| Kategorie: ciasta
Tagi: rolada z kremem z daktyli rolada żytnia
21 stycznia 2020, 20:12
SKŁADNIKI CIASTO
8 jajek
8 łyżek mąki żytniej typ 720 (eko)
4 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia (eko)
Tłuszcz i kasza manna do wysmarowania formy
WYKONANIE
Piekarnik nagrzewamy do 200°
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka blendujemy z miodem. Dodajemy po mału białka i mąkę z proszkem do pieczenia.
Wylewamy masę na wysmarowaną blachę i pieczemy 15 minut.
SKŁADNIKI NA NUTELLĘ
3 garści daktyli
szklanka wody przegotowanej
3-4 łyżki karobu lub kakao
WYKONANIE
Daktyle moczymy we wrzątku 15-20 minut.
Po tym czasie przekładamy daktyle do blendera, dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę.(konsystencja nutelli)
Jeśli masa jest za rzadka dodajemy daktyle, jeśli za gęsta dolewamy wody.
Ciepłe ciasto smarujemy naszą nutellą i zawijamy w rulon.
Oblewamy czekoladą (patrz czekolada szamana) i posypujemy startą skórką z pomarańczy.
Smacznego