JAGODZIANKI
| Kategorie: bułki
Tagi: bułki z owocami jagodzianki z mąki żytniej
16 lipca 2019, 16:10
Sezon na jagodzianki ...
Wymyśliłam sobie, że moje jagodzianeczki będą"otwarte" 😊 a tym samym łatwiejsze w produkcji 😁
W trakcie pieczenia stwierdziłam, że urozmaice moje bułeczki i zrobiłam je również z serem białym i owocami.
Powiem tak...mmmm☺️ pychoota.
SKŁADNIKI :
0,5 kg mąki żytniej typ 720
2 jajka
4 łyżki miodu
2 op. suszonych drożdży( po 9 g)
pół łyżeczki soli kłodawskiej
250 ml mleka wiejskiego
8 łyżek oleju słonecznikowego
150 g masła bez laktozy (roztopionego)
1 litr jagód (ser biały wiejski,brzoskwinie, nektarynki,śliwki)
WYKONANIE
Mąkę mieszamy z drożdżami i solą.Dodajemy olej,miód,masło,mleko i ucieramy roborem.Gdy ciasto będzie równomiernie wymieszane, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy z ciasta małe kulki (ręce maczamy w oleju, żeby nie kleiły się do ciasta) rozpłaszczamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na środku ciasta robimy wgłębienie łyżką umaczaną w oleju i nakładamy jagody.
Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.(góra-dół)
Jeśli nie mamy jagód, możemy je zastąpić zblendowanym serem białym z dodatkiem miodu. Na surowe ciasto układamy pocięte w plasterki owoce(nektarynka,brzoskwinia lub śliwka) a na to nakładamy łyżkę zblendowanego sera.
Pieczemy tak jak jagodzianki.
Smacznego
Dodaj komentarz