Kategoria

Kluski


KLUSKI LENIWE Z MĄKĄ ŻYTNIĄ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kluski 
Tagi: kluski leniwe   kluski z sera białego   leniwe z mąką żytnią  
12 lutego 2020, 20:50

 

 

 

 

SKŁADNIKI

 

40-50 dag sera białego (swojski)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego , itp

1 szklanka mąki żytniej typ 720

1 jajko

1 łyżeczka soli

 

WYKONANIE

 

         

 

 

 

Ser mielimy w maszynce do mięsa , dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (takie, żeby nie kleiło się do rąk).

W garnku wstawiamy wodę z łyżką soli.

Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy tak jak kopytka.

Wrzucamy po 10-15 sztuk na wrzącą wodę.

Gotujemy pod przykryciem 2 minuty.

 

Smacznego

 

DYNIOWE KOPYTKA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kluski 
Tagi: kopytka z dyni   dyniowe kopytka  
14 stycznia 2020, 18:43

 

 

SKŁADNIKI:

1 dynia piżmowa

30 dag kaszy manny orkiszowej 

1 łyżka gałki muszkatołowej

1 łyżka soli kłodawskiej

troszkę mąki żytniej do podsypania

 

WYKONANIE

            

 

 

Dynię kroimy na pół i wydrążamy z niej pestki. Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy 30 minut.

Kaszę mannę zmieniłam w blenderze na mąkę.

Po wystygnięciu, dynię obieramy ze skóry i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy gałkę, sól i pomału dosypujemy kaszy. 

Mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na 30 minut aby kasza mogła wchłonąć nadmiar wody z dyni.

W garnku gotujemy wodę z łyżką soli i łyżką oliwy.

Na stolnicę wysypujemy mąkę żytnią.

Z ciasta dyniowego formujemy wałki i tniemy na kopytka.

Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 3 minuty od chwili włożenia.

Podajemy z: 

Podsmażoną bułką tartą

Sosem pomidorowym i mozzarellą

Podsmażone na tłuszczu i posypane serem żółtym

 

Smacznego

KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM PIECZARKOWO-PAPRYKOWYM...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kluski 
Tagi: papryka   pieczarki   sos warzywny   Kluski śląskie  
09 listopada 2019, 16:46

 

 

SKŁADNIKI : 

2 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana

jajko

0,5 kg pieczarek

4-5 papryk

4 cebule czerwone

passata pomidorowa

3 ziela ang ,3 liście laurowe

sól,pieprz,papryka słodka,czosnek granulowany,imbir sproszkowany 

 

WYKONANIE

            

 

 

Ziemniaki gotujemy i mielimy w maszynce. Masę wygładzamy w misce, dzielimy na cztery części i wyjmujemy jedną z nich. W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu masy, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulki , spłaszczamy i robimy wgłębienie palcem. 

Tak oto gotowe kluski wkładamy do wrzącej , osolonej wody i gotujemy pod przykryciem 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Pieczarki, paprykę i cebulę obieramy, kroimy w plasterki , słupki i piórka. Wrzucamy do szybkowaru, dodajemy przyprawy według uznania i zalewamy wodą do poziomu warzyw. Gotujemy 15 minut. 

Jeśli uznamy ze sos jest za rzadki odlewamy nadmiar wody. Dodajemy passate.

Do smaku można dodać trochę śmietany

Kluski wykładamy na talerz i polewamy sosikiem

 

Smacznego