Archiwum kwiecień 2019


PIZZA WARZYWNA Z MĄKI ŻYTNIEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: pizza 
Tagi: cebula czerwona   ser żółty   papryka   pieczarki   bataty  
29 kwietnia 2019, 21:03

 

 

SKŁADNIKI : 

CIASTO

2 szklanki mąki żytniej typ 720 

1 saszetka drożdży sypkich eko

1/3 szklanki ciepłej przegotowanej wody 

garść dyni 

1 łyżka czosnku niedźwiedziego 

1 łyżeczka soli kłodawskiej 

1 łyżka oliwy z oliwek

FARSZ

7-8 pieczarek 

1 papryka czerwona 

1 duża cebul czerwona 

ser żółty 

1/2 batata 

kilka plasterków pomidora 

rukola  

4-5 łyżek passaty pomidorowej 

1 łyżeczka oregano 

1 łyżeczka oliwy z oliwek 

1 łyżeczka czosnku granulowanego

kilka plasterków swojskiej kiełbasy dla mięsożernych domowników :)

 

WYKONANIE 

 

 

             

 

Wszystkie składniki na cisto mieszamy robotem do uzyskania jednolitej masy, na koniec wsypujemy dynie i zagniatamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.20 minut. W czasie kiedy ciasto rośnie, obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Batata kroimy na frytki oblewamy oliwą z oliwek i posypujemy czosnkiem granulowanym. W szklance mieszamy passate z oliwą i oregano. 

Po 20 minutach ciasto znów zagniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blaszkę mwykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na kształt blaszk, smarujemy naszym sosem pomidorowym i układamy składniki. Na koniec posypujemy serem żółtym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut.

 

Smacznego 

FLAKI Z BOCZNIAKÓW
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: szybkowar   boczniaki  
22 kwietnia 2019, 13:03

SKŁADNIKI : 

0,5 kg. boczniaków 

3 marchewki 

1 pietruszka 

2 małe czerwone cebule 

kawałek selera 

3-4 liście laurowe 

4-5 ziela angielskie 

2 ząbki czosnku 

smalec do smażenia

opcjonalnie passata pomidorowa

PRZYPRAWY : papryka ostra,słodka, majeranek, sól kłodawska, pieprz czarny, majeranek, przyprawa do flaków

 

WYKONANIE 

 

       

 

 

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w podłużne paski. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W szybkowarze rozgrzewamy smalec i dusimy ok. 5 minut wszystkie składniki. Następnie ndodajemy przyprawy (do smaku), zamykamy sybkowar i gotujemy pod ciśnieniem 12 minut. 

Jeśli ktoś lubi gęste flaki, może zaprawić mąką żytnią :)

 

Smacznego

BABKA POMARAŃCZOWA NA ŻYTNIEJ MĄCE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: jajka   mąka żytnia   pomarańcza  
22 kwietnia 2019, 12:13

 

 

SKŁADNIKI : 

20 dag. mąki żytniej typ 720

6 jajek

3-4 łyżki miodu 

2 łyżki karobu 

sok i skórka otarta z 1 pomarańczy 

1 łyżeczka sody 

6 łyżek oliwy z oliwek 

płatki migdałów 

 

WYKONANIE 

 

         

 

Żółtka oddzielamy od białek i blendujemy z miodem. Następnie dodajemy sok i otartą skórkę z pomarańczy i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Oliwe z oliwek dodajemy stopniowo cały czas blendując. Mąkę dodajemy partiami aż do połączenia skladników. 

Białka ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli) Pianę dodajemy do masy drewnianą łyżką delikatnie mieszając. 

3/4 masy wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną a resztę mieszamy z karobem. Masę kakaową wykładamy wzdłuż formy podłużnej lub naokoło formy okrągej. Całość posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Pieczemy 50 -60 minut (w zależności od piekarnika)

 

Smacznego 

SMOOTHIE Z MANGO
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: nasiona chia   jabłka   mango   jagły   mięta  
22 kwietnia 2019, 11:55

 

 

SKŁADNIKI : 

4-5 jabłek

1/2 mango 

kilka gałązek świeżej mięty 

jagły 

nasiona chia 

 

WYKONANIE 

 

      

 

Owoce myjemy, obieramy i kroimy w nieregularne kawałki. Dodajemy kilka gałązek mięty i blendujemy wszystko. Do szklanki na dno sypiemy jagły, na to kładziemy zblędowane owoce, posypujemy nasionami chia i znów jagłami. Na koniec znów dajemy owoce i ozdabiamy według uznania.

 

Smacznego

KASZA BULGUR Z PIECZARKAMI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kasze 
Tagi: bulgur   pieczarki  
17 kwietnia 2019, 22:01

 

 

SKŁADNIKI : 

1 szkl. kaszy bulgur 

0,5 kg. pieczarek 

2 cebule czerwone 

4-5 ząbków czosnku 

1 łyżka smalcu 

0,5l passaty pomidorowej 

ser feta 

rukola 

sól kłodawska 

pieprz ziołowy 

kumin

 

WYKONANIE 

 

          

          

 

W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody. Wrzucamy szklankę kaszy i solimy łyżeczkę. Gotujemy 10 minut. 

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmarzamy na smalcu. Dodajemy do tego wyciśnięty przez praskę czosnek i podsmarzamy jeszcze chwilkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kostke. Dodajemy do podsmarzonej cebuli i dusimy razem do miękkości. Pod koniec wlewamy passate pomidorową i wsypujemy kaszę. Wykładamy na talerz, posypujemy serem feta i rukolą. 

 

Smacznego

POŻYWNE I ZDROWE CIASTECZKA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: sezam   miód   płatki żytnie   płatki owsiane  
12 kwietnia 2019, 18:17

 

 

 

SKŁADNIKI : 

2 szklanki płatków owsianych 

1 szkłanka płatków żytnich 

garść słonecznika

garść dyni 

szklanka sezamu 

2 łyżki miodu 

garść żurawiny 

 

 

WYKONANIE 

          

        

 

Płatki zalewamy dwiema szklankami przegotowanej wody i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę skladników i mieszamy wszystko. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką małe placuszki i wstawiamy do piekarnika. pieczemy 20 minut.

 

Smacznego 

ZUPA GOŁĄBKOWA BEZ MIĘSA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: ryż   szybkowar   przecier pomidorowy   kapusta  
12 kwietnia 2019, 17:43

 

 

SKŁADNIKI : 

1/2 kapusty białej 

1 cebula czerwona 

2-4 ząbki czosnku 

1 marchewka 

kawałek selera 

1 pietruszka 

przecier pomidorowy 

2 szklanki ryżu 

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, majeranek, bazylia, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, czosnek granulowany, kurkuma

 

WYKONANIE 

      

 

Kapustę poszatkować (bez głębia). Warzywa obieramy i kroimy na krążki, kostki (jak kto woli),dodajemy przypraway (do smaku),przecier i zalewamy wodą do poziomu kapusty. Zamykamy szybkowar i gotujemy pod ciśnieniem 20 minut. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy ryż. Gdy będzie gotowy ,dodajemy do zupy. Opcjonalnie można dodać śmietany.

 

Smacznego  

 

ZAPIEKANKA WARZYWNA Z MAKARONU ŻYTNIEGO
Autor: fiolka1312 | Kategorie: makarony 
09 kwietnia 2019, 21:01

 

 

SKŁADNIKI : 

opakowanie makaronu żytniego 

0,5kg. pieczarek

1 brokuł 

2 cebule czerwone 

1 papryka czerwona 

2 serki mozzarella 

1 serek wiejski 

4-6 plastrów sera żółtego (własny)

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, czosnek granulowany

 

WYKONANIE 

          

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Brokuła rozdzielamy na mniejsze różyczki. Ser mozzarella kroimy w plastry. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa dusimy na smalcu,dodajemy wszystkien przyprawy i serek wiejski. Naczynie żaroodporne wykładamy na dnie makaronem, posypujemy czosnkiem granulowanym i wykładamy na to farsz warzywny. Następnie kładziemy mozzarellę i przykrywamy wszystko makaronem. Na koniec kładziemy plastry drugiej mozzarelli i plastry sera żółtego. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, wkładamy naczynie i włanczamy termoobieg. Zapiekamy 8-10 minut.

 

Smacznego 

KOPYTKA Z MĄKI ŻYTNIEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ziemniaki 
Tagi: ziemniaki   mąka żytnia   kopytka  
08 kwietnia 2019, 21:02

 

SKŁADNIKI : 

12 ziemniaków 

1 jajko

3 łyżki mąki ziemniaczanej 

3-4 szklanki mąki żytniej typ720 

sól kłodawska 

1 łyżka oliwy z oliwek

 

WYKONANIE 

            

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i przeciskamy przez maszynkę. Zmielone ziemniaki mieszamy z jajkiem i mąką. Jeśli masa klei się do rąk ,dosypujemy mąki żytniej. Na stolnicę wysypujemy troszkę mąki, odkrajamy kawałek ciasta i wałujemy nieduże wężyki. Wycinamy kopytka. W garczku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oliwy z oliwek. Wrzucamy po ok.15 kopytek i czekamy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Od tej chwili gotujemy jeszcze ok.minutę. Wykładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą.

 

Smacznego 

ROSÓŁ BEZMIĘSNY Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: szybkowar   rosół  
08 kwietnia 2019, 17:42

 

 

SKŁADNIKI : 

3 marchewki 

1 pietruszka 

1 mały seler 

1 cebula 

kawałek pora 

troszkę natki selera 

troszkę natki pietruszki 

2 łyżki oliwy z oliwek 

sól , pieprz do smaku 

 

WYKONANIE 

   

Warzywa obieramy i wkładamy do szybkowaru. Zalewamy wodą (tyle ile chcemy ). Dodajemy przyprawy i  oliwę z oliwek. Zamykamy szybkowar i gotujemy pod ciśnieniem 8 minut. Podajemy z ulubionym makaronem. 

 

Smacznego 

KREWETKI W SOSIE ŚMIETANOWYM Z MAKARONEM...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: makarony 
Tagi: makaron z manioku   krewetki   sos śmietanowy  
06 kwietnia 2019, 19:33

 

SKŁADNIKI : 

20-50 dag krewetek 

2 cebule 

4-5 ząbków czosnku 

serek wiejski 

śmietana 

szklanka wody 

makaron z manioku 

sól kłodawska do smaku 

pieprz ziołowy do smaku 

pietruszka zielona 

oliwa z oliwek do smażenia 

 

WYKONANIE 

 

             

Makaron przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czosnek  obieramy i wyciskamy przez  praskę.Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy najpierw czosnek a po 2-3 minutach dodajemy cebulę. Krewetki obieramy z pancerza,czyścimy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażym razem z czosnkiem i cebulą do momentu ,aż się zarumienią (zrobią różowe ) ok 2-3 minuty z jednej strony. Wlewamy ok.szkalnkę wody ,serek i śmietanę i dusimy na małym ogniu 5 minut. 

Podajemy z makaronem 

 

Smacznego 

KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I BURAKÓW CZERWONYCH...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kasza gryczana   buraki czerwone   kotlety z kaszy gryczanej  
04 kwietnia 2019, 15:59

 

 

SKŁADNIKI : 

1 szklanka suchej kaszy gryczanej

0,5 kg buraków czerwonych 

1 cebula czerwona 

4 ząbki czosnku 

1 jajko 

1-2 szklanki płatków owsianych + do obtoczenia 

2-3 łyżki mąki żytniej typ 2000 lub 720

PRZYPRAWY : 1 łyżeczka soli kłodawskiej, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 

smalec swojski lub oliwa z oliwek do smażenia 

 

WYKONANIE 

 

            

 

Kaszę wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy w 1 litrze wody, do miękkości. Buraki ( u mnie buraki wyjęte z zakwasu z burakow ) mielimy w maszynce do mięsa  raze z cebulą i odciskamy . Wyciskamy do tego czosnek i mieszamy razem z pozostałymi składnikami. Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w płatkach owsianych i smażymy na małym ogniu z obu stron. 

Z przepisu wychodzi ok 20 kotlecików 

 

Smacznego 

 

KOTLECIKI Z CIECIERZYCY Z SOSEM PIECZARKOWYM...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: pieczarki   szybkowar   ciecierzyca  
03 kwietnia 2019, 20:15

 

SKŁADNIKI : 

20 dag ciecierzycy

1 jajko

1/2 szklanki płatków owsianych

3-4 łyżki mąki żytniej typ 720

1 marchew

1/2 selera 

2 duże czerwone cebule

7-8 ząbków czosnku 

oliwa z oliwek do smażenia 

0,5 kg pieczarek

serek wiejski

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, liść laurowy, kurkuma

 

WYKONANIE 

                  

Ciecierzycę moczymy na noc. Na drugi dzień ciecierzycę wkładamy do szybkowaru, zalewamy ok.1 i 1/2 l. wody, dodajemy 2-3 liście laurowe i gotujemy pod ciśnieniem 25 minut. Marchew i selera gotujemy w osobnym garczku ok. 10-15 minut. W międzyczasie 1 cebulę kroimy w małą kosteczkę i wyciskamy do tego 3-4 ząbki czosnku. Ugotowaną ciecierzycę  płuczemy na sitku i blendujemy na gładką masę. Dodajemy cebulę, czosnek,warzywa płatki, jajko, mąkę i przyprawy (według uznania). Mieszamy wszystkie składniki i formujemy nieduże kotleciki. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. 

Pieczarki i cebulę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmarzamy cebulę. Po paru minutach dodajemy pieczarki pieprz ziołowy i sól. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy serek wiejski i jeszcze chwilę podgrzewamy.

 

Smacznego

 

SER ŻÓŁTY " NINY :) "
Autor: fiolka1312
Tagi: mleko   ser biały   ser żółty  
02 kwietnia 2019, 20:48

 

 

SKŁADNIKI : 

1 l. mleka swojskiego

1 kg. sera białego swojskiego 

15-20 dag masła (własne)

2 żółtka 

2 płaskie łyżeczki soli 

2 łyżki octu jabłkowego (własny)

1 łyżeczka sody 

1płaska łyżka kurkumy

PRZYPRAWY : opcjonalnie czarnuszka lub czosnek granulowany lub kolędra mielona

 

WYKONANIE 

             

Zagotować mleko. Na gotujące wsypać pokruszony ser. Gotować ok. 10 minut ciągle mieszając. Odcedzić na (gęstym) sitku. W tym samym garnku co ser, rozpuścić masło i włożyć odcedzony ser. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Zestawić na chwilę z ognia i dodać żółtka, sól, ocet jabłkowy i przyprawy (opcjonalnie). Gotować jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Na koniec dodać sodę. Wyłożyć do foremki (salaterki) z szerszą górą i po wystygnięciu włożyc do lodówki. Najlepiej jeść na drugi dzień.

 

Smacznego

SAŁATKA Z AWOKADO
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sałatki 
Tagi: mozzarella   jajko   rukola   szpinak   awokado  
02 kwietnia 2019, 20:29

 

 

 

SKŁADNIKI : 

1 awokado

szpinak

rukola

4 jajka na twardo 

pestki słonecznika

1 cebula czerwona 

mozzarella

pomidorki koktailowe 

SOS : 

2 łyżeczki musztardy (własna)

2 łyżeczki miodu

5 łyżek oliwy z oliwek 

2-3 łyżki octu jabłkowego (własny)

1 łyżka ziół prowansalskich 

1/2 łyżeczki soli kłodawskiej 

 

WYKONANIE 

   

Do dużej misy wrzucamy szpinak, rukolę. Awokado, cebulę, mozzarellę kroimy w kosteczkę. Jajko dzielimy na cztery. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Składniki na sos mieszamy w szklance. Wszystko razem mieszamy 

 

Smacznego

KAPUSTA Z GROCHEM Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312
Tagi: szybkowar   groch   kapusta   kapusta z grochem  
02 kwietnia 2019, 15:57

 

 

 

SKŁADNIKI : 

30 dag grochu 

0,5 kg kapusty kiszonej 

2 cebule czerwone 

4-5 ziemniaków 

2-3 liście laurowe 

4-5 ziela angielskie 

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, majeranek

 

WYKONANIE 

 

                

Groch namaczamy godzinę przed gotowaniem. Ziemniaki kroim w kostkę i wrzucamy do szybkowaru razem z pociętą kapustą. Dodajemy resztę składników, przyprawy i zalewam wodą ,tak aby przykryła całość. Gotujemy pod ciśnieniem 30 minut. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmarzamy na oliwie z oliwek. Dodajemy do ugotowanej kapusty z grochem. 

 

Smacznego 

CZEKOLADA NATURALNA SZAMANA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: czekolada domowa   karob  
01 kwietnia 2019, 17:17

 

 

SKŁADNIKI :  

2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

2-3 łyżki karobu 

2 łyżeczki wiórków kokosowych 

2 łyżeczki syropu klonowego 

 

WYKONANIE 

 

          

Olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Do roztopionego całkowicie oleju dodajemy karob, wiórka i syrop klonowy. Mieszamy. Wykładamy łyżeczką do foremek na lód lub innych ,z których łatwo wyjmiemy naszą czekoladkę. Wkładamy do lodówki na 15 minut i gotowe.

 

Smacznego