JAGODZIANKI


Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: bułki z owocami   jagodzianki z mąki żytniej  
16 lipca 2019, 16:10

Sezon na jagodzianki ...

Wymyśliłam sobie, że moje jagodzianeczki będą"otwarte" 😊 a tym samym łatwiejsze w produkcji 😁

W trakcie pieczenia stwierdziłam, że urozmaice moje bułeczki i zrobiłam je również z serem białym i owocami.

Powiem tak...mmmm☺️ pychoota.

 

SKŁADNIKI : 

0,5 kg mąki żytniej typ 720

2 jajka

4 łyżki miodu

2 op. suszonych drożdży( po 9 g)

pół łyżeczki soli kłodawskiej

250 ml  mleka wiejskiego

8 łyżek oleju słonecznikowego 

150 g masła bez laktozy (roztopionego)

1 litr jagód (ser biały wiejski,brzoskwinie, nektarynki,śliwki)

 

WYKONANIE

 

         

 

Mąkę mieszamy z drożdżami i solą.Dodajemy olej,miód,masło,mleko i ucieramy roborem.Gdy ciasto będzie równomiernie wymieszane, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie formujemy z ciasta małe kulki (ręce maczamy w oleju, żeby nie kleiły się do ciasta) rozpłaszczamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na środku ciasta robimy wgłębienie łyżką umaczaną w oleju i nakładamy jagody.

Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.(góra-dół)

Jeśli nie mamy jagód, możemy je zastąpić zblendowanym serem białym z dodatkiem miodu. Na surowe ciasto układamy pocięte w plasterki owoce(nektarynka,brzoskwinia lub śliwka) a na to nakładamy łyżkę zblendowanego sera. 

Pieczemy tak jak jagodzianki.

 

Smacznego

 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz