SAJGONKI WARZYWNE
| Kategorie: sajgonki
Tagi: sajgonki papier ryżowy sajgonki warzywne warzywa
09 czerwca 2019, 20:37
SKŁADNIKI :
2 marchewki
2 cebule czerwone
1 papryka czerwona i żółta
1 batat
1 cukinia
1/2 op makaronu ryżowego lub z manioku
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka - imbiru,kurkumy,pieprzu ziołowego,kolendry mielonej,kuminu,soli kłodawskiej
sos sojowy
WYKONANIE
Marchew, batata, cukinie-zetrzeć na tarce (w maszynce) , cebulę w piórka, paprykę w kosteczkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i lekko poddusić, dodać resztę warzyw, 2 szklanki wody i przyprawy. Dusić na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Makaron moczymy w zimnej wodzie przez ok 5 minut. Następnie tniemy nożyczkami na ok 3 cm kawałki. Wrzucamy do warzyw i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Z uduszonych warzyw wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie.
W okrągłym naczyniu szykujemy troszkę wody z kranu. Papier ryżowy moczymy ok 10 sekund, następnie wyjmujemy i suszymy na papierowym ręczniku (dzięki temu sajgonki nie będą się rozpadać na patelni.) Na wysuszony papier nakładamy łyżkę farszu i zawijamy tak jak krokieta. Smarzymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron.
Podajemy z sosem słodko ostrym zmieszanym z sosem sojowym.
Dodaj komentarz