TARTA ŻYTNIA Z OWOCAMI
| Kategorie: ciasta
Tagi: tarta żytnia owoce sezonowe mąka żytnia tarta
16 lipca 2019, 13:14
Wymyśliłam, że placuszek ten będzie się nazywał
...tarta...😊
oczywiście na mące żytniej ekologicznej
Zastanawiałam się czego użyć zamiast tych naszych "pysznych", sklepowych kremów ( których sama oczywiście używałam, zanim zaczęłam dokładnie czytać skład 😉) i.... wymyśliłam...
Kasza manna...wpasowała mi się tu jak talala😁
SKŁADNIKI :
3 szkl. mąki żytniej typ720
1 łyżka sody
150 g masła (roztopionego)
3 łyżki miodu
1 jajko
5 łyżek kaszy manny
2-3 garści orzechów laskowych
8 daktyli bez pestek
2 łyżki karobu
1-2 szkl. wody
ulubione owoce sezonowe(wiśnie,truskawki,borówki,brzoskwinie)
WYKONANIE
Mąkę, sodę, masło, miód, jajko - wkładamy do miksera i ucieramy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy na 30 munut do lodówki. Po tym czasie wylepiamy ciastem wysmarowaną olejem kokosowym szklaną okrągłą foremkę. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika, na 15 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
KREM Z ORZECHÓW LASKOWYCH
Dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie orzechy laskowe
Następnie blendujemy je z daktylami,karobem i wodą (konsystencja gęstego kremu)
KREM Z KASZY MANNY I WIŚNI
5 łyżek kaszy manny zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości,. Do gotującej dodajemy łyżeczkę soli kłodawskiej i 2-3 łyżki miodu. Nasteepnie kaszę zdejmujemy z ognia, dodajemy garść wydrylowanych wiśni i blendujemy na gładką masę.
Masę orzechową wykładamy na naszą tartę, na to ulubione owoce - pokrojone lub w całości. Na owoce kładziemy krem z kaszy manny. Na wierzch układamy owoce (pokrojone lub w całości.) Posypujemy startą gorzką czekoladą.
Smacznego
Dodaj komentarz