Archiwum listopad 2019


KLUSKI ZIEMNIACZANE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: ziemniaczane kluski   kluski z ziemniaków  
29 listopada 2019, 23:00

 

 

SKŁADNIKI : 

2 kg ziemniaków

4 łyżki mąki ziemniaczanej

5 łyżek mąki żytniej

2 żółtka

1 łyżeczka soli

 

WYKONANIE

               

 

 

Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce.

Starte przekładamy na sitko a pod spód podkładamy jakąś miske na wodę z ziemniaków.

Po odsączeniu ziemniaki przekładamy do miski.

Wylewamy wodę a pozyskaną skrobię dodajemy do ziemniaków.

Dodajemy resztę składników i mieszamy. 

W garnku gotujemy wodę z solą. 

Nakładamy trochę masę na płytki talerz.

Do wrzącej wody wkładamy kluski, urywając je łyżką.

Gotujemy od momentu wypłynięcia trzy minuty.

 

każdy ma inne ziemniaki, więc jeśli masa jest za rzadka musimy dodać więcej mąki. 

Kluski kładziemy do wody tak jak kluski lane.

Na okrasę proponuję podsmażyć cebulę z wędzonym tofu.

 

KAPUSTA WĘDZONA😉

 

1 kg kapusty kiszonej

2-3 cebule

1 łyżka papryki wędzonej

1 łyżeczka kuminu zmielonego

2 łyżki majeranku

2 łyżka soli

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

 

W szybkowarze podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.

Następnie dodajemy kapustę i resztę składników. 

Podlewamy szklanką wody.

Gotujemy pod ciśnieniem 15 minut.

 

Smacznego

 

CHAŁWA "SZAMANA"
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: kakao   dynia   sezam   chałwa z dyni   chałwa naturalna  
29 listopada 2019, 22:59

 

 

SKŁADNIKI : 

3/4 szklanki sezamu

1/2 szklanki dyni

2-3 łyżki miodu

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki kakao 100%

2 goździki

2 łyżki startej skórki z pomarańczy

2 łyżki startej skórki z cytryny

 

WYKONANIE

         

 

 

Sezam, goździki i dynię wsypujemy do blendera i mielimy na wiór.

Jeśli nie mamy sproszkowanej skórki , możemy skroić skórkę z połówki cytryny (eko) i dodać do blendera.

Wysypujemy to do większej miski i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Formujemy chałwę według uznania. 

Ja zostawiłam w miseczce i ugniotłam równo.

Wkładamy miskę do zamrażalnika na dwie godziny.

Po wyjeciu z zamrażalnika, chałwę przechowujemy w lodowce.

 

Smacznego

 

ZUPA PIECZARKOWA Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: zupa pieczarkowa bez mięsa   zupa pieczarkowa.pieczarki  
28 listopada 2019, 17:41

 

 

SKŁADNIKI : 

30-40 dag pieczarek

0,5 kg ziemniaków

1 marchewka 

1 cebula

1 pietruszka

kawałek selera

kawałek pora

pietruszka zielona

śmietana

łyżka soli , łyżeczka kurkumy , pieprz

łyżka smalcu

 

WYKONANIE

             

 

W szybkowarze rozpuszczamy łyżkę smalcu.

Cebulę kroimy w kosteczkę i wyrzucamy do garnka. Podsmażamy chwilę.

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry , wrzucamy do garnka i podsmażamy chwilę.

Reszte warzyw obieramy i kroimy w kostkę, krążki. Wrzucamy do garnka , zalewamy ok litrem wody , wsypujemy przyprawy i zamykamy garnek.

Gotujemy pod ciśnieniem 8 minut.

Nalewamy do talerzy , posypujemy pietruszką i zabielamy łyżką śmietany. Przyprawiamy do smaku pieprzem.

 

Smacznego

 

WARZYWA NA PATELNI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: ryż   warzywa na patelni  
27 listopada 2019, 21:29

 

 

SKŁADNIKI : 

2 marchewki

2 ziemniaki

brokuł

4 pieczarki

papryka

1 cebula czerwona

kukurydza

por

Przyprawy : sól,pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, curry, czosnek granulowany, zioła prowansalskie - do smaku

SOS

jogurt naturalny duży

4-5 ząbków czosnku

koperek świeży lub suszony

 

WYKONANIE

         

 

 

Cebulę i pora obieramy i kroimy w kosteczkę i pół plastry. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Resztę warzyw obieramy i kroimy w plastry , kostkę. Ziemniaka kroimy na dużą frytkę. Dodajemy kukurydzę i rozdzielonego na różyczki brokuła.

Dodajemy do cebuli. Przyprawiamy przyprawami i dusimy do miękkości.

W międzyczasie gotujemy ryż z dodatkiem łyżki kurkumy  - do miękkości

Do miski wylewamy jogurt, przeciskamy przez praskę czosnek i kroimy koperek. Dodajemy łyżeczkę płaską soli i mieszamy.

Nakładamy ryż na talerz, na to warzywa i polewamy sosem czosnkowym.

 

Smacznego

PIECZARKI FASZEROWANE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: mozarella   kasza bulgur   pieczarki   faszerowane pieczarki  
27 listopada 2019, 20:52

 

 

SKŁADNIKI : 

8 dużych pieczarek

szklanka kaszy bulgur

3 cebule czerwone

ogonki z pieczarek

1 op. mozarelli

passata pomidorowa

8 plastrów sera żółtego

1-2 papryki 

sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry, kolendra mielona, kurkuma - do smaku

 

WYKONANIE

                

 

 

 

Kaszę bulgur gotujemy do miękkości,odcedzamy na sitku.

Ogonki pieczarek , cebulę, paprykę kroimy w kosteczkę, solimy i smażymy na patelni do odparowania wody.

Kaszę przekładamy do garnka i dodajemy passatę, podsmażone warzywa i przyprawy.

Pieczarki obieramy ze skóry.

Na każdej pieczarce kładziemy plaster mozzarelli, na to kładziemy nasz farsz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika(góra-dół, termoobieg) i pieczemy 15 minut. 

Po tym czasie otwieramy piekarnik i kładziemy plastry sera żółtego na każdej pieczarce. 

Pieczemy do momentu roztopienia sera ok.5 min.

Możemy podać z rukolą, kiełkami rzodkiewki i ketchupem.

 

Smacznego

KASZKA MANNA Z OWOCAMI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: pomarańcza   banan   mango   gruszki   jabłka   kasza manna razowa  
27 listopada 2019, 18:45

 

 

SKŁADNIKI : 

2 szklanki wody

20 łyżek kaszy manny razowej

4-5 łyżki miodu

owoce - jabłka 5, gruszki 4, banany2, mango 1, pomarańcza 1

 

WYKONANIE

   

 

 

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy kaszę.

Dodajemy miód (tyle ile każdy lubi)

Mieszamy ciągle, aż do momentu bulgotania.

Gdy zacznie bulgotać , zestawiamy z ognia.

Konsystencja ma być gęsta.

Owoce obieramy, myjemy, i pokrojone wkładamy do blendera. 

Tak oto zblendowane dodajemy do kaszy wyłożonej do miseczek lub wlewamy całość do garnka.

Owoców może być mniej lub więcej i oczywiście takie jakie lubimy. 

 

Smacznego

 

KOTLETY Z BURAKÓW I KASZY GRYCZANEJ - SPOSÓB...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kasza gryczana   buraki czerwone   mąka amarantusowa   kotleciki z buraków i kaszy   len  
27 listopada 2019, 18:14

 

 

SKŁADNIKI :  

1 kg buraków surowych 

kilka ząbków czosnku 

1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej

2 jajka

2 łyżki zmielonego lnu

4 łyżki mąki amarantusowej

2 cebule

4 łyżki mąki ziemniaczanej

sól , pieprz

1 łyżeczka kuminu i szafranu 

2 łyżki czosnku granulowanego

1 łyżka przyprawy do mięsa

 

WYKONANIE

            

 

 

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Buraki mielimy w maszynce do mięsa.

Łączymy ze sobą te składniki i blendujemy (niekoniecznie na gładką masę).

Do zblendowanej masy dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie.

Ciasto ma mieć taką konsystencję jak na placki ziemniaczane.

Jeśli jest za wolne, dodajemy mąki ziemnaczanej.

Nakładamy masę na rozgrzany tłuszcz i formujemy ksztalt kotleta.

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

Smacznego

 

 

CIASTECZKA Z MAKIEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: banan   sok z pomarańczy   mak   ciasteczka makowe  
27 listopada 2019, 17:54

 

 

SKŁADNIKI : 

1 banan

sok z pomarańczy

10 łyżek oleju słonecznikowego

2 duże łyżki miodu

 

20 dag mąki żytniej

20 dag mąki pszennej 

4 łyżki maku

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

2 garści rodzynek

 

WYKONANIE 

         

 

 

Pierwsze trztery składniki blendujemy ze sobą.

Do sychych składników dodajemy zblendowane i dosypujemy rodzynki.

Zagnatamy ciasto ( można robotem)

Jeśli ciasto jest za suche dodajemy troszkę oleju a jeśli za wolne- troszkę mąki.

 

Następnie odrywamy po kawałku i lepimy kulkę wielkości orzecha włoskiego.

Spłaszczamy ją na ok. centymetrowe ciastko i wykrawamy foremką wzór.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180° (góra-dół)

Ciasteczka pieczemy 15-20 minut 

 

Smacznego

CIASTO BANANOWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: ciasto bananowe   nasiona chia   banany  
11 listopada 2019, 20:50

 

 

SKŁADNIKI : 

5-6 jajek

2 szklanki mleka

2 szklanki mąki żytniej

3 banany

2 łyżki miodu

garść rodzynek

nasiona chia

olej kokosowy i kasza manna 

 

WYKONANIE

   

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 180° 

Jajka, mleko, mąkę, miód i dwa banany blendujemy ze sobą. Konsystencja ma być taka jak na ciasto naleśnikowe. 

Foremkę smarujemy olejem i posypujemy kaszą manną. Masę wylewamy do foremki, posypujemy rodzynkami i nasionami chia. Na wierzch kładziemy plastry banana. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w termoobiegu.

 

Smacznego

KOTLETY MIELONE Z BOCZNIAKÓW
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: boczniaki   kotlety bezmięsne  
11 listopada 2019, 20:14

 

 

SKŁADNIKI : 

0,5 kg boczniaków

1 jajko

łyżeczka gałki muszkatołowej

3-4 cebulki czerwone

5-6 garści bułki tartej (żytniej)

sól, pieprz do smaku 

olej słonecznikowy do smażenia

 

WYKONANIE

         

 

 

Boczniaki myjemy , odsączamy z wody a następnie mielimy w maszynce do mięsa. 

Grzyby przekładamy na patelnię i podsmażamy do momentu odparowania wody.

Cebulkę kroimy w kosteczkę i chwilkę podsmażamy na oleju słonecznikowym. Dodajemy do odparowanych boczniaków , mieszamy z gałką muszkatołową i przyprawami. 

Czekamy aż farsz przestygnie. 

Po ostudzeniu dodajemy jajko i bułkę tartą, mieszamy ,formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju słonecznikowym.

 

Smacznego

 

PIEROGI RUSKIE Z MĄKI ŻYTNIEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: pierogi 
Tagi: ziemniaki   ser biały   pierogi ruskie  
09 listopada 2019, 18:26

 

 

SKŁADNIKI : 

CIASTO

4 szkl mąki żytniej

4 szkl mąki pszennej eko

2 szkl wrzątku wody 

10 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżeczki soli 

mąka do podsypania

 

FARSZ

1 kg sera białego (swojski)

1,5 kg ziemniaków

20 dag słoniny

5-6 cebul 

sól,pieprz do smaku 

 

WYKONANIE

          

 

 

Ser i ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa.

Słoninę i cebulę kroimy w małą kostkę. Najpierw smażymy skwarki a później na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę.

Dodajemy całość do farszu, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Mąke, wode, oliwe i sól wkładamy do misy miksera i ugniatamy ciasto. Wyjmujemy na stolnice, odkrawamy po małym kawałku. Resztę ciasta trzymamy w misce przykrytej ręcznikiem, żeby się nie zeschło.

Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki żytniej.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy szklanką okręgi. Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę farszu i kleimy prierogi.

W garnku gotujemy wode z łyżką oliwy i solą.

Do wrzątku wkładamy po kilka pierogów, przykrywamy pokrywką i gotujemy od tego momentu 3 minuty. Wyjmujemy na durszlak i płuczemy pod zimną wodą.

 

Smacznego

GOŁĄBKI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: ryż   kapusta   gołąbki  
09 listopada 2019, 18:00

 

 

SKŁADNIKI : 

główka kapusty

1,5 szklanki ryżu surowego

passata pomidorowa

6-8 pieczarek

2-3 cebule 

sól,pieprz do smaku

 

WYKONANIE 

        

W garnku gotujemy 5 szklanek wody.

Ryż płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do miękkości.

Warzywa obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy i dodajemy do ryżu. Wlewamy pół litra passaty, mieszamy i przyprawiamy do smaku.

Z kapusty oddzielamy liście, płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy po kilka do wrzątku na minutkę.

Na liscia nakładamy farsz z ryżu, zawijamy w krokiecika i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki polewamy passatą rozrobioną z wodą (mniej więcej do połowy gołąbka) i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy w 180° przez ok 30-40 minut. 

Podajemy z ziemniakami. 

 

Smacznego

 

 

KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM PIECZARKOWO-PAPRYKOWYM...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kluski 
Tagi: papryka   pieczarki   sos warzywny   Kluski śląskie  
09 listopada 2019, 16:46

 

 

SKŁADNIKI : 

2 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana

jajko

0,5 kg pieczarek

4-5 papryk

4 cebule czerwone

passata pomidorowa

3 ziela ang ,3 liście laurowe

sól,pieprz,papryka słodka,czosnek granulowany,imbir sproszkowany 

 

WYKONANIE

            

 

 

Ziemniaki gotujemy i mielimy w maszynce. Masę wygładzamy w misce, dzielimy na cztery części i wyjmujemy jedną z nich. W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu masy, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulki , spłaszczamy i robimy wgłębienie palcem. 

Tak oto gotowe kluski wkładamy do wrzącej , osolonej wody i gotujemy pod przykryciem 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Pieczarki, paprykę i cebulę obieramy, kroimy w plasterki , słupki i piórka. Wrzucamy do szybkowaru, dodajemy przyprawy według uznania i zalewamy wodą do poziomu warzyw. Gotujemy 15 minut. 

Jeśli uznamy ze sos jest za rzadki odlewamy nadmiar wody. Dodajemy passate.

Do smaku można dodać trochę śmietany

Kluski wykładamy na talerz i polewamy sosikiem

 

Smacznego