Najnowsze wpisy, strona 1


PUSZYSTE PLACUSZKI Z OWOCAMI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: placuszki 
Tagi: placuszki z jabłkami   placuszki z bananami   placuszki drożdżowe z owocami  
08 czerwca 2020, 16:41

SKŁADNKI : 

500g mąki żytniej typ 720 (biobabalscy)

1 opakowanie drożdży suchych (eko)

1 łyżka miodu jasnego

500g mleka (od krowy lub sojowe itd)

1 łyżeczka soku z cytryny (kwas askorbinowy rozpuszczony w wodzie)

1 łyżka cukru waniliowego (eko)

2 banany

4-5 jabłek

Olej słonecznikowy do smażenia

 

WYKONANIE

 

Do miski wsypujemy 500 g mąki i drożdże. 

Mleko lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z gazu i dodajemy sok z cytryny i miód. Mieszamy aż miód się rozpusci.

Wlewamy całość do miski z mąką i dokładnie mieszamy. 

Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

W międzyczasie obieramy jabłka i banany. Kroimy na nieregularną kostkę. 

Po 20 minutach dodajemy owoce do ciasta i mieszamy.

Na patelni ppdgrzewamy olej. 

Nakładamy porcje ciasta łyżką, następnie maczamy łyżkę w oleju i gładzimy placuszek.

Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu kładziemy na ręcznik papierowy do odsączenia.

 

Smacznego

 

 

LODY TRUSKAWKOWO-BANANOWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: lody truskawkowo bananowe   truskawki   banany  
26 maja 2020, 15:34

 

 


SKŁADNIKI : 

1 kg zamrożonych truskawek

4 obrane i zamrożone banany

wafle orkiszowe eko

 

WYKONANIE

Truskawki delikatnie rozmrażamy(na tyle ,aby dało się je podzielić)

Zamrożone banany wkładamy do blendera i blendujemy na gładko. Dodajemy po trochu truskawki. Blendujemy całość na gładką masę. 

Nakładamy nasze lody na wafel, rozsmarowujemy i nakładamy kolejny wafel. I tak do ostatniego( tego już nie smarujemy)

Dzielimy wafle na 2-4-6 części i wkładamy do zamrażalnika. 

Po 10-15 minutach lody są gotowe.

 

Smacznego

 

KOKTAJL OWOCOWY SMACZNY I ZDROWY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zdrowo 
Tagi: koktajl owocowy   zblendowane owoce   pomarańcza   banan   jabłko  
22 maja 2020, 20:14

 

 


SKŁADNIKI : 

5-6 jabłek

1 banan

1 pomarańcza

4-5 łyżek musli zbożowego

 

WYKONANIE

 

Owoce obieramy ze skóry , wkładamy do blendera i blendujemy na gładką mase. 

Wylewamy do miseczek.

Wsypujemy musli i odkładamy na kilka minut , żeby płatki mogły zmięknąć.

 

Smacznego

KOKOSOWY BISZKOPT
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: placek z mąki kokosowej   mąka kokosowa  
18 maja 2020, 18:59

 

 

SKŁADNIKI : 

10 jajek

10 łyżek mąki kokosowej eko

1 łyżka proszku do pieczenia eko

2 łyżki miodu

1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego eko 

troszkę kaszy manny (orkiszowa eko)

 

WYKONANIE 

Piekarnik nagrzewamy do 180°

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

W trakcie ubijania dodajemy miód i olej kokosowy. 

Po ubiciu piany odkładamy mikser i dodajemy łyżką resztę składników. Mieszamy do uzyskania jako takiej jednolitej masy. 

Do wysmarowanej olejem kokosowym i wysypanej kaszą manną foremki , wkładamy naszą masę i rozsmarowujemy po dnie.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.

DLA UROZMAICENIA CIASTO MOŻEMY ZROBIĆ Z JABKIEM I CYNAMONEM , RABARBAREM , LUB INNYM ULUBIONYM OWOCEM.

CIATO MOŻNA TEŻ UŻYĆ JAKO TORT. PRZEKROIĆ , WYSMAROWAĆ KREMEM, PRZEŁOŻYĆ OWOCAMI , GALARETKĄ ITP🙂

PALUSZKI ZIEMNIACZANO SEROWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ziemniaki 
Tagi: paluszki ziemniaczane   paluszki ziemniaczano serowe   ser żółty   ziemniaki  
21 kwietnia 2020, 13:50

 

 

 


SKŁADNIKI : 

2 kg ugotowanych ziemniaków

30 dag sera żółtego

1 jajko

5 łyżek mąki żytniej typ 720

2 łyżki mąki pszennej eko

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

troszkę koperku

DO OBTACZANIA

3-4 jajka

zblendowane płatki 5 zbóż lub mąka żytnia

ulubione przyprawy(sól,pieprz,kurkuma,czosnek gran itp)

 

 

WYKONANIE

 

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Ostudzone mielimy w maszynce.

Ser ścieramy na tarce .

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki.

Formujemy nasze paluszki , obtaczamy w jajku , bułce lub mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor.

Podajemy z różnego rodzaju sosami.

 

Smacznego

 

CIASTO JAGLANE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: ciasto z kaszy jaglanej   ciasto z wiórków kokosowych   kasza jaglana   wiórka kokosowe  
20 kwietnia 2020, 19:10

 

 

SKŁADNIKI :

1 szklanka kaszy jaglanej eko

3 szklanki mleka krowiego lub roślinnego

1 szklanka wiórków kokosowych eko

2 łyżki miodu

1 szklanka przegotowanej wody

toszkę oleju kokosowego do wysmarowania keksówki

polewa czekoladowa z rozpuszczonej czekolady

 

 

 

WYKONANIE

 

           

 

 

Kaszę jaglaną zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu 20 minut ciagle mieszając.

Następnie dodajemy wiórka kokosowe, miód i szklankę wody.

Gotujemy 10 minut.

Całość blendujemy i przekładamy do wysmarowanej olejem kokosowym keksówki.

Na wierzchu polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami.

Przestudzone ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Czekoladę możemy zrobić z 2 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego +2 łyżeczki kakao 100%+2 łyżeczki miodu.

Całość rozpuszczamy w kompieli wodnej,mieszamy i gotowe.

 

 

Smacznego

BUŁECZKI Z PATELNI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: bułki z patelni   szybkie bułki   bułki pszenno żytnie  
19 kwietnia 2020, 11:40

 

 

SKŁADNIKI : 

250 g mąki żytniej typ 720 eko

250 g mąki pszennej eko

1 jajko

1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka

1 łyżeczka soli

2 łyżeczka sody

1 łyżeczka miodu

 

WYKONANIE

 

               

 

 

Do misy miksera wsypujemy mąkę, sodę, sól. Mieszamy.

Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto kładziemy na stolnicy i wałkujemy na ok centymetrowy placek.

Wykrawamy kubkiem okręgi dotąd, aż skończy się nam ciasto.

Wykrojone bułeczki układamy na stolnicy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (suchą) i kładziemy nasze bułeczki.

Pieczemy ok 15 min. 

Co 2-3 min. przewracamy bułeczki żeby się nie przypaliły.

Podajemy z jogurtem,sosem czosnkowym,miodem lub innym ulubionym dodatkiem.

 

Smacznego

 

 

CHLEBEK ŻYTNI NA ZAKWASIE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: pieczywo 
Tagi: chleb żytni   żyto   własny chleb   chleb domowy  
07 kwietnia 2020, 22:20

Przyszedł wreszcie czas na chlebek 🍞🍞🍞

Najpyszniejszy chleb na świecie , jak upieczesz sam(a) się przekonasz.

Nie zniechęcaj się jeśli Ci nie wyjdzie raz, drugi, trzeci...po pewnym czasie dojdziesz do wprawy.

My już dwal lata pieczemy swój chlebeczek, ponieważ to co nam serwują w większości piekarni, nie nadaje się do jedzenia. Jeśli nie wierzysz poczytaj w internecie czym nas karmią.

Przepis podałam na dwa chlebki jednak my zawsze robimy cztery, ponieważ w szybkim tempie znika laughing  

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA DWIE KEKSÓEKI : 

300 gr zakwasu żytniego 

500 gr mąki żytniej razowej typ 2000 bio

300 gr mąki jakiej chcecie(orkisz,gryczana,pszenna itp)

16 gr soli kłodawskiej

50 gr ziaren słonecznika

50 gr ziaren dyni

10 gr czarnuszki

10 gr żurawiny

Od 500-700 gr wody przegotowanej( temp. 40°C )w zależności od tego jaką mąkę mamy i ile będzie potrzebowała wody

 

Smalec lub olej kokosowy (do wysmarowana keksówek)

Otręby żytnie lub inne (do posypania keksówek)

 

 

 

WYKONANIE

 

Niezbędne w pieczeniu chlebka będą

 waga, drewniana łyżka, duża misa, termometr do pieczenia, 2 keksówki,spryskiwacz do ciasta.

Przepis na zakwas na chlebek znajdziecie na stronie internetowej. 

 

Dzień przed pieczeniem(rano) wyjmujemy zakwas z lodówki, odkręcamy i zostawiamy do ocieplenia.

Po ok 4-5 godzinach dokarmiamy nasz zakwas czyli dodajemy 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 i 100 g wody zimnej przegotowanej.

Po paru godzinach, gdy zobaczymy że zakwas podwoił swoją objętość, możemy zacząć wyrabiać ciasto.

 

            

 

 

 

Na wagę kładziemy misę,  najlepiej oczywiście szklaną 😉 i tarujemy ją. Wsypujrmy 800 gr wszystkich mąk , dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy . 

Ciato ma być gęste i nie zlewać się z łyżki.

Wysmarowaną i obsypaną keksowkę ( u mnie szklaną) kładziemy na wadze i tarujemy.

Nakładamy ciasto , tak żeby było ok 1 kg  i wygładzamy (naciskając) drewnianą łyżką maczaną w wodzie.

Identycznie robimy z drugą foremką. 

 Porą zimową,  napełnione naczynia wstawiamy do nie włączonego piekarnika (można go podgrzać do 50° i wyłączyć) i zamykamy drzwiczki. 

Chlebki mają tam siedzieć do czasu , aż urosną do poiomu keksówki a nawet za.

(Może to niekiedy potrwać nawet 6-8 godzin)

Latem nie musimy wstawiać keksówek do piekarnika.

Stawiamy je na blacie i czekamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu wyjmujemy keksówki z piekarnika i wstawiamy go na 250° góra-dół termoobieg.

Spryskujemy ciasto wodą

Wkładamy chlebek do nagrzanego piekarnika i pieczemy najpierw 15 minut.

Po tym czasie otwieramy piekarnik , spryskujemy wodą chleb i pieczemy jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze.

Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika na 200° ,spryskujemy chleb i pieczemy 10 minut. 

Po tym czasie, otwieramy piekarnik, spryskujemy chlebek i pieczemy jeszcze 5 minut. 

Następnie wyłączamy piekarnik i wyjmujemy nasze piękne chlebeczki z keksówek na kratkę ,po to żeby nam odparowały. 

Po około dwóch, trzech godzinach chlebek nadaje się do spożycia.

 Chlebek można jak najbardziej piec bez dodatków lub z innymi ulubionymi

 

Smacznego

KOTLETY ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kotlety ze szpinakiem   kotlety z ziemniaków i szpinaku   ziemniaczane kotlety   szpinak  
03 marca 2020, 19:19

 

 

 

SKŁADNIKI: 

 

 

1 kg ziemniaków

40 dag pociętego szpinaku( świeży lub mrożony)

25-30 dag mąki orkiszowej ciemnej eko

1 łyżka czosnku granulowanego lub 4 ząbki

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

sól kłodawska

olej słonecznikowy do smażenia eko

 

 

WYKONANIE

 

      

 

 

 

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy szpinak,czosnek i smażymy 3-5 minut. Solimy do smaku.

Przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar płynu.

Ugotowane wcześniej i przestudzone ziemniaki , mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy mąkę, łyżeczkę soli i zagniatamy ciasto.

Ciasto nie może kleić się do rąk. Jeśli jest za wolne dodajemy mąki.

Gotowe ciasto nabieramy na rękę, formujemy okrąg, spłaszczamy i nakładamy pół łyżeczki szpinaku. Zaklejamy dokladnie i formujemy kotleciki.

Ręce maczamy w oleju lub mące, żeby ciasto nie kleiło się do nich.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor.

 

Smacznego

ZUPA Z KALAREPY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: zupa z kalarepy   kalarepa   zupa kalarepowa  
03 marca 2020, 19:11

SKŁADNIKI : 

3 kalarepy

1 por

śmietana

2 łyżki tłuszczu

1 łyżeczka kurkumy , soli , czosnku granulowanego 

szczypta wędzonej sproszkowanej papryki

makaron ulubiony (świderki,muszelki,wstążki,nitki)

 

WYKONANIE

 

Kalarepę ścieramy na tarce, pora kroimy w plasterki. 

Wszystko razem podsmażamy chwilę na tłuszczu.

Zalewamy warzywa wodą tyle , żeby je zakryło  , dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Następnie blendujemy całość.

Dosalamy zupę do smaku a jeśli jest za gęsta, dolewamy wody.

Makaron gotujemy w osobnym garnku.

Do nałożonej na talerz zupy nakładamy łyżkę smietany i makaron.

 

Smacznego

CIASTECZKA NADZIEWANE DŻEMEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: ciasteczka z dżemem   kruche ciastka nadziane dżemem  
03 marca 2020, 18:56

 

 

 

SKŁADNIKI: 

 

 

30 dag mąki żytniej typ 720 lub orkiszowej eko

1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki proszku do pieczenia

szczypta soli

150 ml oleju słonecznikowego lub rozpuszczona kostka masła

2-3 łyżki miodu

1 banan lub 1 jajko

dżem

Do dekoracji czekolada własna z oleju kokosowego, miodu i kakaa

 

WYKONANIE

 

            

 

 

Suche składniki wsypujemy do misy i mieszamy.

Mokre składniki blendujemy na gładko.

Dżem porcjujemy na papierze do pieczenia lub w foremkach sylikonowych do lodu na 12-15 łyżeczek i  wystawiamy do zamrażalnika na 30 minut.

Łączymy w mikserze zawartość obydwu misek i mieszamy na jednolitą mase. Jeśli ciasto jest klejące, dosypujemy mąki.

Z gotowego ciasta fotmujemy placki wielkości dłoni. Nakładamy na środek porcję zamarzniętego dżemu i sklejamy dokładnie , formując okragle ciasteczka. Spłaszczamy je. 

Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180° przez 18-20 minut.

Po upieczeniu przekładamy na kratkę do przestygnięcia. 

Polewamy czekoladą.

 

Smacznego

FAWORKI Z MĄKI ŻYTNIEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: faworki żytnie   żytnie faworki   ekologiczne żytnie faworki  
19 lutego 2020, 22:43

 

 

 

SKŁADNIKI

 

20 dag mąki żytniej typ 720 eko

10 dag mąki pszennej eko

1 łyżeczka proszku do pieczenia eko

4 łyżki śmietany

4 żółtka

1/2 kieliszka spirytusu

olej słonecznikowy lub smalec do smażenia

 

WYKONANIE

 

             

 

 

 

Mąkę wysypujemy na stolnicę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Robimy lekkie wgłębienie po środku i wbijamy jajka. Dodajemy śmietanę, sól i zagniatamy.

Ciasto wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.

Po tym czasie smarujemy stolnicę olejem, dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na kilkumilimetrowe placki.

Kroimy w prostokąty, a na każdym na środku robimy nacięcie. Przewijamy jeden koniec tworząc faworek.

W garnku lub na patelni rozgrzewamy olej ( tyle żeby nasze faworki nie dotykały dna)

Smażymy nasze ciastka na złoty kolor z obydwu stron.

Wyciągamy na papierowy ręcznik do odsączenia.

Gdy faworki ostygną, posypujemy zmieloną fruktozą (cukrem pudrem)

 

Smacznego

OPONKI Z BANANA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: oponki z banana   bananowe oponki   oponki  
19 lutego 2020, 22:08

 

 

SKŁADNIKI

 

60-70 dag mąki orkiszowej eko

1 dojrzały banan

1 opakowanie sychych drożdży

10 dag fruktozy ( cukru )

200 ml mleka eko 

3-4 kieliszki oleju słonecznikowego (100 ml)

smalec do smażenia

 

WYKONANIE

 

            

 

 

 

Do podgrzanego mleka dodajemy opakowanie drożdży i cukier. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy zblendowanego babana, olej, mleko i zagniatamy ciasto.

(ciasto powinno mieć konsystencję ciastoliny laughing i nie powinno kleić się do rąk. Jeśli będzie za rzadkie, dodajemy mąkę)

Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

(ja wstawiam do zimnego, niegrzanego piekarnika i zamykam drzwiczki)

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na kawałki. Wałkujemy na ok  1,5 cm placki i wykrawamy oponki.

Odkładamy na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.

(stolnicę zamiast posypywać mąką, smaruję olejem i dzięki temu mąka nie pali się podczas smażenia)wink

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron.

Posypujemy zmieloną fruktozą (cukrem pudrem)

 

 

Smacznego

PĄCZKI Z DYNI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: pączki z dyni   dyniowe pączki   ekologiczne pączki  
19 lutego 2020, 22:06

 

 

SKŁADNIKI : 

 

 

5 szklanek mąki orkiszowej eko

1 szklanka musu dyniowego(własny)

1/4 szklanki fruktozy (cukru)

1 saszetka drożdży w proszku eko

1/2 szklanki mleka eko

1/2 kieliszka spirytusu

10 łyżek oleju słonecznikowego

smalec do smażenia

dowolne konfitury, dżem,marmikada, budyń do nadziewania

 

WYKONANIE

 

 

          

 

 

 

Do rondelka wlewamy pół szklanki mleka i podgrzewamy troszkę. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy dokładnie i odstawiamy ba 15 minut.

 

Do misy miksera wsypujemy mąkę. 

Mus  dyniowym mieszamy  ze spirytusem i dodajemy do mąki. 

Wlewamy mleko, olej i wszystko razem mieszamy mikserem lub ręcznie dotąd , aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.

(jeśli będzie taka potrzeba dosypujemy mąkę)

Ciasto przekładamy do misy wysmarowanej olejem, wstawiamy do zimnego piekarnika na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnice.

( ja zamiast podsypywać stolnicę mąką , smaruję ją  olejem i tym samym mąka nie pali się podczas smażenia)

Rozdzielamy na 3-4 części.

Z każdej wałkujemy placek grubości 1,5-2 cm i szklanką wykrawamy koła.

Odkładamy nasze pączki na ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

W głębokim garnku rozgrzewamy smalec (tyle, żeby pączki mogły pływać).

Wkładamy pączki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor z obydwu stron.

Po przestygnięciu, nadziewamy nasze pączki szprycą lub dużą strzykawką.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

( zmieloną fruktozą )

 

 

Smacznego

KLUSKI LENIWE Z MĄKĄ ŻYTNIĄ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kluski 
Tagi: kluski leniwe   kluski z sera białego   leniwe z mąką żytnią  
12 lutego 2020, 20:50

 

 

 

 

SKŁADNIKI

 

40-50 dag sera białego (swojski)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego , itp

1 szklanka mąki żytniej typ 720

1 jajko

1 łyżeczka soli

 

WYKONANIE

 

         

 

 

 

Ser mielimy w maszynce do mięsa , dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (takie, żeby nie kleiło się do rąk).

W garnku wstawiamy wodę z łyżką soli.

Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy tak jak kopytka.

Wrzucamy po 10-15 sztuk na wrzącą wodę.

Gotujemy pod przykryciem 2 minuty.

 

Smacznego

 

KOTLETY MIELONE Z RYBY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: rybne kotlety   kotlety mielone z ryby   kotlety z ryby  
12 lutego 2020, 20:35

 

 

 

SKŁADNIKI

 

2 płaty rybne

pęczek pietruszki

1 jajko

2 cebule

tłuszcz do smażenia

3 łyżki zblendowanych płatków zbożowych

2 łyżeczka soli , czosnku granulowanego 

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/4 łyżeczki kurkumy , curry , papryki sł , kolendry mielonej 

zblendowane płatki zbożowe do obtaczania

 

 

WYKONANIE

 

            

 

Rybę mielimy w maszynce do mięsa.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na tluszczu.

Posiekaną pietruszkę, jajko, płatki, przyprawy i cebulę mieszamy z rybą.

Na patelni podgrzewamy tłuszcz.

Formujemy okrągłe kotleciki i spłaszczamy je.

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

Smacznego

 

PTASIE MLECZKO Z CZEKOLADĄ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: ptasie mleczko   czekolada szamana   galaretka  
05 lutego 2020, 11:00

 

 

SKŁADNIKI:

 

 

0,5 l śmietany "ze wsi"

2 galaretki 

owoce - banany,mango,maliny,jagody...

szklanka płatków 5 zbóż , itp

3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

2 łyżki kakao lub karobu

1 łyżka miodu

papier do pieczenia

 

 

WYKONANIE    

 

W szklanym naczyniu rozpuszczamy dwie galaretki w 0,5l gorącej wody. Czekamy aż przestygnie a w tym czasie robimy spód do naszego ciasta.

 

 

Płatki delikatnie blendujemy(nie na mąkę)

 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej, następnie dodajemy kakao i miód. Mieszamy. Dodajemy płatki i mieszamy.

 

    

Forme do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Rozkładamy równo na dnie naszą masę i wstawiamy na 15-20 min do zamrażalnika.

 

Przestudzone, ale nie zgęstniałe galaretki wlewamy do blendera, dolewamy śmietanę i chwileczkę blendujemy.  (dosłownie 10 sekund)

Z zamrażalnika wyjmujemy naszą czekoladę, odklejamy od papieru i kładziemy z powrotem do naszej foremki.

Wylewamy na to naszą masę i wkrajamy ulubione owoce.

 

Wkładamy do zamrażalnika na ok godzinkę. 

 

Ps

Galaretka najlepsza bez cukru. 

Mieszamy galaretkę z wodą i dodajemy łyżkę miodu.

 

 

 

Smacznego

ROLADA ŻYTNIA Z DAKTYLOWĄ NUTELLĄ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: rolada z kremem z daktyli   rolada żytnia  
21 stycznia 2020, 20:12

 

 

 

SKŁADNIKI CIASTO

 

 

8 jajek

8 łyżek mąki żytniej typ 720 (eko)

4 łyżki miodu 

2 łyżeczki proszku do pieczenia (eko)

Tłuszcz i kasza manna do wysmarowania formy

 

 

WYKONANIE

 

Piekarnik nagrzewamy do 200° 

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka blendujemy z miodem. Dodajemy po mału białka i mąkę z proszkem do pieczenia.

Wylewamy masę na wysmarowaną blachę i pieczemy 15 minut.

 

 

 

SKŁADNIKI NA NUTELLĘ

 

3 garści daktyli

szklanka wody przegotowanej 

3-4 łyżki karobu lub kakao

 

 

WYKONANIE

 

      

 

Daktyle moczymy we wrzątku 15-20 minut.

Po tym czasie przekładamy daktyle do blendera, dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę.(konsystencja nutelli)

Jeśli masa jest za rzadka dodajemy daktyle, jeśli za gęsta dolewamy wody.

 

   

 

 

Ciepłe ciasto smarujemy naszą nutellą i zawijamy w rulon.

Oblewamy czekoladą (patrz czekolada szamana) i  posypujemy startą skórką z pomarańczy.

 

Smacznego

CHACZAPURI ŻYTNIE ADŻARSKIE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: chaczapuri adżarskie   chaczapuri żytnie  
21 stycznia 2020, 19:07

 

 

SKŁADNIKI CIASTO

 

 

20 dag mąki pszennej (eko)

30 dag mąki żytniej typ 720

300 ml ciepłej (nie wrzącej) wody

1 łyżeczka miodu jasnego

2 op drożdży suchych

1 łyżeczka soli 

3 kieliszki oleju słonecznikowego

1 jajko

 

 

WYKONANIE

 

 

            

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i mieszamy. W kubku rozrabiamy wodę z miodem i dolewamy do misy. Dodajemy olej i mieszamy robotem

(jeśli nie mamy robota ciasto ugniatamy ręcznie)

Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Jeśli jest za wolne dosypujemy mąki żytniej, jeśli za gęste dolewamy wody.

Po zagnieceniu ciasto odstawiamy do nienagrzanego piekarnika na godzinę.

 

 

SKŁADNIKI NA FARSZ

 

 

2 mozzarelle

1 op sera feta light

20-30 dag sera żółtego

1 łyżka mąki żytniej typ720

3 łyżki jogurtu naturalnego

Zioła suszone:

1/2 łyżeczki bazyli 

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki tymianku 

1/2 łyżeczki mięty

4-6 jajek

 

WYKONANIE

 

 

 

         

Ser feta kruszymy ,dodajemy mozzarellę startą na tarce na grubych oczkach. Wsypujemy mąkę ,dodajemy jogurt , zioła i mieszamy. W osobnej misce ścieramy ser żółty.

Nagrzewamy piekarnik do 220° g-d

 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części

(w zależności od tego jak duże "łódeczki" chcemy zrobić)

 

Wałkujemy w okręgi nie za cienke,nie za grube :)

Na każdy okrąg posypujemy ser żółty i zawijamy brzegi ciasta do środka z obydwu stron. Następnie ciasto łączymy ze sobą tworząc kształt łódki. Do każdej łódki nakładamy po mniej więcej dwie łyżki farszu. 

 

W miseczce rozbijamy jajko, mieszamy i smarujemy brzegi łódki.

Chaczapuri wkładamy ( po 2 sztuki) do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 minut.

 

Po tym czasie otwieramy piekarnik,wbijamy na środek łódki jajko pieczemy jeszcze 2-3 minuty.

    

 

Po upieczeniu, do każdej łódeczki można dodać po łyżce masła.

 

Smacznego

KRUPNIK Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: krupnik z szybkowaru   smaczny krupnik   krupnik na kaszy jaglanej  
15 stycznia 2020, 16:51

 

 

SKŁADNIKI:

2 marchewki

1 pietruszka korzeń

1/2 selera korzeń

1 cebula

kawałek pora

3 ziemniaki

10 dag kaszy jaglanej

1 łyżeczka zmielonej kozieradki

sól , pieprz do smaku

ok 2 i 1/2 l wody

1 łyżka tłuszczu do podsmażenia

natka pietruszki (opcjonalnie)

 

WYKONANIE

            

 

 

 

Warzywa kroimy w kosteczkę, pora tniemy na kawałki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i delikatnie podsmażamy. 

Następnie dodajemy marchewkę, selera i pietruszkę. Podsmażamy chwilkę.

Dodajemy resztę warzyw, przyprawy,wodę i zamykamy szybkowar.

Gotujemy pod ciśnieniem 5 minut.

Podajemy z pokrojną natką pietruszki i najlepiej własnoręcznie zrobionym chlebkiem :)

 

Smacznego