LECZO Z CUKINI
| Kategorie: warzywa
Tagi: pieczarki papryka cukinia
03 września 2019, 12:03
SKŁADNIKI:
2 średnie cukinie
3-4 ząbki czosnku
2 cebule czerwone
papryka: czerwona, zielona, żółta
30-40 dag pieczarek
0,5l passaty
3-4 pomidory
garść świeżej bazyli (łyżeczka suszonej)
2 łyżki miodu
olej słonecznikowy do smażenia
sól, pieprz, papryka wędzona - do smaku
WYKONANIE
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej do wysokiego garnka. Podsmażamy chwilę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy. Dodajemy miód.
Paprykę myjemy i czyścimy z pestek. Kroimy w kosteczkę (ok. 2 cm) dodajemy do garnka. Smażymy
Następnie obieramy pieczarki, kroimy w grusze piórka i dodajemy do garnka. Mieszamy i podsmażamy
Cukinie myjemy, odkrawamy "dupki", kroimy w kostkę (ok. 2 cm) i dodajemy do garnka. Mieszamy i podsmażamy.
Bazylię myjemy, rwiemy na mniejsze cześci i wrzucamy do całości.
Pomidory spażamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
Do całości dolewamy passatę i dodajemy przyprawy.
Gotujemy dotąd, aż warzywa zmiękną (20 minut)
Podajemy z ryżem, chlebkiem żytnim lub placuszkami ziemniaczanymi :)
Zamiast mięska można podsmażyć tofu pokrojone w kosteczkę.
Smacznego
Dodaj komentarz