Kategoria

Sajgonki


NALEŚNIKOWE SAJGONKI Z KREWETKAMI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sajgonki 
Tagi: sajgonki   krewetki   naleśniki  
03 września 2019, 12:42

 

 

SKŁADNIKI :

30-40 dag krewetek

1 cebula czerwona

20-30 dag sera żółtego

1 papryka czerwona

sere almette

sól,pieprz ziołowy, czosnek granulowany - do smaku

naleśniki (przepis na poprzednich stronach)

 

WYKONANIE

Naleśniki smażymy zgodnie z przepisem(patrz wstecz)

Warzywa kroimy w drobniutką kostkę, ser ścieramy w maszynce.i

Krewetki myjemy, obieramy z pancerza i czyścimy. Następnie posypujemy je przyprawami i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy.

Zimne naleśniki smarujemy serkiem almette. Na to wykładamy warzywa (ok 1 łyżki) i kilka krewetek. 

Całość posypujemy serem żółtym.

Naleśnika zawijamy i podsmażamy na suchej patelni (ok 2 min z jednej i drugiej strony)

PS: w kieliszeczku nie ma winka :) , to jest zakwas z buraków :)

 

 

Smacznego 

SAJGONKI WARZYWNE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sajgonki 
Tagi: sajgonki   papier ryżowy   sajgonki warzywne   warzywa  
09 czerwca 2019, 20:37

 

 

SKŁADNIKI :

2 marchewki 

2 cebule czerwone 

1 papryka czerwona i żółta 

1 batat 

1 cukinia 

1/2 op makaronu ryżowego lub z manioku 

2 ziela angielskie 

1 liść laurowy 

1 łyżka czosnku granulowanego 

1 łyżeczka - imbiru,kurkumy,pieprzu ziołowego,kolendry mielonej,kuminu,soli kłodawskiej

sos sojowy 

 

WYKONANIE 

               

 

 

Marchew, batata, cukinie-zetrzeć na tarce (w maszynce) , cebulę w piórka, paprykę w kosteczkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i lekko poddusić, dodać resztę warzyw, 2 szklanki wody i przyprawy. Dusić na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Makaron moczymy w zimnej wodzie przez ok 5 minut. Następnie tniemy nożyczkami na ok 3 cm kawałki. Wrzucamy do warzyw i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Z uduszonych warzyw wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie.

W okrągłym naczyniu szykujemy troszkę wody z kranu. Papier ryżowy moczymy ok 10 sekund, następnie wyjmujemy i suszymy na papierowym ręczniku (dzięki temu sajgonki nie będą się rozpadać na patelni.) Na wysuszony papier nakładamy łyżkę farszu i zawijamy tak jak krokieta. Smarzymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron.

Podajemy z sosem słodko ostrym zmieszanym z sosem sojowym.