LECZO Z CUKINI


Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: pieczarki   papryka   cukinia  
03 września 2019, 12:03

 

 

SKŁADNIKI: 

2 średnie cukinie

3-4 ząbki czosnku

2 cebule czerwone

papryka: czerwona, zielona, żółta

30-40 dag pieczarek

0,5l passaty

3-4 pomidory

garść świeżej bazyli (łyżeczka suszonej)

2 łyżki miodu

olej słonecznikowy do smażenia

sól, pieprz, papryka wędzona - do smaku

 

WYKONANIE

 

      

 

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej do wysokiego garnka. Podsmażamy chwilę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy. Dodajemy miód. 

Paprykę myjemy i czyścimy z pestek. Kroimy w kosteczkę (ok. 2 cm) dodajemy do garnka. Smażymy

Następnie obieramy pieczarki, kroimy w grusze piórka i dodajemy do garnka. Mieszamy i podsmażamy

Cukinie myjemy, odkrawamy "dupki", kroimy w kostkę (ok. 2 cm) i dodajemy do garnka. Mieszamy i podsmażamy.

Bazylię myjemy, rwiemy na mniejsze cześci i wrzucamy do całości.

Pomidory spażamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.

Do całości dolewamy passatę i dodajemy przyprawy.

Gotujemy dotąd, aż warzywa zmiękną (20 minut)

Podajemy z ryżem, chlebkiem żytnim lub placuszkami ziemniaczanymi :) 

Zamiast mięska można podsmażyć tofu pokrojone w kosteczkę.

 

Smacznego

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz