Kategoria

Desery


GOFRY WEGAŃSKIE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: wegańskie gofry   kokosowe gofry   gofry bez jajek  
30 marca 2021, 19:02

 

 

SKŁADNIKI : 

10 dag mąki kokosowej eko

10 dag mąki orkiszowej eko

2 banany bio

1 łyżeczka siemienia lnianego (w całości)

2 kieliszki oleju słonecznikowego eko

1/2 op proszku do pieczenia eko

2,5 szklanki wody

 

 

WYKONANIE 

Do blendera kielichowego wkładamy banany i blendujemy na gładką masę.

Dodajemy resztę składników i mieszamy 

(konsystencja ma być bardzo gęsta , nie lejąca)

Gofrownice nagrzewamy i wykładamy nasze ciasto za pomocą sylikonowej szpatułki.

Rozsmarowujemy tyle ile się da , zamykamy i pieczemy do momentu aż para przestanie lecieć

(ok 4 minuty)

Po tym czasie delikatnie otwieramy gofrownicę , gdyż gofry lubią się rozwarstwiać.

Jesli tak się zdarzy , zamknijmy ją na chwilę i pozwólmy ciastu się skleić.

Gotowe gofry jemy z owocami lub ulubionymi dodatkami. 

Smacznego

GOFRY Z GRILLA ELEKTRYCZNEGO
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: gofry bez jajek   gofry z grilla elektrycznego   gofry domowe  
23 października 2020, 18:50

 

 

SKŁADNIKI : 

2 szklanki maki orkiszowej 

1 budyń śmietankowy 

2 banany 

1 szklanka wody

1 szklanka mleka ( może być roślinne)

2-3 łyżki oleju 

proszek do pieczenia mały 

grill elektryczny zamykany 

 

WYKONANIE 

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

Rozgrzewamy grilla i wylewamy ciasto.

Smażymy około 5 minut.

Podajemy wedle uznania 

U mnie z jogurtem i sałatką owocową 

 

Smacznego 

 

OMLET ZBOŻOWY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: omlet zbożowy   płatki zbożowe na omlet  
22 lipca 2020, 09:57

 

 


SKŁADNIKI:

3 jajka

szklanka płatków zbożowych (pięć zbóż)

1 łyżeczka miodu

garść rodzynek

1banan

1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego

 

WYKONANIE

 

Jajka wbijamy do miseczki i mieszamy z miodem.

Dodajemy płatki ,rodzynki ,banana pokrojonego w plasterki i wszystko razem mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy , wylewamy  omlet i smażymy po kilka minut (najlepiej pod przykryciem) z obydwu stron.

 

Smacznego

LODY TRUSKAWKOWO-BANANOWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: lody truskawkowo bananowe   truskawki   banany  
26 maja 2020, 15:34

 

 


SKŁADNIKI : 

1 kg zamrożonych truskawek

4 obrane i zamrożone banany

wafle orkiszowe eko

 

WYKONANIE

Truskawki delikatnie rozmrażamy(na tyle ,aby dało się je podzielić)

Zamrożone banany wkładamy do blendera i blendujemy na gładko. Dodajemy po trochu truskawki. Blendujemy całość na gładką masę. 

Nakładamy nasze lody na wafel, rozsmarowujemy i nakładamy kolejny wafel. I tak do ostatniego( tego już nie smarujemy)

Dzielimy wafle na 2-4-6 części i wkładamy do zamrażalnika. 

Po 10-15 minutach lody są gotowe.

 

Smacznego

 

CHAŁWA "SZAMANA"
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: kakao   dynia   sezam   chałwa z dyni   chałwa naturalna  
29 listopada 2019, 22:59

 

 

SKŁADNIKI : 

3/4 szklanki sezamu

1/2 szklanki dyni

2-3 łyżki miodu

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki kakao 100%

2 goździki

2 łyżki startej skórki z pomarańczy

2 łyżki startej skórki z cytryny

 

WYKONANIE

         

 

 

Sezam, goździki i dynię wsypujemy do blendera i mielimy na wiór.

Jeśli nie mamy sproszkowanej skórki , możemy skroić skórkę z połówki cytryny (eko) i dodać do blendera.

Wysypujemy to do większej miski i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Formujemy chałwę według uznania. 

Ja zostawiłam w miseczce i ugniotłam równo.

Wkładamy miskę do zamrażalnika na dwie godziny.

Po wyjeciu z zamrażalnika, chałwę przechowujemy w lodowce.

 

Smacznego

 

KASZKA MANNA Z OWOCAMI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: pomarańcza   banan   mango   gruszki   jabłka   kasza manna razowa  
27 listopada 2019, 18:45

 

 

SKŁADNIKI : 

2 szklanki wody

20 łyżek kaszy manny razowej

4-5 łyżki miodu

owoce - jabłka 5, gruszki 4, banany2, mango 1, pomarańcza 1

 

WYKONANIE

   

 

 

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy kaszę.

Dodajemy miód (tyle ile każdy lubi)

Mieszamy ciągle, aż do momentu bulgotania.

Gdy zacznie bulgotać , zestawiamy z ognia.

Konsystencja ma być gęsta.

Owoce obieramy, myjemy, i pokrojone wkładamy do blendera. 

Tak oto zblendowane dodajemy do kaszy wyłożonej do miseczek lub wlewamy całość do garnka.

Owoców może być mniej lub więcej i oczywiście takie jakie lubimy. 

 

Smacznego

 

DŻEM TRUSKAWKOWY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: dżem truskawkowy z miodem   dżem z truskawek  
16 lipca 2019, 14:22

Truskawki...truskawki...

Owoce sezonowe, ale żeby móc je spożywać zimą, trzeba je przetworzyć lub zamrozić latem 😁Moja zamrażarka jest już pełna, więc poradziłam sobie z nimi inaczej😉

Dżemik przyda się jako pyszny dodatek do naleśniczków....i nie tylko 🙂

 

SKŁADNIKI : 

2 kg truskawek

4 łyżki miodu

3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

 

WYKONANIE 

Truskawki myjemy,obrywamy szypułki i wkładamy do garnka.

Ugniatamy tuczkiem do ziemniaków, pozostawiając małe kawalki owoców.

Dodajemy miód i gotujemy 15 minut.

Do szklanki wlewamy zimną wodę z kranu i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną.

Wlewamy do truskawek i mieszamy.

Po minucie wyłączamy gaz a truskawki przekładamy do słoiczków. 

Pasteryzujemy ok 20 minut.

 

Smacznego

PUDDING Z KASZY OWSIANEJ I TRUSKAWEK
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: truskawki   zblendowana kasza z truskawkami   kasza owsiana  
22 maja 2019, 19:05

 

 

SKŁADNIKI : 

2 szklanki kaszy owsianej 

3 łyżki miodu 

kilka zmrożonych truskawek 

czekolada gorzka do posypania 

 

WYKONANIE 

Kaszę płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Wsypujemy do wrzątku i gotujemy 20 minut.

Następnie przekładamy ją na sitko i przelewamy zimną wodą. 

Kaszę przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W trakcie blendowania dodajemy miód i truskawki. Przekładamy do miseczek i posypujemy startą czekoladą

 

Smacznego 

BUDYŃ CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: czekolada   miód   kasza jaglana  
21 maja 2019, 16:50

 

 

SKLADNIKI : 

20 dag kaszy jaglanej 

1/2 szklanki wody 

1/2 czekolady gorzkiej 

2 łyżki miodu 

 

 

WYKONANIE 

 

 

Kasze płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości. Przelewamy zimną wodą, wkładamy do blendera, dodajemy miód i blendujemy. Stopniowo dolewamy wody ( tyle ,żeby nasza masa miała konsystencję budyniu) i ciągle blendujemy. Na koniec ścieramy na tarce czekoladę i wsypujemy do blendera. 

 

Smacznego 

 

MLECZKO KOKOSOWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: wiórka kokosowe  
14 maja 2019, 11:27

 

 

SKŁADNIKI : 

1 szklanka wiórków kokosowych 

4 szklanki wody 

 

WYKONANIE 

 

Całą wodę zagotowujemy i zostawiamy ok.5 minut do przestygnięcia. Do blendera wlewamy dwie szklanki wody i dodajemy całe wiórka.Blendujemy 3 minuty. Przelewamy mleko przez sito i odsączamy. 

                                                                                                                                   

 

 

Wiórka ponownie wsypujemy do blendera, zalewamy resztą wody i znów blendujemy 3 minuty. Przecedzamy i gotowe :)

Jeśli chcemy aby nasze mleczko było słodkie dodajemy łyżke miodu.

Takie mleko możemy przechowywać w lodówce (oczywiście w szkle) 4 dni.

 

Smacznego 

SOK Z PĘDÓW SOSNY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zdrowo  desery 
Tagi: miód   pędy sosny  
07 maja 2019, 18:25

SKŁADNIKI : 

Pędy sosny ok. 0,5 kg

0,5 l miodu 

1 łyżeczka witaminy C w proszku (sok z dwóch cytryn)

 

WYKONANIE 

 

       

 

 

Pędy sosny myjemy, łamiemy na pół i wkładamy do garczka. Zalewamy ok. dwoma litrami wody i gotujemy pod przykryciem godzinę. 

Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 12 godzin do naciągnięcia. Na drugi dzień gotujemy godzine pod przykryciem. Następnie odcedzamy, dodajemy miód, łyżeczkę witaminy C w proszku i znowu gotujemy godzinę. Po tym czasie gorący płyn przelewamy do słoiczka i wstawiamy w ciemne miejsce.

 

Smacznego 

NUTELLA DOMOWA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: daktyle   mleko sojowe   orzechy laskowe  
07 maja 2019, 17:53

 

 

SKŁADNIKI :

12-15 daktyli bez pestki

20 dag orzechów laskowych (obranych)

1/2 szklanki mleka sojowego 

 

 

 

WYKONANIE 

          

 

 

Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C .Wysypujemy orzechy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 8-10 minut. Po tym czasie wyjmujemy orzechy, czekamy aż przestygną i trzemy w rękach aby odpadły skórki. Wrzucamy do blendera i blendujemy na gładką masę. Dodajemy daktyle i dalej blendujemy. Do całości dolewamy mleka , tyle żeby powstał krem.

Zamiast mleka sojowego mozna dodać wody i 2 łyżki karobu. 

Kwiaty z własnego ogródeczka :)

 

Smacznego 

 

SMOOTHIE Z MANGO
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: nasiona chia   jabłka   mango   jagły   mięta  
22 kwietnia 2019, 11:55

 

 

SKŁADNIKI : 

4-5 jabłek

1/2 mango 

kilka gałązek świeżej mięty 

jagły 

nasiona chia 

 

WYKONANIE 

 

      

 

Owoce myjemy, obieramy i kroimy w nieregularne kawałki. Dodajemy kilka gałązek mięty i blendujemy wszystko. Do szklanki na dno sypiemy jagły, na to kładziemy zblędowane owoce, posypujemy nasionami chia i znów jagłami. Na koniec znów dajemy owoce i ozdabiamy według uznania.

 

Smacznego

CZEKOLADA NATURALNA SZAMANA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: czekolada domowa   karob  
01 kwietnia 2019, 17:17

 

 

SKŁADNIKI :  

2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

2-3 łyżki karobu 

2 łyżeczki wiórków kokosowych 

2 łyżeczki syropu klonowego 

 

WYKONANIE 

 

          

Olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Do roztopionego całkowicie oleju dodajemy karob, wiórka i syrop klonowy. Mieszamy. Wykładamy łyżeczką do foremek na lód lub innych ,z których łatwo wyjmiemy naszą czekoladkę. Wkładamy do lodówki na 15 minut i gotowe.

 

Smacznego