TORCIK ŻYTNI
| Kategorie: ciasta
Tagi: biszkopt z owocami ciasto z owocami biszkopt żytni
16 lipca 2019, 13:48
Torcik z mąki żytniej (ekologicznej)... ileż to ja się nagłowiłam 🤯, aby wreszcie wyszedł jak należy. Bo tak naprawdę, nie jest łatwo wyczarować z mąki żytniej placuszek. Mąka ta jest ciężka, więc potrzeba dokładnie dobrać składniki tak aby powstało coś.....hmmmm.....takiego??!! ☺️
Jeśli raz go zrobisz .... będzie gościem na Twoim stole niejednokrotnie😉
SKŁADNIKI :
8 jajek
8 łyżek mąki żytniej typ 720
4 łyżki miodu
2 łyżeczki płaskie sody
owoce sezonowe ( truskawki, maliny, brzoskwinie, borówki)
krem z orzechów laskowych (patrz tarta żytnia)
ok. pół litra śmietany swojskiej (ze wsi)
1 op. ciasteczek kakaowych kruchych
2-3 łyżki syropu z agawy
pół szklanki smoothie z truskawek
WYKONANIE
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka blendujemy z miodem, dodajemy do tego pianę,mąkę i sodę i dalej blendujemy na najniższych obrotach na gładką masę.
Następnie wylewamy naszą masę do szklanej formy, wysmarowanej olejem kokosowym.
Pieczemy w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 15 minut.(termoobieg)
W międzyczasie dobrze schłodzoną śmietanę wlewamy do słoika i miksujemy razem z syropem z agawy, aż do uzyskania bitej śmietany.
Pół ubitej odkładamy a do drógiej połówki dosypujemy zblendowane ciasteczka i mieszamy łyżką na jednolitą,ciemną,gęstą masę.
Przestudzony biszkopt kroimy w szerz na pół. Na dolną część wylewamy smoothie z truskawek, wykładamy krem z orzechów, na to układamy pokrojone w krążki świerze brzoskwinie a na to połowe bitej śmietany. Na bitą śmietanę kładziemy drugą część ciasta.
Z górnej części odkrawamy daszek i smarujemy całość kremem z bitej śmietany i ciasteczek. Na wierzch układamy dowolne owoce.
Smacznego
Dodaj komentarz