Archiwum styczeń 2020


ROLADA ŻYTNIA Z DAKTYLOWĄ NUTELLĄ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: rolada z kremem z daktyli   rolada żytnia  
21 stycznia 2020, 20:12

 

 

 

SKŁADNIKI CIASTO

 

 

8 jajek

8 łyżek mąki żytniej typ 720 (eko)

4 łyżki miodu 

2 łyżeczki proszku do pieczenia (eko)

Tłuszcz i kasza manna do wysmarowania formy

 

 

WYKONANIE

 

Piekarnik nagrzewamy do 200° 

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka blendujemy z miodem. Dodajemy po mału białka i mąkę z proszkem do pieczenia.

Wylewamy masę na wysmarowaną blachę i pieczemy 15 minut.

 

 

 

SKŁADNIKI NA NUTELLĘ

 

3 garści daktyli

szklanka wody przegotowanej 

3-4 łyżki karobu lub kakao

 

 

WYKONANIE

 

      

 

Daktyle moczymy we wrzątku 15-20 minut.

Po tym czasie przekładamy daktyle do blendera, dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę.(konsystencja nutelli)

Jeśli masa jest za rzadka dodajemy daktyle, jeśli za gęsta dolewamy wody.

 

   

 

 

Ciepłe ciasto smarujemy naszą nutellą i zawijamy w rulon.

Oblewamy czekoladą (patrz czekolada szamana) i  posypujemy startą skórką z pomarańczy.

 

Smacznego

CHACZAPURI ŻYTNIE ADŻARSKIE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: chaczapuri adżarskie   chaczapuri żytnie  
21 stycznia 2020, 19:07

 

 

SKŁADNIKI CIASTO

 

 

20 dag mąki pszennej (eko)

30 dag mąki żytniej typ 720

300 ml ciepłej (nie wrzącej) wody

1 łyżeczka miodu jasnego

2 op drożdży suchych

1 łyżeczka soli 

3 kieliszki oleju słonecznikowego

1 jajko

 

 

WYKONANIE

 

 

            

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i mieszamy. W kubku rozrabiamy wodę z miodem i dolewamy do misy. Dodajemy olej i mieszamy robotem

(jeśli nie mamy robota ciasto ugniatamy ręcznie)

Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Jeśli jest za wolne dosypujemy mąki żytniej, jeśli za gęste dolewamy wody.

Po zagnieceniu ciasto odstawiamy do nienagrzanego piekarnika na godzinę.

 

 

SKŁADNIKI NA FARSZ

 

 

2 mozzarelle

1 op sera feta light

20-30 dag sera żółtego

1 łyżka mąki żytniej typ720

3 łyżki jogurtu naturalnego

Zioła suszone:

1/2 łyżeczki bazyli 

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki tymianku 

1/2 łyżeczki mięty

4-6 jajek

 

WYKONANIE

 

 

 

         

Ser feta kruszymy ,dodajemy mozzarellę startą na tarce na grubych oczkach. Wsypujemy mąkę ,dodajemy jogurt , zioła i mieszamy. W osobnej misce ścieramy ser żółty.

Nagrzewamy piekarnik do 220° g-d

 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części

(w zależności od tego jak duże "łódeczki" chcemy zrobić)

 

Wałkujemy w okręgi nie za cienke,nie za grube :)

Na każdy okrąg posypujemy ser żółty i zawijamy brzegi ciasta do środka z obydwu stron. Następnie ciasto łączymy ze sobą tworząc kształt łódki. Do każdej łódki nakładamy po mniej więcej dwie łyżki farszu. 

 

W miseczce rozbijamy jajko, mieszamy i smarujemy brzegi łódki.

Chaczapuri wkładamy ( po 2 sztuki) do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 minut.

 

Po tym czasie otwieramy piekarnik,wbijamy na środek łódki jajko pieczemy jeszcze 2-3 minuty.

    

 

Po upieczeniu, do każdej łódeczki można dodać po łyżce masła.

 

Smacznego

KRUPNIK Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: krupnik z szybkowaru   smaczny krupnik   krupnik na kaszy jaglanej  
15 stycznia 2020, 16:51

 

 

SKŁADNIKI:

2 marchewki

1 pietruszka korzeń

1/2 selera korzeń

1 cebula

kawałek pora

3 ziemniaki

10 dag kaszy jaglanej

1 łyżeczka zmielonej kozieradki

sól , pieprz do smaku

ok 2 i 1/2 l wody

1 łyżka tłuszczu do podsmażenia

natka pietruszki (opcjonalnie)

 

WYKONANIE

            

 

 

 

Warzywa kroimy w kosteczkę, pora tniemy na kawałki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i delikatnie podsmażamy. 

Następnie dodajemy marchewkę, selera i pietruszkę. Podsmażamy chwilkę.

Dodajemy resztę warzyw, przyprawy,wodę i zamykamy szybkowar.

Gotujemy pod ciśnieniem 5 minut.

Podajemy z pokrojną natką pietruszki i najlepiej własnoręcznie zrobionym chlebkiem :)

 

Smacznego

DYNIOWE KOPYTKA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kluski 
Tagi: kopytka z dyni   dyniowe kopytka  
14 stycznia 2020, 18:43

 

 

SKŁADNIKI:

1 dynia piżmowa

30 dag kaszy manny orkiszowej 

1 łyżka gałki muszkatołowej

1 łyżka soli kłodawskiej

troszkę mąki żytniej do podsypania

 

WYKONANIE

            

 

 

Dynię kroimy na pół i wydrążamy z niej pestki. Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy 30 minut.

Kaszę mannę zmieniłam w blenderze na mąkę.

Po wystygnięciu, dynię obieramy ze skóry i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy gałkę, sól i pomału dosypujemy kaszy. 

Mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na 30 minut aby kasza mogła wchłonąć nadmiar wody z dyni.

W garnku gotujemy wodę z łyżką soli i łyżką oliwy.

Na stolnicę wysypujemy mąkę żytnią.

Z ciasta dyniowego formujemy wałki i tniemy na kopytka.

Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 3 minuty od chwili włożenia.

Podajemy z: 

Podsmażoną bułką tartą

Sosem pomidorowym i mozzarellą

Podsmażone na tłuszczu i posypane serem żółtym

 

Smacznego

PIEROGI "MEKSYKAŃSKIE"
Autor: fiolka1312 | Kategorie: pierogi 
Tagi: pierogi meksykańskie   pierogi z warzywami   pierogi z kukurydzą  
13 stycznia 2020, 15:52

 

 

SKŁADNIKI:

FARSZ

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

słoiczek kukurydzy

30-40 dag sera żółtego

3-4 cebule

słoiczek ogórków korniszonych

1 szklanka suchego ryżu

0,5 l passaty pomidorowej

5-6 pieczarek

sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry, imbir sproszkowany

 

CIASTO

4 szklanki mąki żytniej typ 720

2 szklanki mąki pszennej eko

1,5 szklanki ciepłej gotowanej wody

20 łyżeczek oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego

 

WYKONANIE

              

 

 

FARSZ

W garnku zagotowujemy 6 szklanek wody z łyżką soli. Do wrzątku wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości (ok 10-12 minut). Ryż po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy. 

W szybkowarze rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju słonecznikowego.

Cebule, paprykę, pieczarki, ogórki kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do szybkowaru. Dodajemy kukurydzę, passattę i przyprawy. Zamykamy szybkowar i gotujemy pod ciśnieniem 10 minut.

Następnie przestudzamy chwilę nasz farsz i dodajemy ryż. Mieszamy i odkładamy na bok.

W osobnym naczyniu ścieramy ser żółty.

CIASTO

Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki i mieszamy na jednolitą masę.( gdyby ciasto kleiło się do rąk, dosypujemy mąki żytniej.)

Na stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na ok 0,5 cm grubości, podsypując mąką. 

Wykrawamy okręgi dużą szklanką

Na okrąg nakładamy łyżkę farszu i posypujemy szczyptą startego sera. 

Zlepiamy pieroga i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę.

Gotujemy 3 minuty od chwili włożenia. Po tym czasie ugotowane pierogi wykładamy na sito i przelewamy zimną wodą.

Podajemy zaraz po ugotowaniu lub podsmażamy po ostudzeniu. 

 

Smacznego

KOTLETY Z BURAKÓW I KASZY JAGLANEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: burgery z buraków  
07 stycznia 2020, 12:40

 

 

WYKONANIE:

5-6 buraków

30 dag kaszy jaglanej

2 cebule 

pęczek natki pietruszki

5 łyeżk slonecznika

2 łyżki sezamu

10-15 dag mąki żytniej razowej tp 720

3-4 kieliszki oleju słonecznikowego

3-4 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonego imbiru

1  łyżeczka mielonej kolędry 

sol i pieprz do smaku

 

WYKONANIE 

         

 

 

 

Kaszę gotujemy zgodnie z przepsem na opakowaniu (przed gotowaniem zlewamy ją wrzątkiem aby straciła posmak goryczy.)

Buraki wyjęte z zakwasu, mielimy w maszynce do mięsa.

(jeśli nie mamy buraków z zakwasu - gotujemy (10 min w szybkowarze) lub pieczemy w piekarniku(200 st przez godzinę.)

Mieszamy z ugotowaną kaszą , posiekaną cebulą i pietruszką.

Dodajemy resztę składników (czosnek przeciskamy przez praskę) i formujemy kotleciki wielkości dłoni.

Jeśli masa jest mało kleista dodajemy więcej mąki i oleju.

Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierm do pieczenia. 

Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika(góra-dół , termoobieg) i pieczemy 30-40 minut.

w połowie pieczenia możemy je przewrócic na drugą stronę.

Jeśli chcemy kotleciki również możemy usmażyć na patelni.

 

Smacznego

 

FALAFELKI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kotlety z ciecierzycy   ciecierzycowe kotleciki   falafel  
07 stycznia 2020, 12:04

 

 

SKŁADNIKI:

30 dag ciecierzycy

1 cebula lub kawałek pora

3-4 ząbki czosnku

natka pietruszki

1 łyżka kolendry mielonej

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1/2 łyżeczka mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu lub chili

1/2 łyżeczki sody 

1 łyżeczka soli

olej słonecznikowy do smarzenia

 

WYKONANIE

 

             

 

Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie ze szczyptą sody przez noc, następnie odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą lub porem.

Do zmielonej masy dodajemy posiekana pietruszkę i resztę przypraw.

Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy 1-2 łyżki wody (masa po ściśnięciu w ręce powinna przyjąć dany kształt.)

Naczynie nakrywamy talerzem i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy masę i formujemy kotleciki wielkości dłoni dokładnie ściskając , aby się nie rozleciały podczas smarzenia.

Falafele wkładamy na gorący olej i smażymy 2-3 minuty z każdej strony.

 

Smacznego