszeczku nie ma winka :) , to jest zakwas z buraków :)

 

 

Smacznego 

LECZO Z CUKINI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: pieczarki   papryka   cukinia  
03 września 2019, 12:03

 

 

SKŁADNIKI: 

2 średnie cukinie

3-4 ząbki czosnku

2 cebule czerwone

papryka: czerwona, zielona, żółta

30-40 dag pieczarek

0,5l passaty

3-4 pomidory

garść świeżej bazyli (łyżeczka suszonej)

2 łyżki miodu

olej słonecznikowy do smażenia

sól, pieprz, papryka wędzona - do smaku

 

WYKONANIE

 

      

 

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej do wysokiego garnka. Podsmażamy chwilę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy. Dodajemy miód. 

Paprykę myjemy i czyścimy z pestek. Kroimy w kosteczkę (ok. 2 cm) dodajemy do garnka. Smażymy

Następnie obieramy pieczarki, kroimy w grusze piórka i dodajemy do garnka. Mieszamy i podsmażamy

Cukinie myjemy, odkrawamy "dupki", kroimy w kostkę (ok. 2 cm) i dodajemy do garnka. Mieszamy i podsmażamy.

Bazylię myjemy, rwiemy na mniejsze cześci i wrzucamy do całości.

Pomidory spażamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.

Do całości dolewamy passatę i dodajemy przyprawy.

Gotujemy dotąd, aż warzywa zmiękną (20 minut)

Podajemy z ryżem, chlebkiem żytnim lub placuszkami ziemniaczanymi :) 

Zamiast mięska można podsmażyć tofu pokrojone w kosteczkę.

 

Smacznego

JAGODZIANKI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: bułki z owocami   jagodzianki z mąki żytniej  
16 lipca 2019, 16:10

Sezon na jagodzianki ...

Wymyśliłam sobie, że moje jagodzianeczki będą"otwarte" 😊 a tym samym łatwiejsze w produkcji 😁

W trakcie pieczenia stwierdziłam, że urozmaice moje bułeczki i zrobiłam je również z serem białym i owocami.

Powiem tak...mmmm☺️ pychoota.

 

SKŁADNIKI : 

0,5 kg mąki żytniej typ 720

2 jajka

4 łyżki miodu

2 op. suszonych drożdży( po 9 g)

pół łyżeczki soli kłodawskiej

250 ml  mleka wiejskiego

8 łyżek oleju słonecznikowego 

150 g masła bez laktozy (roztopionego)

1 litr jagód (ser biały wiejski,brzoskwinie, nektarynki,śliwki)

 

WYKONANIE

 

         

 

Mąkę mieszamy z drożdżami i solą.Dodajemy olej,miód,masło,mleko i ucieramy roborem.Gdy ciasto będzie równomiernie wymieszane, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie formujemy z ciasta małe kulki (ręce maczamy w oleju, żeby nie kleiły się do ciasta) rozpłaszczamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na środku ciasta robimy wgłębienie łyżką umaczaną w oleju i nakładamy jagody.

Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.(góra-dół)

Jeśli nie mamy jagód, możemy je zastąpić zblendowanym serem białym z dodatkiem miodu. Na surowe ciasto układamy pocięte w plasterki owoce(nektarynka,brzoskwinia lub śliwka) a na to nakładamy łyżkę zblendowanego sera. 

Pieczemy tak jak jagodzianki.

 

Smacznego

 

 

SIEKANE GOŁĄBKI Z RYBĄ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: gołąbki z rybą   gołąbki z młodej kapusty  
16 lipca 2019, 15:38

Z racjii tego iż nie jem mięsa , wymyśliłam sobie gołąbki z rybką.

Powiem tak...niebo w gębie 

Nawet moje "wybredne" dzieci stwierdziły, że to jest mięso mielone ;)

Docelowo gołąbki miały być zawijane, ale kapustka się rozgotowała i powstało co powstało ;)

 

 

SKŁADNIKI : 

1 główka kapusty

2 cebule

3 marchewki

1 łyżka miodu

1 szklanka ryżu suchego

1 płat ryby (dorsz, miruna...)

przyprawy - sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, majeranek, czosnek granulowany, kolendra mielona ( do smaku)

sos pomidorowy (patrz młoda kapustka)

 

WKONANIE 

 

Kapustę dzielimy na 4 części, kroimy w paseczki i myjemy. Cebulę i marchewkę kroimy w koseczkę i dusimy z miodem na oleju słonecznikowym. 

Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy cebulę i dusimy razem do miękkości kapusty ok. 20 minut. 

Ryż wsypujemy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy do miękkości. 

Rybę mielimy w maszynce do mięsa, przekładamy na patelnię i smażymy z wszystkimi przyprawami 5-8 minut. 

Do kapusty dodajemy rybę, ryż i sos pomidorowy (patrz młoda kapustka). 

Jeśli uważamy, że danie jest za gęste - dolewamy wody. 

Całość podgotowujemy jeszcze chwilę.

Podajemy z ogórkami w śmietanie z cebulką ;)

 

Smacznego 

DŻEM TRUSKAWKOWY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: dżem truskawkowy z miodem   dżem z truskawek  
16 lipca 2019, 14:22

Truskawki...truskawki...

Owoce sezonowe, ale żeby móc je spożywać zimą, trzeba je przetworzyć lub zamrozić latem 😁Moja zamrażarka jest już pełna, więc poradziłam sobie z nimi inaczej😉

Dżemik przyda się jako pyszny dodatek do naleśniczków....i nie tylko 🙂

 

SKŁADNIKI : 

2 kg truskawek

4 łyżki miodu

3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

 

WYKONANIE 

Truskawki myjemy,obrywamy szypułki i wkładamy do garnka.

Ugniatamy tuczkiem do ziemniaków, pozostawiając małe kawalki owoców.

Dodajemy miód i gotujemy 15 minut.

Do szklanki wlewamy zimną wodę z kranu i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną.

Wlewamy do truskawek i mieszamy.

Po minucie wyłączamy gaz a truskawki przekładamy do słoiczków. 

Pasteryzujemy ok 20 minut.

 

Smacznego

TORCIK ŻYTNI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: biszkopt z owocami   ciasto z owocami   biszkopt żytni  
16 lipca 2019, 13:48

 Torcik z mąki żytniej (ekologicznej)... ileż to ja się nagłowiłam 🤯, aby wreszcie wyszedł jak należy. Bo tak naprawdę, nie jest łatwo wyczarować z mąki żytniej  placuszek. Mąka ta jest ciężka, więc potrzeba dokładnie dobrać  składniki tak aby powstało coś.....hmmmm.....takiego??!! ☺️

Jeśli raz go zrobisz .... będzie gościem na Twoim stole niejednokrotnie😉

 

SKŁADNIKI : 

8 jajek

8 łyżek mąki żytniej typ 720

4 łyżki miodu

2 łyżeczki płaskie sody

owoce sezonowe ( truskawki, maliny, brzoskwinie, borówki)

krem z orzechów laskowych (patrz tarta żytnia)

ok. pół litra śmietany swojskiej (ze wsi)

1 op. ciasteczek kakaowych kruchych

2-3 łyżki syropu z agawy

pół szklanki smoothie z truskawek

 

WYKONANIE 

                      

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 

Żółtka blendujemy z miodem, dodajemy do tego pianę,mąkę i sodę i dalej blendujemy na najniższych obrotach na gładką masę. 

Następnie wylewamy naszą masę do szklanej formy, wysmarowanej olejem kokosowym.

Pieczemy w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 15 minut.(termoobieg)

 

W międzyczasie dobrze schłodzoną śmietanę wlewamy do słoika i miksujemy razem z syropem z agawy, aż do uzyskania bitej śmietany.

Pół ubitej odkładamy a do drógiej połówki dosypujemy zblendowane ciasteczka i mieszamy łyżką na jednolitą,ciemną,gęstą masę.

 

Przestudzony biszkopt kroimy w szerz na pół. Na dolną część wylewamy smoothie z truskawek, wykładamy krem z orzechów, na to układamy pokrojone w krążki świerze brzoskwinie a na to połowe bitej śmietany. Na bitą śmietanę kładziemy drugą część ciasta.

Z górnej części odkrawamy daszek i smarujemy całość kremem z bitej śmietany i ciasteczek. Na wierzch układamy dowolne owoce.

 

Smacznego

TARTA ŻYTNIA Z OWOCAMI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: tarta żytnia   owoce sezonowe   mąka żytnia   tarta  
16 lipca 2019, 13:14

 Wymyśliłam, że placuszek ten będzie się nazywał

...tarta...😊

oczywiście na mące żytniej ekologicznej

Zastanawiałam się czego użyć zamiast tych naszych "pysznych", sklepowych kremów ( których sama oczywiście używałam, zanim zaczęłam dokładnie czytać skład 😉) i.... wymyśliłam...

Kasza manna...wpasowała mi się tu jak talala😁

 

 

SKŁADNIKI : 

3 szkl. mąki żytniej typ720

1 łyżka sody

150 g masła (roztopionego)

3 łyżki miodu

1 jajko

5 łyżek kaszy manny

2-3 garści orzechów laskowych

8 daktyli bez pestek

2 łyżki karobu

1-2 szkl. wody

ulubione owoce sezonowe(wiśnie,truskawki,borówki,brzoskwinie)

 

WYKONANIE 

   

       

 

Mąkę, sodę, masło, miód, jajko - wkładamy do miksera i ucieramy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy na 30 munut do lodówki. Po tym czasie wylepiamy ciastem wysmarowaną olejem kokosowym szklaną okrągłą foremkę. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika, na 15 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

 

KREM Z ORZECHÓW LASKOWYCH

Dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie orzechy laskowe

Następnie blendujemy je z daktylami,karobem i wodą (konsystencja gęstego kremu)

 

KREM Z KASZY MANNY I WIŚNI

5 łyżek kaszy manny zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości,. Do gotującej dodajemy łyżeczkę soli kłodawskiej i 2-3 łyżki miodu. Nasteepnie kaszę zdejmujemy z ognia, dodajemy garść wydrylowanych wiśni i blendujemy na gładką masę. 

 

Masę orzechową wykładamy na naszą tartę, na to ulubione owoce - pokrojone lub w całości. Na owoce kładziemy krem z kaszy manny. Na wierzch układamy owoce (pokrojone lub w całości.) Posypujemy startą gorzką czekoladą.

 

Smacznego

 

 

PLACUSZKI BANANOWO - JABŁKOWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: placuszki 
Tagi: jabłko   banan   placuszki bananowe  
16 lipca 2019, 12:52

 

 

SKŁADNIKI : 

1 banan

2 jabłka

4-5 jajek

2 szklanki mąki żytniej typ 720

2 łyżki miodu

1 łyżeczka sody

1 łyżka oleju kokosowego

woda

 

WYKONANIE

                                                                                    

 

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i blendujemy na wysokich obrotach na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste - dolewamy wody...jeśli za rzadkie -  dosypujemy mąki (konsystencja ma być taka, aby nasze placuszki nie rozpływały się na patelni.) 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego i nakładamy łyżką placuszki. Smarzymy z obu ston na złoty kolor. 

Placuszki podałam z frużeliną z wiśni ;)

 

Smacznego

 

MAKARON ŻYTNI Z SEREM I SMOOTHIE Z TRUSKAWEK...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: makarony 
Tagi: truskawki   ser biały   smoothie   makaron żytni  
15 lipca 2019, 21:11

 

 

SKŁADNIKI : 

1 op. makaronu żytniego wstążki

20-30 dag sera białego (wiejskiego)

1 kg. truskawek

1 szklanka śmietany (wiejskiej)

2 łyżki miodu

 

WYKONANIE 

 

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 

Wykładamy na talerz, posypujemy białym serem i polewamy smoothie z truskawek (truskawki blendujemy z miodem i śmietaną)

 

Smacznego

PLACUSZKI Z CUKINII
Autor: fiolka1312 | Kategorie: placuszki 
Tagi: placuszki z cukinii   cukinia  
15 lipca 2019, 20:53

 

 

SKŁADNIKI : 

2 cukinie

3-4 ząbki czosnku

2 ziemniaki

2 jajka

pół szklanki mąki żytniej typ 720

pół szklanki mąki ziemniaczanej

1 cebula

olej słonecznikowy

sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry

 

WYKONANIE

 

 

                                                                                              

 

Cukinię, cebulę i ziemniaki ścieramy w maszynce na grubych oczkach. Dodajemy jajko,mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Mieszamy wszystko razem do uzyskania konsystencji placków ziemniaczanych. Całość odsączamy na sicie. Smażymy z obu stron na oleju słonecznikowym. Odsączamy na ręczniku papierowym. 

Smacznego

MŁODA KAPUSTKA Z SOSEM POMIDOROWYM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: sos z suszonych pomidorów   kapusta zielona   młoda kapusta  
15 lipca 2019, 20:34

 

 

SKŁADNIKI : 

1 główka kapusty

2 cebule czerwone

3 małe marchewki 

1 łyżka miodu

ziemniaki 

SOS POMIDOROWY

2 garści pomidorów suszonych

4 ząbki czosnku

1 mała cebula

garść świeżej bazylii

szczypta kwasku askorbinowego lub sok z połowy cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

butelka passaty lub 4 pomidory obrane ze skórki

2 szklanki wody

sól, pieprz czarny - do smaku

 

WYKONANIE

 

Kapustę dzielimy na 4 części, kroimy w nie za grube paski i myjemy w zimnej wodzie. 

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z miodem na oleju słonecznikowym. Dodajemy do tego marchewke pokrojoną w kosteczkę i dusimy chwilę. Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy podsmażoną cebulę i dusimy jeszcze 20 minut ( do miękkości)

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

 

Wszystkie składniki na sos pomidorowy wkładamy do blendera i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Podajemy z ziemniakami w mundurkach ;)

 

Smacznego

PATISON W PANIERCE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: placuszki 
Tagi: jajka   mąka żytnia   płatki owsiane   patison  
15 lipca 2019, 19:40

 

 

SKŁADNIKI : 

2 patisony

2 szklanki płatków owsianych, zmielonych

2-3 jajka

olej słonecznikowy

sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona

 

WYKONANI

                                                                                              

 

  Patisona myjemy, obieramy i kroimy na krążki około 2 cm grubości. Solimy i zostawiamy na 15 minut. 

W międzyczasie rozbijamy jajko, dodajemy przyprawy. Patki owsiane blendujemy z płatkami kukurydzianymi.

Zamiast płatków mążna użyć mąki żytniej typ 720

Patisona posypujemy papryką wędzoną, obtaczamy w płatkach następnie w jajku i zów w płatkach. 

Smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju słonecznikowym.

Odsączamy na ręczniku papierowym.

Można podać z sałatką z pomidorów i sera feta.

 

Smacznego

FRUŻELINA Z WIŚNI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sos 
Tagi: miód   skrobia ziemniaczana   wiśnie  
04 lipca 2019, 11:36

 

 

SKŁADNIKI:

0,5 kg wiśni (bez pestek)

1 szklanka wody

1 płaska łyżeczka kwasu askorbinianowego 

   ( sok z połówki cytryny )

3-4 łyżki miodu 

3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

 

WYKONANIE

Wiśnie myjemy ,drylujemy i wkładamy do garnka. Miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków i zalewamy wodą. Dodajemy miód i gotujemy ok.30 minut. Dodajemy kwas lub sok z cytryny.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 1/4 szklanki wody i wlewamy do gotujących się wiśni. Doprowadzamy do konsystencji kiślu i zlewamy do słoików. Słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem aby się zakonserwowały. 

Można również konserwować we wrzątku 15 minut.

 

Smacznego

SAJGONKI WARZYWNE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sajgonki 
Tagi: sajgonki   papier ryżowy   sajgonki warzywne   warzywa  
09 czerwca 2019, 20:37

 

 

SKŁADNIKI :

2 marchewki 

2 cebule czerwone 

1 papryka czerwona i żółta 

1 batat 

1 cukinia 

1/2 op makaronu ryżowego lub z manioku 

2 ziela angielskie 

1 liść laurowy 

1 łyżka czosnku granulowanego 

1 łyżeczka - imbiru,kurkumy,pieprzu ziołowego,kolendry mielonej,kuminu,soli kłodawskiej

sos sojowy 

 

WYKONANIE 

               

 

 

Marchew, batata, cukinie-zetrzeć na tarce (w maszynce) , cebulę w piórka, paprykę w kosteczkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i lekko poddusić, dodać resztę warzyw, 2 szklanki wody i przyprawy. Dusić na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Makaron moczymy w zimnej wodzie przez ok 5 minut. Następnie tniemy nożyczkami na ok 3 cm kawałki. Wrzucamy do warzyw i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Z uduszonych warzyw wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie.

W okrągłym naczyniu szykujemy troszkę wody z kranu. Papier ryżowy moczymy ok 10 sekund, następnie wyjmujemy i suszymy na papierowym ręczniku (dzięki temu sajgonki nie będą się rozpadać na patelni.) Na wysuszony papier nakładamy łyżkę farszu i zawijamy tak jak krokieta. Smarzymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron.

Podajemy z sosem słodko ostrym zmieszanym z sosem sojowym. 

PUDDING Z KASZY OWSIANEJ I TRUSKAWEK
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: truskawki   zblendowana kasza z truskawkami   kasza owsiana  
22 maja 2019, 19:05

 

 

SKŁADNIKI : 

2 szklanki kaszy owsianej 

3 łyżki miodu 

kilka zmrożonych truskawek 

czekolada gorzka do posypania 

 

WYKONANIE 

Kaszę płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Wsypujemy do wrzątku i gotujemy 20 minut.

Następnie przekładamy ją na sitko i przelewamy zimną wodą. 

Kaszę przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W trakcie blendowania dodajemy miód i truskawki. Przekładamy do miseczek i posypujemy startą czekoladą

 

Smacznego