Najnowsze wpisy, strona 2


DYNIOWE KOPYTKA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kluski 
Tagi: kopytka z dyni   dyniowe kopytka  
14 stycznia 2020, 18:43

 

 

SKŁADNIKI:

1 dynia piżmowa

30 dag kaszy manny orkiszowej 

1 łyżka gałki muszkatołowej

1 łyżka soli kłodawskiej

troszkę mąki żytniej do podsypania

 

WYKONANIE

            

 

 

Dynię kroimy na pół i wydrążamy z niej pestki. Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy 30 minut.

Kaszę mannę zmieniłam w blenderze na mąkę.

Po wystygnięciu, dynię obieramy ze skóry i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy gałkę, sól i pomału dosypujemy kaszy. 

Mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na 30 minut aby kasza mogła wchłonąć nadmiar wody z dyni.

W garnku gotujemy wodę z łyżką soli i łyżką oliwy.

Na stolnicę wysypujemy mąkę żytnią.

Z ciasta dyniowego formujemy wałki i tniemy na kopytka.

Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 3 minuty od chwili włożenia.

Podajemy z: 

Podsmażoną bułką tartą

Sosem pomidorowym i mozzarellą

Podsmażone na tłuszczu i posypane serem żółtym

 

Smacznego

PIEROGI "MEKSYKAŃSKIE"
Autor: fiolka1312 | Kategorie: pierogi 
Tagi: pierogi meksykańskie   pierogi z warzywami   pierogi z kukurydzą  
13 stycznia 2020, 15:52

 

 

SKŁADNIKI:

FARSZ

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

słoiczek kukurydzy

30-40 dag sera żółtego

3-4 cebule

słoiczek ogórków korniszonych

1 szklanka suchego ryżu

0,5 l passaty pomidorowej

5-6 pieczarek

sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry, imbir sproszkowany

 

CIASTO

4 szklanki mąki żytniej typ 720

2 szklanki mąki pszennej eko

1,5 szklanki ciepłej gotowanej wody

20 łyżeczek oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego

 

WYKONANIE

              

 

 

FARSZ

W garnku zagotowujemy 6 szklanek wody z łyżką soli. Do wrzątku wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości (ok 10-12 minut). Ryż po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy. 

W szybkowarze rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju słonecznikowego.

Cebule, paprykę, pieczarki, ogórki kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do szybkowaru. Dodajemy kukurydzę, passattę i przyprawy. Zamykamy szybkowar i gotujemy pod ciśnieniem 10 minut.

Następnie przestudzamy chwilę nasz farsz i dodajemy ryż. Mieszamy i odkładamy na bok.

W osobnym naczyniu ścieramy ser żółty.

CIASTO

Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki i mieszamy na jednolitą masę.( gdyby ciasto kleiło się do rąk, dosypujemy mąki żytniej.)

Na stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na ok 0,5 cm grubości, podsypując mąką. 

Wykrawamy okręgi dużą szklanką

Na okrąg nakładamy łyżkę farszu i posypujemy szczyptą startego sera. 

Zlepiamy pieroga i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę.

Gotujemy 3 minuty od chwili włożenia. Po tym czasie ugotowane pierogi wykładamy na sito i przelewamy zimną wodą.

Podajemy zaraz po ugotowaniu lub podsmażamy po ostudzeniu. 

 

Smacznego

KOTLETY Z BURAKÓW I KASZY JAGLANEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: burgery z buraków  
07 stycznia 2020, 12:40

 

 

WYKONANIE:

5-6 buraków

30 dag kaszy jaglanej

2 cebule 

pęczek natki pietruszki

5 łyeżk slonecznika

2 łyżki sezamu

10-15 dag mąki żytniej razowej tp 720

3-4 kieliszki oleju słonecznikowego

3-4 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonego imbiru

1  łyżeczka mielonej kolędry 

sol i pieprz do smaku

 

WYKONANIE 

         

 

 

 

Kaszę gotujemy zgodnie z przepsem na opakowaniu (przed gotowaniem zlewamy ją wrzątkiem aby straciła posmak goryczy.)

Buraki wyjęte z zakwasu, mielimy w maszynce do mięsa.

(jeśli nie mamy buraków z zakwasu - gotujemy (10 min w szybkowarze) lub pieczemy w piekarniku(200 st przez godzinę.)

Mieszamy z ugotowaną kaszą , posiekaną cebulą i pietruszką.

Dodajemy resztę składników (czosnek przeciskamy przez praskę) i formujemy kotleciki wielkości dłoni.

Jeśli masa jest mało kleista dodajemy więcej mąki i oleju.

Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierm do pieczenia. 

Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika(góra-dół , termoobieg) i pieczemy 30-40 minut.

w połowie pieczenia możemy je przewrócic na drugą stronę.

Jeśli chcemy kotleciki również możemy usmażyć na patelni.

 

Smacznego

 

FALAFELKI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kotlety z ciecierzycy   ciecierzycowe kotleciki   falafel  
07 stycznia 2020, 12:04

 

 

SKŁADNIKI:

30 dag ciecierzycy

1 cebula lub kawałek pora

3-4 ząbki czosnku

natka pietruszki

1 łyżka kolendry mielonej

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1/2 łyżeczka mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu lub chili

1/2 łyżeczki sody 

1 łyżeczka soli

olej słonecznikowy do smarzenia

 

WYKONANIE

 

             

 

Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie ze szczyptą sody przez noc, następnie odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą lub porem.

Do zmielonej masy dodajemy posiekana pietruszkę i resztę przypraw.

Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy 1-2 łyżki wody (masa po ściśnięciu w ręce powinna przyjąć dany kształt.)

Naczynie nakrywamy talerzem i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy masę i formujemy kotleciki wielkości dłoni dokładnie ściskając , aby się nie rozleciały podczas smarzenia.

Falafele wkładamy na gorący olej i smażymy 2-3 minuty z każdej strony.

 

Smacznego

ROGALIKI Z "NUTELLĄ"
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: rogaliki   rogaliki z daktylami   nutella z daktyli  
12 grudnia 2019, 19:09

 

 

SKŁADNKI : 

3 szklanki mąki żytniej typ 720

kostka masła

2 żółtka

3 łyżki miodu

2 łyżka śmietany

NUTELLA

2 garści daktyli

3 łyżki karobu lub kakaa 100%

pół szklanki wody

 

 

WYKONANIE

               

 

 

2 garści daktyli namaczamy we wrzątku.

Masło rozpuszczamy i wlewamy do misy robota. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kulę , wkładamy do zamrażalnika na 15-20 minut.

 

Daktyle odcedzamy , wkładamy do blendera , dodajemy  resztę składników i blendujemy na gładziutką masę.

 

Po 15-20 minutach wyjmujemy ciasto z zamrażalnika , dzielimy na cztery części , rozwałkowujemy na stolnicy mniej więcej w okrąg grubości ok 0,5 cm. Pod ciasto podsypujemy mąkę.

Następnie okrąg dzielimy na trójkąty dowolnej wielkości.

Na każdy trójkącik nakładamy pół łyżeczki naszej"nutelli" i zwijamy w rulon od większej strony w dół. Zaginamy delikatnie końce i zgnatamy. 

Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego do 180°  piekarnika i pieczemy 20-25 minut. 

 

Smacznego

RAVANI...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: ravani   ulepek   tureckie ciasto  
07 grudnia 2019, 22:03

 

 

SKŁADNIKI : 

2 szklanki mąki (u mnie żytnia typ720)

2 szklanki kaszy manny białej lub razowej 

opakowanie proszku do pieczenia 

4-5 łyżek miodu

1 jogurt naturalny mały

1 szklanka oleju słonecznikowego lub kokosowego

6 jajek

wiórka kokosowe

 

SYROP

2 szklanki wody

sok z cytryny

3-4 łyżki miodu 

 

WYKONANIE 

 

 

Jajak z miodem ubijamy na gładko. Po 2-3 minutach dodajemy resztę składników i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Forme do pieczenia,(szklaną np. naczynie żaroodporne) dużą , smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Wylewamy naszą masę i posypujemy na wierzchu wiórkami kokosowymi.

Piekarnik nastawiamy na 180° 

W międzyczasie w małym garnku podgrzewamy wodę z miodem i cytryną.

Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy 35 minut (góra-dół)

Po wyjęciu z piekarnika, ciasto oblewamy naszym ponczem. Ma w nim pływać.

 

Jeśli nie mamy miodu, proporcjonalnie możemy użyć cukru,a jeśli nie mamy szklanego naczynia żaroodpornego, to ciasto możemy upiec w prostokątnej, dużej brytwance.

Ja z racji mojego " skrzywienia"🙃( jak to czasami ludzie mówią),do pieczenia używam wyłącznie szkła a cukru nie posiadam w domu😉.

Ale jeśli ktoś ma ochotę, może użyć zamienników🙂

Jeśli chcemy mniejszy placuszek , składniki dzielimy na pół i tym samym ciasto wlewamy do mniejszego naczynia żaroodpornego.

 

Smacznego

 

KLUSKI ZIEMNIACZANE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: ziemniaczane kluski   kluski z ziemniaków  
29 listopada 2019, 23:00

 

 

SKŁADNIKI : 

2 kg ziemniaków

4 łyżki mąki ziemniaczanej

5 łyżek mąki żytniej

2 żółtka

1 łyżeczka soli

 

WYKONANIE

               

 

 

Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce.

Starte przekładamy na sitko a pod spód podkładamy jakąś miske na wodę z ziemniaków.

Po odsączeniu ziemniaki przekładamy do miski.

Wylewamy wodę a pozyskaną skrobię dodajemy do ziemniaków.

Dodajemy resztę składników i mieszamy. 

W garnku gotujemy wodę z solą. 

Nakładamy trochę masę na płytki talerz.

Do wrzącej wody wkładamy kluski, urywając je łyżką.

Gotujemy od momentu wypłynięcia trzy minuty.

 

każdy ma inne ziemniaki, więc jeśli masa jest za rzadka musimy dodać więcej mąki. 

Kluski kładziemy do wody tak jak kluski lane.

Na okrasę proponuję podsmażyć cebulę z wędzonym tofu.

 

KAPUSTA WĘDZONA😉

 

1 kg kapusty kiszonej

2-3 cebule

1 łyżka papryki wędzonej

1 łyżeczka kuminu zmielonego

2 łyżki majeranku

2 łyżka soli

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

 

W szybkowarze podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.

Następnie dodajemy kapustę i resztę składników. 

Podlewamy szklanką wody.

Gotujemy pod ciśnieniem 15 minut.

 

Smacznego

 

CHAŁWA "SZAMANA"
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: kakao   dynia   sezam   chałwa z dyni   chałwa naturalna  
29 listopada 2019, 22:59

 

 

SKŁADNIKI : 

3/4 szklanki sezamu

1/2 szklanki dyni

2-3 łyżki miodu

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki kakao 100%

2 goździki

2 łyżki startej skórki z pomarańczy

2 łyżki startej skórki z cytryny

 

WYKONANIE

         

 

 

Sezam, goździki i dynię wsypujemy do blendera i mielimy na wiór.

Jeśli nie mamy sproszkowanej skórki , możemy skroić skórkę z połówki cytryny (eko) i dodać do blendera.

Wysypujemy to do większej miski i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Formujemy chałwę według uznania. 

Ja zostawiłam w miseczce i ugniotłam równo.

Wkładamy miskę do zamrażalnika na dwie godziny.

Po wyjeciu z zamrażalnika, chałwę przechowujemy w lodowce.

 

Smacznego

 

ZUPA PIECZARKOWA Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: zupa pieczarkowa bez mięsa   zupa pieczarkowa.pieczarki  
28 listopada 2019, 17:41

 

 

SKŁADNIKI : 

30-40 dag pieczarek

0,5 kg ziemniaków

1 marchewka 

1 cebula

1 pietruszka

kawałek selera

kawałek pora

pietruszka zielona

śmietana

łyżka soli , łyżeczka kurkumy , pieprz

łyżka smalcu

 

WYKONANIE

             

 

W szybkowarze rozpuszczamy łyżkę smalcu.

Cebulę kroimy w kosteczkę i wyrzucamy do garnka. Podsmażamy chwilę.

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry , wrzucamy do garnka i podsmażamy chwilę.

Reszte warzyw obieramy i kroimy w kostkę, krążki. Wrzucamy do garnka , zalewamy ok litrem wody , wsypujemy przyprawy i zamykamy garnek.

Gotujemy pod ciśnieniem 8 minut.

Nalewamy do talerzy , posypujemy pietruszką i zabielamy łyżką śmietany. Przyprawiamy do smaku pieprzem.

 

Smacznego

 

WARZYWA NA PATELNI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: ryż   warzywa na patelni  
27 listopada 2019, 21:29

 

 

SKŁADNIKI : 

2 marchewki

2 ziemniaki

brokuł

4 pieczarki

papryka

1 cebula czerwona

kukurydza

por

Przyprawy : sól,pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, curry, czosnek granulowany, zioła prowansalskie - do smaku

SOS

jogurt naturalny duży

4-5 ząbków czosnku

koperek świeży lub suszony

 

WYKONANIE

         

 

 

Cebulę i pora obieramy i kroimy w kosteczkę i pół plastry. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Resztę warzyw obieramy i kroimy w plastry , kostkę. Ziemniaka kroimy na dużą frytkę. Dodajemy kukurydzę i rozdzielonego na różyczki brokuła.

Dodajemy do cebuli. Przyprawiamy przyprawami i dusimy do miękkości.

W międzyczasie gotujemy ryż z dodatkiem łyżki kurkumy  - do miękkości

Do miski wylewamy jogurt, przeciskamy przez praskę czosnek i kroimy koperek. Dodajemy łyżeczkę płaską soli i mieszamy.

Nakładamy ryż na talerz, na to warzywa i polewamy sosem czosnkowym.

 

Smacznego

PIECZARKI FASZEROWANE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: mozarella   kasza bulgur   pieczarki   faszerowane pieczarki  
27 listopada 2019, 20:52

 

 

SKŁADNIKI : 

8 dużych pieczarek

szklanka kaszy bulgur

3 cebule czerwone

ogonki z pieczarek

1 op. mozarelli

passata pomidorowa

8 plastrów sera żółtego

1-2 papryki 

sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry, kolendra mielona, kurkuma - do smaku

 

WYKONANIE

                

 

 

 

Kaszę bulgur gotujemy do miękkości,odcedzamy na sitku.

Ogonki pieczarek , cebulę, paprykę kroimy w kosteczkę, solimy i smażymy na patelni do odparowania wody.

Kaszę przekładamy do garnka i dodajemy passatę, podsmażone warzywa i przyprawy.

Pieczarki obieramy ze skóry.

Na każdej pieczarce kładziemy plaster mozzarelli, na to kładziemy nasz farsz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika(góra-dół, termoobieg) i pieczemy 15 minut. 

Po tym czasie otwieramy piekarnik i kładziemy plastry sera żółtego na każdej pieczarce. 

Pieczemy do momentu roztopienia sera ok.5 min.

Możemy podać z rukolą, kiełkami rzodkiewki i ketchupem.

 

Smacznego

KASZKA MANNA Z OWOCAMI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: pomarańcza   banan   mango   gruszki   jabłka   kasza manna razowa  
27 listopada 2019, 18:45

 

 

SKŁADNIKI : 

2 szklanki wody

20 łyżek kaszy manny razowej

4-5 łyżki miodu

owoce - jabłka 5, gruszki 4, banany2, mango 1, pomarańcza 1

 

WYKONANIE

   

 

 

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy kaszę.

Dodajemy miód (tyle ile każdy lubi)

Mieszamy ciągle, aż do momentu bulgotania.

Gdy zacznie bulgotać , zestawiamy z ognia.

Konsystencja ma być gęsta.

Owoce obieramy, myjemy, i pokrojone wkładamy do blendera. 

Tak oto zblendowane dodajemy do kaszy wyłożonej do miseczek lub wlewamy całość do garnka.

Owoców może być mniej lub więcej i oczywiście takie jakie lubimy. 

 

Smacznego

 

KOTLETY Z BURAKÓW I KASZY GRYCZANEJ - SPOSÓB...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kasza gryczana   buraki czerwone   mąka amarantusowa   kotleciki z buraków i kaszy   len  
27 listopada 2019, 18:14

 

 

SKŁADNIKI :  

1 kg buraków surowych 

kilka ząbków czosnku 

1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej

2 jajka

2 łyżki zmielonego lnu

4 łyżki mąki amarantusowej

2 cebule

4 łyżki mąki ziemniaczanej

sól , pieprz

1 łyżeczka kuminu i szafranu 

2 łyżki czosnku granulowanego

1 łyżka przyprawy do mięsa

 

WYKONANIE

            

 

 

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Buraki mielimy w maszynce do mięsa.

Łączymy ze sobą te składniki i blendujemy (niekoniecznie na gładką masę).

Do zblendowanej masy dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie.

Ciasto ma mieć taką konsystencję jak na placki ziemniaczane.

Jeśli jest za wolne, dodajemy mąki ziemnaczanej.

Nakładamy masę na rozgrzany tłuszcz i formujemy ksztalt kotleta.

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

Smacznego

 

 

CIASTECZKA Z MAKIEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: banan   sok z pomarańczy   mak   ciasteczka makowe  
27 listopada 2019, 17:54

 

 

SKŁADNIKI : 

1 banan

sok z pomarańczy

10 łyżek oleju słonecznikowego

2 duże łyżki miodu

 

20 dag mąki żytniej

20 dag mąki pszennej 

4 łyżki maku

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

2 garści rodzynek

 

WYKONANIE 

         

 

 

Pierwsze trztery składniki blendujemy ze sobą.

Do sychych składników dodajemy zblendowane i dosypujemy rodzynki.

Zagnatamy ciasto ( można robotem)

Jeśli ciasto jest za suche dodajemy troszkę oleju a jeśli za wolne- troszkę mąki.

 

Następnie odrywamy po kawałku i lepimy kulkę wielkości orzecha włoskiego.

Spłaszczamy ją na ok. centymetrowe ciastko i wykrawamy foremką wzór.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180° (góra-dół)

Ciasteczka pieczemy 15-20 minut 

 

Smacznego

CIASTO BANANOWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: ciasto bananowe   nasiona chia   banany  
11 listopada 2019, 20:50

 

 

SKŁADNIKI : 

5-6 jajek

2 szklanki mleka

2 szklanki mąki żytniej

3 banany

2 łyżki miodu

garść rodzynek

nasiona chia

olej kokosowy i kasza manna 

 

WYKONANIE

   

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 180° 

Jajka, mleko, mąkę, miód i dwa banany blendujemy ze sobą. Konsystencja ma być taka jak na ciasto naleśnikowe. 

Foremkę smarujemy olejem i posypujemy kaszą manną. Masę wylewamy do foremki, posypujemy rodzynkami i nasionami chia. Na wierzch kładziemy plastry banana. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w termoobiegu.

 

Smacznego

KOTLETY MIELONE Z BOCZNIAKÓW
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: boczniaki   kotlety bezmięsne  
11 listopada 2019, 20:14

 

 

SKŁADNIKI : 

0,5 kg boczniaków

1 jajko

łyżeczka gałki muszkatołowej

3-4 cebulki czerwone

5-6 garści bułki tartej (żytniej)

sól, pieprz do smaku 

olej słonecznikowy do smażenia

 

WYKONANIE

         

 

 

Boczniaki myjemy , odsączamy z wody a następnie mielimy w maszynce do mięsa. 

Grzyby przekładamy na patelnię i podsmażamy do momentu odparowania wody.

Cebulkę kroimy w kosteczkę i chwilkę podsmażamy na oleju słonecznikowym. Dodajemy do odparowanych boczniaków , mieszamy z gałką muszkatołową i przyprawami. 

Czekamy aż farsz przestygnie. 

Po ostudzeniu dodajemy jajko i bułkę tartą, mieszamy ,formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju słonecznikowym.

 

Smacznego

 

PIEROGI RUSKIE Z MĄKI ŻYTNIEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: pierogi 
Tagi: ziemniaki   ser biały   pierogi ruskie  
09 listopada 2019, 18:26

 

 

SKŁADNIKI : 

CIASTO

4 szkl mąki żytniej

4 szkl mąki pszennej eko

2 szkl wrzątku wody 

10 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżeczki soli 

mąka do podsypania

 

FARSZ

1 kg sera białego (swojski)

1,5 kg ziemniaków

20 dag słoniny

5-6 cebul 

sól,pieprz do smaku 

 

WYKONANIE

          

 

 

Ser i ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa.

Słoninę i cebulę kroimy w małą kostkę. Najpierw smażymy skwarki a później na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę.

Dodajemy całość do farszu, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Mąke, wode, oliwe i sól wkładamy do misy miksera i ugniatamy ciasto. Wyjmujemy na stolnice, odkrawamy po małym kawałku. Resztę ciasta trzymamy w misce przykrytej ręcznikiem, żeby się nie zeschło.

Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki żytniej.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy szklanką okręgi. Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę farszu i kleimy prierogi.

W garnku gotujemy wode z łyżką oliwy i solą.

Do wrzątku wkładamy po kilka pierogów, przykrywamy pokrywką i gotujemy od tego momentu 3 minuty. Wyjmujemy na durszlak i płuczemy pod zimną wodą.

 

Smacznego

GOŁĄBKI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: ryż   kapusta   gołąbki  
09 listopada 2019, 18:00

 

 

SKŁADNIKI : 

główka kapusty

1,5 szklanki ryżu surowego

passata pomidorowa

6-8 pieczarek

2-3 cebule 

sól,pieprz do smaku

 

WYKONANIE 

        

W garnku gotujemy 5 szklanek wody.

Ryż płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do miękkości.

Warzywa obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy i dodajemy do ryżu. Wlewamy pół litra passaty, mieszamy i przyprawiamy do smaku.

Z kapusty oddzielamy liście, płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy po kilka do wrzątku na minutkę.

Na liscia nakładamy farsz z ryżu, zawijamy w krokiecika i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki polewamy passatą rozrobioną z wodą (mniej więcej do połowy gołąbka) i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy w 180° przez ok 30-40 minut. 

Podajemy z ziemniakami. 

 

Smacznego

 

 

KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM PIECZARKOWO-PAPRYKOWYM...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kluski 
Tagi: papryka   pieczarki   sos warzywny   Kluski śląskie  
09 listopada 2019, 16:46

 

 

SKŁADNIKI : 

2 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana

jajko

0,5 kg pieczarek

4-5 papryk

4 cebule czerwone

passata pomidorowa

3 ziela ang ,3 liście laurowe

sól,pieprz,papryka słodka,czosnek granulowany,imbir sproszkowany 

 

WYKONANIE

            

 

 

Ziemniaki gotujemy i mielimy w maszynce. Masę wygładzamy w misce, dzielimy na cztery części i wyjmujemy jedną z nich. W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu masy, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulki , spłaszczamy i robimy wgłębienie palcem. 

Tak oto gotowe kluski wkładamy do wrzącej , osolonej wody i gotujemy pod przykryciem 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Pieczarki, paprykę i cebulę obieramy, kroimy w plasterki , słupki i piórka. Wrzucamy do szybkowaru, dodajemy przyprawy według uznania i zalewamy wodą do poziomu warzyw. Gotujemy 15 minut. 

Jeśli uznamy ze sos jest za rzadki odlewamy nadmiar wody. Dodajemy passate.

Do smaku można dodać trochę śmietany

Kluski wykładamy na talerz i polewamy sosikiem

 

Smacznego

KOTLECIKI Z SOCZEWICY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kasza bulgur   soczewica  
20 października 2019, 15:34

 

 

SKŁADNIKI :

1 szkl. soczewicy

1 szkl kaszy bulgur 

4 cebule czerwone

smalec lub inny olej do smażenia

ulubione przyprawy (keba-gyros,papryka słodka,czosnek gran,papryka wędzona itd)

 

WYKONANIE

              

 

 

Soczewicę płuczemy i namaczamy w zimnej wodzie na ok 2-3 gorziny

Kaszę bulgur płuczemy , wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 5 minut ( do miękkości). Odcedzamy w zimnej wodzie. 

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na smalcu.

Soczewicę blendujemy na gładką masę , dodajemy kaszę  ,cebulę , przyprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i mieszamy wszystko razem.

Formujemy kotleciki wielkości dłoni. Smażymy z obydwu stron. 

 

SMACZNEGO