TORCIK ŻYTNI


Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: biszkopt z owocami   ciasto z owocami   biszkopt żytni  
16 lipca 2019, 13:48

 Torcik z mąki żytniej (ekologicznej)... ileż to ja się nagłowiłam 🤯, aby wreszcie wyszedł jak należy. Bo tak naprawdę, nie jest łatwo wyczarować z mąki żytniej  placuszek. Mąka ta jest ciężka, więc potrzeba dokładnie dobrać  składniki tak aby powstało coś.....hmmmm.....takiego??!! ☺️

Jeśli raz go zrobisz .... będzie gościem na Twoim stole niejednokrotnie😉

 

SKŁADNIKI : 

8 jajek

8 łyżek mąki żytniej typ 720

4 łyżki miodu

2 łyżeczki płaskie sody

owoce sezonowe ( truskawki, maliny, brzoskwinie, borówki)

krem z orzechów laskowych (patrz tarta żytnia)

ok. pół litra śmietany swojskiej (ze wsi)

1 op. ciasteczek kakaowych kruchych

2-3 łyżki syropu z agawy

pół szklanki smoothie z truskawek

 

WYKONANIE 

                      

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 

Żółtka blendujemy z miodem, dodajemy do tego pianę,mąkę i sodę i dalej blendujemy na najniższych obrotach na gładką masę. 

Następnie wylewamy naszą masę do szklanej formy, wysmarowanej olejem kokosowym.

Pieczemy w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 15 minut.(termoobieg)

 

W międzyczasie dobrze schłodzoną śmietanę wlewamy do słoika i miksujemy razem z syropem z agawy, aż do uzyskania bitej śmietany.

Pół ubitej odkładamy a do drógiej połówki dosypujemy zblendowane ciasteczka i mieszamy łyżką na jednolitą,ciemną,gęstą masę.

 

Przestudzony biszkopt kroimy w szerz na pół. Na dolną część wylewamy smoothie z truskawek, wykładamy krem z orzechów, na to układamy pokrojone w krążki świerze brzoskwinie a na to połowe bitej śmietany. Na bitą śmietanę kładziemy drugą część ciasta.

Z górnej części odkrawamy daszek i smarujemy całość kremem z bitej śmietany i ciasteczek. Na wierzch układamy dowolne owoce.

 

Smacznego

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz