PATISON W PANIERCE
| Kategorie: placuszki
Tagi: jajka mąka żytnia płatki owsiane patison
15 lipca 2019, 19:40
SKŁADNIKI :
2 patisony
2 szklanki płatków owsianych, zmielonych
2-3 jajka
olej słonecznikowy
sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona
WYKONANI
Patisona myjemy, obieramy i kroimy na krążki około 2 cm grubości. Solimy i zostawiamy na 15 minut.
W międzyczasie rozbijamy jajko, dodajemy przyprawy. Patki owsiane blendujemy z płatkami kukurydzianymi.
Zamiast płatków mążna użyć mąki żytniej typ 720
Patisona posypujemy papryką wędzoną, obtaczamy w płatkach następnie w jajku i zów w płatkach.
Smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju słonecznikowym.
Odsączamy na ręczniku papierowym.
Można podać z sałatką z pomidorów i sera feta.
Smacznego
Dodaj komentarz