Kategoria

Warzywa


KLUSKI ZIEMNIACZANE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: ziemniaczane kluski   kluski z ziemniaków  
29 listopada 2019, 23:00

 

 

SKŁADNIKI : 

2 kg ziemniaków

4 łyżki mąki ziemniaczanej

5 łyżek mąki żytniej

2 żółtka

1 łyżeczka soli

 

WYKONANIE

               

 

 

Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce.

Starte przekładamy na sitko a pod spód podkładamy jakąś miske na wodę z ziemniaków.

Po odsączeniu ziemniaki przekładamy do miski.

Wylewamy wodę a pozyskaną skrobię dodajemy do ziemniaków.

Dodajemy resztę składników i mieszamy. 

W garnku gotujemy wodę z solą. 

Nakładamy trochę masę na płytki talerz.

Do wrzącej wody wkładamy kluski, urywając je łyżką.

Gotujemy od momentu wypłynięcia trzy minuty.

 

każdy ma inne ziemniaki, więc jeśli masa jest za rzadka musimy dodać więcej mąki. 

Kluski kładziemy do wody tak jak kluski lane.

Na okrasę proponuję podsmażyć cebulę z wędzonym tofu.

 

KAPUSTA WĘDZONA😉

 

1 kg kapusty kiszonej

2-3 cebule

1 łyżka papryki wędzonej

1 łyżeczka kuminu zmielonego

2 łyżki majeranku

2 łyżka soli

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

 

W szybkowarze podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.

Następnie dodajemy kapustę i resztę składników. 

Podlewamy szklanką wody.

Gotujemy pod ciśnieniem 15 minut.

 

Smacznego

 

WARZYWA NA PATELNI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: ryż   warzywa na patelni  
27 listopada 2019, 21:29

 

 

SKŁADNIKI : 

2 marchewki

2 ziemniaki

brokuł

4 pieczarki

papryka

1 cebula czerwona

kukurydza

por

Przyprawy : sól,pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, curry, czosnek granulowany, zioła prowansalskie - do smaku

SOS

jogurt naturalny duży

4-5 ząbków czosnku

koperek świeży lub suszony

 

WYKONANIE

         

 

 

Cebulę i pora obieramy i kroimy w kosteczkę i pół plastry. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Resztę warzyw obieramy i kroimy w plastry , kostkę. Ziemniaka kroimy na dużą frytkę. Dodajemy kukurydzę i rozdzielonego na różyczki brokuła.

Dodajemy do cebuli. Przyprawiamy przyprawami i dusimy do miękkości.

W międzyczasie gotujemy ryż z dodatkiem łyżki kurkumy  - do miękkości

Do miski wylewamy jogurt, przeciskamy przez praskę czosnek i kroimy koperek. Dodajemy łyżeczkę płaską soli i mieszamy.

Nakładamy ryż na talerz, na to warzywa i polewamy sosem czosnkowym.

 

Smacznego

PIECZARKI FASZEROWANE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: mozarella   kasza bulgur   pieczarki   faszerowane pieczarki  
27 listopada 2019, 20:52

 

 

SKŁADNIKI : 

8 dużych pieczarek

szklanka kaszy bulgur

3 cebule czerwone

ogonki z pieczarek

1 op. mozarelli

passata pomidorowa

8 plastrów sera żółtego

1-2 papryki 

sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry, kolendra mielona, kurkuma - do smaku

 

WYKONANIE

                

 

 

 

Kaszę bulgur gotujemy do miękkości,odcedzamy na sitku.

Ogonki pieczarek , cebulę, paprykę kroimy w kosteczkę, solimy i smażymy na patelni do odparowania wody.

Kaszę przekładamy do garnka i dodajemy passatę, podsmażone warzywa i przyprawy.

Pieczarki obieramy ze skóry.

Na każdej pieczarce kładziemy plaster mozzarelli, na to kładziemy nasz farsz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika(góra-dół, termoobieg) i pieczemy 15 minut. 

Po tym czasie otwieramy piekarnik i kładziemy plastry sera żółtego na każdej pieczarce. 

Pieczemy do momentu roztopienia sera ok.5 min.

Możemy podać z rukolą, kiełkami rzodkiewki i ketchupem.

 

Smacznego

GOŁĄBKI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: ryż   kapusta   gołąbki  
09 listopada 2019, 18:00

 

 

SKŁADNIKI : 

główka kapusty

1,5 szklanki ryżu surowego

passata pomidorowa

6-8 pieczarek

2-3 cebule 

sól,pieprz do smaku

 

WYKONANIE 

        

W garnku gotujemy 5 szklanek wody.

Ryż płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do miękkości.

Warzywa obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy i dodajemy do ryżu. Wlewamy pół litra passaty, mieszamy i przyprawiamy do smaku.

Z kapusty oddzielamy liście, płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy po kilka do wrzątku na minutkę.

Na liscia nakładamy farsz z ryżu, zawijamy w krokiecika i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki polewamy passatą rozrobioną z wodą (mniej więcej do połowy gołąbka) i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy w 180° przez ok 30-40 minut. 

Podajemy z ziemniakami. 

 

Smacznego

 

 

SPAGHETTI NA SUROWO
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: cukinia   spaghetti raw   surowe spaghetti  
03 września 2019, 13:02

 

 

SKŁADNIKI :

2-3 cukinie

sos pomidorowy (patrz młoda kapustka z sosem pomidorowym)

 

WYKONANIE 

       

 

 

Cukinie myjemy i kroimy specjalistycznym:) nożykiem na cieniutkie paseczki(makaron sphagetti). Solimy i odstawiamy.

Sosik robimy zgodnie z przepisem, nie podgrzewamy.

Makaron z cukini odsączamy z powstałej wody, wykładamy na talerz i polewamy sosem pomidorowym. 

Jeśli ktoś nie lubi zimnych potraw, zawartość talerza można podgrzać w kąpieli wodnej (stawiamy talerz na garnku z gotującą się wodą)

Całość można posypać żółtym serem.

 

Smacznego

LECZO Z CUKINI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: pieczarki   papryka   cukinia  
03 września 2019, 12:03

 

 

SKŁADNIKI: 

2 średnie cukinie

3-4 ząbki czosnku

2 cebule czerwone

papryka: czerwona, zielona, żółta

30-40 dag pieczarek

0,5l passaty

3-4 pomidory

garść świeżej bazyli (łyżeczka suszonej)

2 łyżki miodu

olej słonecznikowy do smażenia

sól, pieprz, papryka wędzona - do smaku

 

WYKONANIE

 

      

 

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej do wysokiego garnka. Podsmażamy chwilę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy. Dodajemy miód. 

Paprykę myjemy i czyścimy z pestek. Kroimy w kosteczkę (ok. 2 cm) dodajemy do garnka. Smażymy

Następnie obieramy pieczarki, kroimy w grusze piórka i dodajemy do garnka. Mieszamy i podsmażamy

Cukinie myjemy, odkrawamy "dupki", kroimy w kostkę (ok. 2 cm) i dodajemy do garnka. Mieszamy i podsmażamy.

Bazylię myjemy, rwiemy na mniejsze cześci i wrzucamy do całości.

Pomidory spażamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.

Do całości dolewamy passatę i dodajemy przyprawy.

Gotujemy dotąd, aż warzywa zmiękną (20 minut)

Podajemy z ryżem, chlebkiem żytnim lub placuszkami ziemniaczanymi :) 

Zamiast mięska można podsmażyć tofu pokrojone w kosteczkę.

 

Smacznego

SIEKANE GOŁĄBKI Z RYBĄ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: gołąbki z rybą   gołąbki z młodej kapusty  
16 lipca 2019, 15:38

Z racjii tego iż nie jem mięsa , wymyśliłam sobie gołąbki z rybką.

Powiem tak...niebo w gębie 

Nawet moje "wybredne" dzieci stwierdziły, że to jest mięso mielone ;)

Docelowo gołąbki miały być zawijane, ale kapustka się rozgotowała i powstało co powstało ;)

 

 

SKŁADNIKI : 

1 główka kapusty

2 cebule

3 marchewki

1 łyżka miodu

1 szklanka ryżu suchego

1 płat ryby (dorsz, miruna...)

przyprawy - sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, majeranek, czosnek granulowany, kolendra mielona ( do smaku)

sos pomidorowy (patrz młoda kapustka)

 

WKONANIE 

 

Kapustę dzielimy na 4 części, kroimy w paseczki i myjemy. Cebulę i marchewkę kroimy w koseczkę i dusimy z miodem na oleju słonecznikowym. 

Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy cebulę i dusimy razem do miękkości kapusty ok. 20 minut. 

Ryż wsypujemy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy do miękkości. 

Rybę mielimy w maszynce do mięsa, przekładamy na patelnię i smażymy z wszystkimi przyprawami 5-8 minut. 

Do kapusty dodajemy rybę, ryż i sos pomidorowy (patrz młoda kapustka). 

Jeśli uważamy, że danie jest za gęste - dolewamy wody. 

Całość podgotowujemy jeszcze chwilę.

Podajemy z ogórkami w śmietanie z cebulką ;)

 

Smacznego 

MŁODA KAPUSTKA Z SOSEM POMIDOROWYM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: sos z suszonych pomidorów   kapusta zielona   młoda kapusta  
15 lipca 2019, 20:34

 

 

SKŁADNIKI : 

1 główka kapusty

2 cebule czerwone

3 małe marchewki 

1 łyżka miodu

ziemniaki 

SOS POMIDOROWY

2 garści pomidorów suszonych

4 ząbki czosnku

1 mała cebula

garść świeżej bazylii

szczypta kwasku askorbinowego lub sok z połowy cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

butelka passaty lub 4 pomidory obrane ze skórki

2 szklanki wody

sól, pieprz czarny - do smaku

 

WYKONANIE

 

Kapustę dzielimy na 4 części, kroimy w nie za grube paski i myjemy w zimnej wodzie. 

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z miodem na oleju słonecznikowym. Dodajemy do tego marchewke pokrojoną w kosteczkę i dusimy chwilę. Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy podsmażoną cebulę i dusimy jeszcze 20 minut ( do miękkości)

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

 

Wszystkie składniki na sos pomidorowy wkładamy do blendera i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Podajemy z ziemniakami w mundurkach ;)

 

Smacznego

PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ BULGUR
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: pieczarki   papryka   kasza bulgur  
14 maja 2019, 10:10

 

 

SKŁADNIKI : 

4 papryki

1 szklanka kaszy bulgur 

7-8 pieczarek 

1 cebula czerwona 

passatta pomidorowa

ser biały (feta) opcjonalnie 

kawałek sera żółtego do posypania 

1 łyżka smalcu

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, kurkuma, czosnek granulowany, papryka słodka

 

 

WYKONANIE 

 

Paprykę odkrawamy od góry i wydrążamy w środku. 

 

 

Kaszę bulgur gotujemy (1 szkl. kaszy na 3 szkl. wody. Najpierw płuczemy kaszę pod bierzącą wodą i wrzucamy do gotującej osolonej wody. Gotujemy 8-10 minut)

W międzyczasie na patelni podsmażamy na smalcu pokrojone w kosteczkę cebulę i pieczarki. Doprawiamy do smaku i pod koniec dodajemy passattę i opcjonalnie trochę sera białego lub fety. 

 

Powstałym farszem wypełniamy paprykę i posypujemy żółtym serem. 

Wkładamy do wysmarowanej olejem keksówki (szklanej) i zapiekamy w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez ok 10 min (w termoobiegu) 

       

 

Smacznego