DŻEM TRUSKAWKOWY
| Kategorie: desery
Tagi: dżem truskawkowy z miodem dżem z truskawek
16 lipca 2019, 14:22
Truskawki...truskawki...
Owoce sezonowe, ale żeby móc je spożywać zimą, trzeba je przetworzyć lub zamrozić latem 😁Moja zamrażarka jest już pełna, więc poradziłam sobie z nimi inaczej😉
Dżemik przyda się jako pyszny dodatek do naleśniczków....i nie tylko 🙂
SKŁADNIKI :
2 kg truskawek
4 łyżki miodu
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE
Truskawki myjemy,obrywamy szypułki i wkładamy do garnka.
Ugniatamy tuczkiem do ziemniaków, pozostawiając małe kawalki owoców.
Dodajemy miód i gotujemy 15 minut.
Do szklanki wlewamy zimną wodę z kranu i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną.
Wlewamy do truskawek i mieszamy.
Po minucie wyłączamy gaz a truskawki przekładamy do słoiczków.
Pasteryzujemy ok 20 minut.
Smacznego
Dodaj komentarz