Kategoria

Bułki


BUŁECZKI Z PATELNI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: bułki z patelni   szybkie bułki   bułki pszenno żytnie  
19 kwietnia 2020, 11:40

 

 

SKŁADNIKI : 

250 g mąki żytniej typ 720 eko

250 g mąki pszennej eko

1 jajko

1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka

1 łyżeczka soli

2 łyżeczka sody

1 łyżeczka miodu

 

WYKONANIE

 

               

 

 

Do misy miksera wsypujemy mąkę, sodę, sól. Mieszamy.

Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto kładziemy na stolnicy i wałkujemy na ok centymetrowy placek.

Wykrawamy kubkiem okręgi dotąd, aż skończy się nam ciasto.

Wykrojone bułeczki układamy na stolnicy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (suchą) i kładziemy nasze bułeczki.

Pieczemy ok 15 min. 

Co 2-3 min. przewracamy bułeczki żeby się nie przypaliły.

Podajemy z jogurtem,sosem czosnkowym,miodem lub innym ulubionym dodatkiem.

 

Smacznego

 

 

OPONKI Z BANANA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: oponki z banana   bananowe oponki   oponki  
19 lutego 2020, 22:08

 

 

SKŁADNIKI

 

60-70 dag mąki orkiszowej eko

1 dojrzały banan

1 opakowanie sychych drożdży

10 dag fruktozy ( cukru )

200 ml mleka eko 

3-4 kieliszki oleju słonecznikowego (100 ml)

smalec do smażenia

 

WYKONANIE

 

            

 

 

 

Do podgrzanego mleka dodajemy opakowanie drożdży i cukier. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy zblendowanego babana, olej, mleko i zagniatamy ciasto.

(ciasto powinno mieć konsystencję ciastoliny laughing i nie powinno kleić się do rąk. Jeśli będzie za rzadkie, dodajemy mąkę)

Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

(ja wstawiam do zimnego, niegrzanego piekarnika i zamykam drzwiczki)

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na kawałki. Wałkujemy na ok  1,5 cm placki i wykrawamy oponki.

Odkładamy na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.

(stolnicę zamiast posypywać mąką, smaruję olejem i dzięki temu mąka nie pali się podczas smażenia)wink

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron.

Posypujemy zmieloną fruktozą (cukrem pudrem)

 

 

Smacznego

PĄCZKI Z DYNI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: pączki z dyni   dyniowe pączki   ekologiczne pączki  
19 lutego 2020, 22:06

 

 

SKŁADNIKI : 

 

 

5 szklanek mąki orkiszowej eko

1 szklanka musu dyniowego(własny)

1/4 szklanki fruktozy (cukru)

1 saszetka drożdży w proszku eko

1/2 szklanki mleka eko

1/2 kieliszka spirytusu

10 łyżek oleju słonecznikowego

smalec do smażenia

dowolne konfitury, dżem,marmikada, budyń do nadziewania

 

WYKONANIE

 

 

          

 

 

 

Do rondelka wlewamy pół szklanki mleka i podgrzewamy troszkę. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy dokładnie i odstawiamy ba 15 minut.

 

Do misy miksera wsypujemy mąkę. 

Mus  dyniowym mieszamy  ze spirytusem i dodajemy do mąki. 

Wlewamy mleko, olej i wszystko razem mieszamy mikserem lub ręcznie dotąd , aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.

(jeśli będzie taka potrzeba dosypujemy mąkę)

Ciasto przekładamy do misy wysmarowanej olejem, wstawiamy do zimnego piekarnika na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnice.

( ja zamiast podsypywać stolnicę mąką , smaruję ją  olejem i tym samym mąka nie pali się podczas smażenia)

Rozdzielamy na 3-4 części.

Z każdej wałkujemy placek grubości 1,5-2 cm i szklanką wykrawamy koła.

Odkładamy nasze pączki na ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

W głębokim garnku rozgrzewamy smalec (tyle, żeby pączki mogły pływać).

Wkładamy pączki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor z obydwu stron.

Po przestygnięciu, nadziewamy nasze pączki szprycą lub dużą strzykawką.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

( zmieloną fruktozą )

 

 

Smacznego

CHACZAPURI ŻYTNIE ADŻARSKIE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: chaczapuri adżarskie   chaczapuri żytnie  
21 stycznia 2020, 19:07

 

 

SKŁADNIKI CIASTO

 

 

20 dag mąki pszennej (eko)

30 dag mąki żytniej typ 720

300 ml ciepłej (nie wrzącej) wody

1 łyżeczka miodu jasnego

2 op drożdży suchych

1 łyżeczka soli 

3 kieliszki oleju słonecznikowego

1 jajko

 

 

WYKONANIE

 

 

            

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i mieszamy. W kubku rozrabiamy wodę z miodem i dolewamy do misy. Dodajemy olej i mieszamy robotem

(jeśli nie mamy robota ciasto ugniatamy ręcznie)

Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Jeśli jest za wolne dosypujemy mąki żytniej, jeśli za gęste dolewamy wody.

Po zagnieceniu ciasto odstawiamy do nienagrzanego piekarnika na godzinę.

 

 

SKŁADNIKI NA FARSZ

 

 

2 mozzarelle

1 op sera feta light

20-30 dag sera żółtego

1 łyżka mąki żytniej typ720

3 łyżki jogurtu naturalnego

Zioła suszone:

1/2 łyżeczki bazyli 

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki tymianku 

1/2 łyżeczki mięty

4-6 jajek

 

WYKONANIE

 

 

 

         

Ser feta kruszymy ,dodajemy mozzarellę startą na tarce na grubych oczkach. Wsypujemy mąkę ,dodajemy jogurt , zioła i mieszamy. W osobnej misce ścieramy ser żółty.

Nagrzewamy piekarnik do 220° g-d

 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części

(w zależności od tego jak duże "łódeczki" chcemy zrobić)

 

Wałkujemy w okręgi nie za cienke,nie za grube :)

Na każdy okrąg posypujemy ser żółty i zawijamy brzegi ciasta do środka z obydwu stron. Następnie ciasto łączymy ze sobą tworząc kształt łódki. Do każdej łódki nakładamy po mniej więcej dwie łyżki farszu. 

 

W miseczce rozbijamy jajko, mieszamy i smarujemy brzegi łódki.

Chaczapuri wkładamy ( po 2 sztuki) do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 minut.

 

Po tym czasie otwieramy piekarnik,wbijamy na środek łódki jajko pieczemy jeszcze 2-3 minuty.

    

 

Po upieczeniu, do każdej łódeczki można dodać po łyżce masła.

 

Smacznego

JAGODZIANKI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: bułki z owocami   jagodzianki z mąki żytniej  
16 lipca 2019, 16:10

Sezon na jagodzianki ...

Wymyśliłam sobie, że moje jagodzianeczki będą"otwarte" 😊 a tym samym łatwiejsze w produkcji 😁

W trakcie pieczenia stwierdziłam, że urozmaice moje bułeczki i zrobiłam je również z serem białym i owocami.

Powiem tak...mmmm☺️ pychoota.

 

SKŁADNIKI : 

0,5 kg mąki żytniej typ 720

2 jajka

4 łyżki miodu

2 op. suszonych drożdży( po 9 g)

pół łyżeczki soli kłodawskiej

250 ml  mleka wiejskiego

8 łyżek oleju słonecznikowego 

150 g masła bez laktozy (roztopionego)

1 litr jagód (ser biały wiejski,brzoskwinie, nektarynki,śliwki)

 

WYKONANIE

 

         

 

Mąkę mieszamy z drożdżami i solą.Dodajemy olej,miód,masło,mleko i ucieramy roborem.Gdy ciasto będzie równomiernie wymieszane, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie formujemy z ciasta małe kulki (ręce maczamy w oleju, żeby nie kleiły się do ciasta) rozpłaszczamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na środku ciasta robimy wgłębienie łyżką umaczaną w oleju i nakładamy jagody.

Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.(góra-dół)

Jeśli nie mamy jagód, możemy je zastąpić zblendowanym serem białym z dodatkiem miodu. Na surowe ciasto układamy pocięte w plasterki owoce(nektarynka,brzoskwinia lub śliwka) a na to nakładamy łyżkę zblendowanego sera. 

Pieczemy tak jak jagodzianki.

 

Smacznego