PRZECIER POMIDOROWY


Autor: fiolka1312 | Kategorie: sos 
Tagi: pomidory   bazylia   przecier z pomidorów  
17 września 2019, 19:23

SKŁADNIKI : 

dowolna ilość pomidorów ( u mnie 3 kg)

duża garść bazylii świeżej

sól, pieprz (opcjonalnie łyżka miodu)

 

WYKONANIE

 

 

Pomidory wrzucamy do wrzątku i czekamy, aż skórka zacznie odchodzić.

Odcinamy górną, twardą część pomidora a resztę  wrzucamy do blendera. Dodajemy bazylię, przyprawy i miód.

Blendujemy na gładką masę.

Wylewamy przecier do garnka i  gotujemy na malutkim ogniu ok godzinki, aż cześć wody odparuje a całość zgęstnieje. 

Po tym czasie przelewamy pomidorki do szklanych butelek, słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. 

Po 20-30 minutach odwaracamy naczynia i gotowe.

 

Smacznego

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz