Archiwum kwiecień 2020


PALUSZKI ZIEMNIACZANO SEROWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ziemniaki 
Tagi: paluszki ziemniaczane   paluszki ziemniaczano serowe   ser żółty   ziemniaki  
21 kwietnia 2020, 13:50

 

 

 


SKŁADNIKI : 

2 kg ugotowanych ziemniaków

30 dag sera żółtego

1 jajko

5 łyżek mąki żytniej typ 720

2 łyżki mąki pszennej eko

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

troszkę koperku

DO OBTACZANIA

3-4 jajka

zblendowane płatki 5 zbóż lub mąka żytnia

ulubione przyprawy(sól,pieprz,kurkuma,czosnek gran itp)

 

 

WYKONANIE

 

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Ostudzone mielimy w maszynce.

Ser ścieramy na tarce .

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki.

Formujemy nasze paluszki , obtaczamy w jajku , bułce lub mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor.

Podajemy z różnego rodzaju sosami.

 

Smacznego

 

CIASTO JAGLANE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: ciasto z kaszy jaglanej   ciasto z wiórków kokosowych   kasza jaglana   wiórka kokosowe  
20 kwietnia 2020, 19:10

 

 

SKŁADNIKI :

1 szklanka kaszy jaglanej eko

3 szklanki mleka krowiego lub roślinnego

1 szklanka wiórków kokosowych eko

2 łyżki miodu

1 szklanka przegotowanej wody

toszkę oleju kokosowego do wysmarowania keksówki

polewa czekoladowa z rozpuszczonej czekolady

 

 

 

WYKONANIE

 

           

 

 

Kaszę jaglaną zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu 20 minut ciagle mieszając.

Następnie dodajemy wiórka kokosowe, miód i szklankę wody.

Gotujemy 10 minut.

Całość blendujemy i przekładamy do wysmarowanej olejem kokosowym keksówki.

Na wierzchu polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami.

Przestudzone ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Czekoladę możemy zrobić z 2 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego +2 łyżeczki kakao 100%+2 łyżeczki miodu.

Całość rozpuszczamy w kompieli wodnej,mieszamy i gotowe.

 

 

Smacznego

BUŁECZKI Z PATELNI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: bułki z patelni   szybkie bułki   bułki pszenno żytnie  
19 kwietnia 2020, 11:40

 

 

SKŁADNIKI : 

250 g mąki żytniej typ 720 eko

250 g mąki pszennej eko

1 jajko

1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka

1 łyżeczka soli

2 łyżeczka sody

1 łyżeczka miodu

 

WYKONANIE

 

               

 

 

Do misy miksera wsypujemy mąkę, sodę, sól. Mieszamy.

Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto kładziemy na stolnicy i wałkujemy na ok centymetrowy placek.

Wykrawamy kubkiem okręgi dotąd, aż skończy się nam ciasto.

Wykrojone bułeczki układamy na stolnicy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (suchą) i kładziemy nasze bułeczki.

Pieczemy ok 15 min. 

Co 2-3 min. przewracamy bułeczki żeby się nie przypaliły.

Podajemy z jogurtem,sosem czosnkowym,miodem lub innym ulubionym dodatkiem.

 

Smacznego

 

 

CHLEBEK ŻYTNI NA ZAKWASIE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: pieczywo 
Tagi: chleb żytni   żyto   własny chleb   chleb domowy  
07 kwietnia 2020, 22:20

Przyszedł wreszcie czas na chlebek 🍞🍞🍞

Najpyszniejszy chleb na świecie , jak upieczesz sam(a) się przekonasz.

Nie zniechęcaj się jeśli Ci nie wyjdzie raz, drugi, trzeci...po pewnym czasie dojdziesz do wprawy.

My już dwal lata pieczemy swój chlebeczek, ponieważ to co nam serwują w większości piekarni, nie nadaje się do jedzenia. Jeśli nie wierzysz poczytaj w internecie czym nas karmią.

Przepis podałam na dwa chlebki jednak my zawsze robimy cztery, ponieważ w szybkim tempie znika laughing  

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA DWIE KEKSÓEKI : 

300 gr zakwasu żytniego 

500 gr mąki żytniej razowej typ 2000 bio

300 gr mąki jakiej chcecie(orkisz,gryczana,pszenna itp)

16 gr soli kłodawskiej

50 gr ziaren słonecznika

50 gr ziaren dyni

10 gr czarnuszki

10 gr żurawiny

Od 500-700 gr wody przegotowanej( temp. 40°C )w zależności od tego jaką mąkę mamy i ile będzie potrzebowała wody

 

Smalec lub olej kokosowy (do wysmarowana keksówek)

Otręby żytnie lub inne (do posypania keksówek)

 

 

 

WYKONANIE

 

Niezbędne w pieczeniu chlebka będą

 waga, drewniana łyżka, duża misa, termometr do pieczenia, 2 keksówki,spryskiwacz do ciasta.

Przepis na zakwas na chlebek znajdziecie na stronie internetowej. 

 

Dzień przed pieczeniem(rano) wyjmujemy zakwas z lodówki, odkręcamy i zostawiamy do ocieplenia.

Po ok 4-5 godzinach dokarmiamy nasz zakwas czyli dodajemy 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 i 100 g wody zimnej przegotowanej.

Po paru godzinach, gdy zobaczymy że zakwas podwoił swoją objętość, możemy zacząć wyrabiać ciasto.

 

            

 

 

 

Na wagę kładziemy misę,  najlepiej oczywiście szklaną 😉 i tarujemy ją. Wsypujrmy 800 gr wszystkich mąk , dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy . 

Ciato ma być gęste i nie zlewać się z łyżki.

Wysmarowaną i obsypaną keksowkę ( u mnie szklaną) kładziemy na wadze i tarujemy.

Nakładamy ciasto , tak żeby było ok 1 kg  i wygładzamy (naciskając) drewnianą łyżką maczaną w wodzie.

Identycznie robimy z drugą foremką. 

 Porą zimową,  napełnione naczynia wstawiamy do nie włączonego piekarnika (można go podgrzać do 50° i wyłączyć) i zamykamy drzwiczki. 

Chlebki mają tam siedzieć do czasu , aż urosną do poiomu keksówki a nawet za.

(Może to niekiedy potrwać nawet 6-8 godzin)

Latem nie musimy wstawiać keksówek do piekarnika.

Stawiamy je na blacie i czekamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu wyjmujemy keksówki z piekarnika i wstawiamy go na 250° góra-dół termoobieg.

Spryskujemy ciasto wodą

Wkładamy chlebek do nagrzanego piekarnika i pieczemy najpierw 15 minut.

Po tym czasie otwieramy piekarnik , spryskujemy wodą chleb i pieczemy jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze.

Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika na 200° ,spryskujemy chleb i pieczemy 10 minut. 

Po tym czasie, otwieramy piekarnik, spryskujemy chlebek i pieczemy jeszcze 5 minut. 

Następnie wyłączamy piekarnik i wyjmujemy nasze piękne chlebeczki z keksówek na kratkę ,po to żeby nam odparowały. 

Po około dwóch, trzech godzinach chlebek nadaje się do spożycia.

 Chlebek można jak najbardziej piec bez dodatków lub z innymi ulubionymi

 

Smacznego