Archiwum 17 września 2019


PRZECIER POMIDOROWY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sos 
Tagi: pomidory   bazylia   przecier z pomidorów  
17 września 2019, 19:23

SKŁADNIKI : 

dowolna ilość pomidorów ( u mnie 3 kg)

duża garść bazylii świeżej

sól, pieprz (opcjonalnie łyżka miodu)

 

WYKONANIE

 

 

Pomidory wrzucamy do wrzątku i czekamy, aż skórka zacznie odchodzić.

Odcinamy górną, twardą część pomidora a resztę  wrzucamy do blendera. Dodajemy bazylię, przyprawy i miód.

Blendujemy na gładką masę.

Wylewamy przecier do garnka i  gotujemy na malutkim ogniu ok godzinki, aż cześć wody odparuje a całość zgęstnieje. 

Po tym czasie przelewamy pomidorki do szklanych butelek, słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. 

Po 20-30 minutach odwaracamy naczynia i gotowe.

 

Smacznego

KARTACZE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ziemniaki 
Tagi: grzyby   kapusta   kartacze  
17 września 2019, 18:53

 

 

SKŁADNIKI NA FARSZ : 

0,5 kg kapusty kiszonej

3 -4 garści grzybów leśnych

4-5 cebul

sól, pieprz, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie

smalec do smażenia

 

SKŁADNIKI NA CIASTO : 

1,5 kg ziemniaków ugotowanych 

2 kg ziemniaków surowych

ok 1 kg mąki żytniej typ 720

1 jajko

sól

 

WYKONANIE

       

 

Kapustę kroimy na drobno i gotujemy w szybkowarze z grzybkami, lisciem i zielem ok 30 minut.

W zwykłym garnku 1,5 godziny.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu.

Z kapusty wyjmujemy liście i ziela. Farsz mieszamy z cebulką. Dodajemy przyprawy do smaku.

Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce.

Surowe ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, odciskamy na sicie a powstały płyn zbieramy do naczynia.

Po 5 minutach odlewamy wodę a zebraną na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków,  mieszamy z jajkiem i mąka. 

Konsystencja ciasta ma być mniej więcej taka jak na kopytka, a ciasto nie powinno kleić się do rąk. 

Z powstałego ciasta formujemy kule wielkości dłoni i spłaszczamy je. 

Na środek nakładamy farsz i dokładnie sklejamy ciasto.

Formujemy stożki

Do garnak z gotującą i osoloną wodą wrzucamy po 2,3 kartacze. Gotujemy 15 minut od momentu wypłynięcia.

 

Smacznego