Archiwum marzec 2019


ZUPA OGÓRKOWA Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312
Tagi: ser biały   naleśniki   szybkowar   zupa ogórkowa   ogórki kiszone  
30 marca 2019, 15:49

 

SKŁADNIKI : 

5-6 ogórków kiszonych

1 marchewka

1 pietruszka

pół selera

4-5 ziemniaków

cebula

śmietana 18% 

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

1 łyżeczka soli kłodawskiej 

 

WYKONANIE 

 

     

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy maszynką na średnich oczkach. To samo robimy z ogórkami. Wkładamy wszystko do szybkowaru, razem z cebulą. Zalewamy szybkowar wodą tak, żeby mniej więcej było 2,5 litra całości. Gotujemy pod ciśnieniem 15 minut. po tym czasie otwieramy szybkowar i dodajemy śmietanę. 

Podajemy z naleśnikami przesmarowanymi białym serem (swojskim)

 

 

NALEŚNIKI

 

 

SKŁADNIKI : 

4 jajka 

1 szklanka mąki żytniej typ 720

2 szklanki mleka (swojskiego)

2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego

0,5 kg sera białego (swojskiego)

1 żółtko

3 łyżki miodu jasnego

 

WYKONANIE

 

 

                 

Jajka, mąkę, mleko i olej kokosowy blendujemy na gładką masę. Można dodać troszkę wody gdy ciasto jest za gęste. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki. 

Ser blendujemy z jajkiem i miodem na gładką masę. Smarujemy usmażone naleśniki.

 

 

Smacznego

 

RYBA DUSZONA W PORACH I JABŁKU
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: por   miruna   dorsz   jabłko  
30 marca 2019, 15:29

 

SKŁADNIKI : 

1 duży płat ryby 

4-5 jabłek

1 czerwona cebula

1 duży por (dolna część )

oliwa z oliwek 

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, czosnek granulowany

 

WYKONANIE

 

                   

Rybę myjemy, kroimy na 3-4 części i posypujemy przyprawami. Jabłka, cebulę i pora obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek,  wkadamy warzywa i posypujemy delikatnie solą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Wkładamy rybę. Dusimy ok 10 minut.

Rybę podałam z zapiekanymi ziemniakami i kapustą kiszoną (solo)

 

Smacznego

 

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z MOZZARELLĄ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ziemniaki 
Tagi: pieczarki   ziemniaki   mozarella  
30 marca 2019, 15:04

 

SKŁADNIKI : 

4 duże ziemniaki

1 cebula

4 pieczarki

1 op. mozzarelli

garść żurawiny

oliwa z oliwek

masło (własne)

PRZYPRAWY: sól kłodawska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany

 

WYKONANIE

 

 

           

Ziemniaki kroimy w szerz ,tak aby nie przeciąć do końca.Smarujemy je oliwą z oliwek. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, nie za grube nie za cienkine. Wkładamy w ziemniaki, posypujemy przyprawami. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym,posypujemy pokrojoną cebulą i żurawiną. Kładziemy na tym wszystkim po łyżeczce masła. Podlewamy troszkę wodą(tak aby dno było zalane.) Pieczemy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez 40 minut. Mozzarellę kroimy w plastry. Otwieramy piekarnik i kładziemy ser na ziemniaki. Zapiekamy jeszcze 5 minut.

 

Smacznego

 

SPAGHETTI WARZYWNE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sos 
Tagi: szybkowar   makaron   warzywa   spaghetti  
28 marca 2019, 22:21

 

 

SKŁADNIKI : 

8 pieczarek 

1 papryka 

1 cebula 

4-5 ząbków czosnku 

przecier pomidorowy 

makaron spaghetti 

oliwa z oliwek do smażenia 

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, kurkuma, zioła prowansalskie, sproszkowana pestka awokado

 

WYKONANIE 

 

 

Warzywa kroimy w małą kosteczkę. W szybkowarze rozgrzewamy oliwe z oliwek i podsmarzamy najpierw czosnek a później to samo robimy z cebulą, pieczarkami i papryką. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy ok. 2 szklanki wody i 0,5 l przecieru pomidorowego. Zamykamy szybkowar i gotujemy pod ciśnieniem 5 minut. Podajemy z makaronem spaghetti.

 

Smacznego

KOTLETY SOJOWE Z SURÓWKĄ Z MARCHWI I POMARAŃCZY...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kotlety sojowe  
27 marca 2019, 16:42

 

SKŁADNIKI : 

1 op. kotletów sojowych 

3 jajka 

1/2 szklanki płatków owsianych 

5-6 marchewek 

2 pomarańcze 

oliwa z oliwek do smażenia 

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, kurkuma ,szczypta sproszkowanej pestki awokado, czosnek granulowany, czubrica czerwona 

 

WYKONANIE

 

                          

 

Kotlety sojowe gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jajka rozbijamy, dodajemy przyprawy (do smaku ) i płatki owsiane. Obtaczamy w tym kotlety i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. 

Marchew i pomarańcze ścieramy w maszynce (szatkownicą małą jarzynową ). Mieszamy. 

Podajemy z ziemniakami 

 

Smacznego 

PASTA Z AWOKADO
Autor: fiolka1312 | Kategorie: pasta 
Tagi: cebula czerwona   jajko   awokado  
26 marca 2019, 15:39

 

SKŁADNIKI : 

awokado

3-4 jajka ugotowane na twardo 

2-3 ząbki czosnku 

1/2 cebuli czerwonej 

1/2 cytryny 

2 łyżki musztardy (własna) 

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy 

 

WYKONANIE 

 

 

        

                                                

 

Awokado przekroić na pół , wyjąć pestkę za pomocą noża, obrać i przełożyć do miseczki. Dodać pokrojone jajka, cebulę i czosnek. Zbledować na gładką masę. 

Z połówki cytryny wycisnąć sok. Dolać do pasty. Dodać musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

 

Smacznego

 

PLACUSZKI Z SERA BIAŁEGO , KASZY JAGLANEJ...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: placuszki 
Tagi: ser biały   mango   kasza jaglana  
25 marca 2019, 18:08

 

SKŁADNIKI : 

0,5 kg. sera białego 

pół szklanki kaszy jaglanej 

pół szklanki mąki żytniej typ 720

1 mango

2 jajka

1 łyżka miodu

olej kokosowy nierafinowany 

 

WYKONANIE 

 

                     

 

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Ser zbędować. Dodać kaszę, miód, jajka, mąkę i pokrojone w kostkę mango. Smażyć na rozgrzanym oleju, spłaszczając placuszki z obydwu stron. Wykładać na ręcznik papierowy.

 

Smacznego  

KAPUŚNIACZEK Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: szybkowar   ziemniaki   włoszczyzna   kapusta kiszona  
25 marca 2019, 13:55

 

SKŁASNIKI : 

0,5 kg. kapusty kiszonej 

4 ziemniaki

marchewka

pietruszka

por

cebula

PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy, sproszkowana pestka awokado, sproszkowana papryka słodka wędzona, majeranek

 

WYKONANIE

 

 

Do szybkowaru wkładamy kapuste, pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę i przyprawy. Wlewamy ok. 2 litry wody. Zamykamy naczynie i gotujemy pod ciśnieniem 15 minut. 

Podajemy z chlebkiem żytnim-razowym ... oczywiście wink

 

 

 

 

Smacznego

SWOJSKIE MASEŁKO Z CZOSNKIEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zdrowo 
Tagi: masło   śmietana  
25 marca 2019, 13:32

 

SKŁADNIKI : 

1 litr śmietany swojskiej

czosnek granulowany

kurkuma

sól kłodawska

2 słoiki litrowe

 

WYKONANIE

 

 

Śmietane rozlewamy po pół do każdego słoika. Dodajemy po płaskiej łyżeczce soli, pół łyżeczki czosnku granulowanego, i szczypcie kurkumy. Zakręcamy słoik i mieszamy dotąd, aż w słoiku wytworzą się zbite grudki. Przekładamy nasze maselko na sitko i polewamy wodą. Następnie odciskamy masło w rękach z nadmiaru wody i przekładamy do szklanego naczynia. Wstawiamy do lodówki.

W trakcie mieszania słoik należy od czasu do czasu odkręcić na sekundkę aby odpowietrzyć śmietanę. 

 

Smacznego

 

 

ZAKWAS Z CZERWONYCH BURAKÓW
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zdrowo 
Tagi: czosnek   zakwas   buraki  
25 marca 2019, 13:09

 

SKŁADNIKI : 

1 1/2 kg. buraków

3 liście laurowe

4-5 ziela angielskie

5-6 ząbków czosnku

sól kłodawska

3-4 litry przegotowanej wody

słój 4 litrowy

gaza

 

WYKONANIE

 

 

            

 

Buraki obrać i pociąć na grube plastry. Włożyć do słoja razem z liściem, zielem, czosnkiem. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą do końca słoja. (na każdy litr wody, pół łyżki soli kłodawskiej) Przykryć gazą i odstawić na 7 dni w chłodne miejsce. Mieszać codziennie drewnianą łyżką. Siódmego dnia przelać przez gazę do szklanych butelek (słoików) i włożyć do lodówki. 

Taki zakwas może postać w lodówce ok. dwóch tygodni. Jeśli na wierzchu pojawi się biały nalot (pleśń), zakwas należy wylać.

 

 

Smacznego 

PLACEK Z JABŁKAMI NA ŻYTNIEJ MĄCE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: mąka żytnia   cynamon   jabłka   białka   masło  
25 marca 2019, 12:32

 

SKŁADNIKI : 

2 kg. jabłek (ulubionych)

2-3 szklanki mąki żytniej typ 720

pół kostki masła

3 jajka 

3 białka

4 łyżki miodu 

cynamon

olej kokosowyn nierafinowany 

1 łyżeczka sody (opcjonalnie)

 

WYKONANIE

           

 

 

 Jabłka umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry i posypać cynamonem.                           

Nagrzać piekarnik do 180 st.C

Mąkę wymieszać z roztopionym masłem,3 jajkami, sodą i 3 łyżkami miodu. Zagniesć ciasto i wyłożyć do formy (szklanej tortownicy) wysmarowanej olejem kokosowym nierafinowanym. Nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut. W miedzyczasie z białek ubić sztywną pianę z 1 łyżką miodu. Wyjąć ciasto, poukładać na nim jabła, pianę na to i spowrotem włożyc do piekarnika na 15 minut.  

Jeśłi chcemy aby ciasto nam wyrosło, dodajemy sodę.

 

Smacznego

 

MUSZTARDA DOMOWA Z MIODEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sos 
Tagi: musztarda   miód   gorczyca  
22 marca 2019, 21:38

 

SKŁADNIKI : 

5 łyżek gorczycy 

5 łyżek octu jabłkowgo (własny)

2 łyżki miodu 

pół szklanki wody

szczypta soli

 

WYKONANIE 

 

 

Gorczycę zalać wodą z dodatkiem octu jabłkowego i odstawić na mniej więcej 24 godziny. Po tym czasie gorczycę odcedzić, dodać miód oraz sól i zblendować. Przełożyć do szklanego słoiczka i włożyć do lodówki.

 

Smacznego

 

DORSZ W MUSZTARDZIE Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: dorsz   ryba   płatki migdałów   musztarda  
22 marca 2019, 21:14

 

 

SKŁADNIKI : 

1 duży płat dorsza

3 łyżki musztardy (u mnie własna)

3 łyżki oliwy z oliwek

garść płatków migdałów 

pietruszka zielona

PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy

 

WYKONANIE

 

                    

 

Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Musztardę przełożyć do miseczki i wymieszac z oliwą z oliwek. Posmarować nia rybę, posypać pietruszką i przełożyc do naczynia żaroodpornego. Nagrzać piekarnik do 180 stC. , wstawić rybę i piec 10 minut. Po tym czasie otworzyć piekarnik, posypać pietruszką i migdałami. Piec dalej 10 minut. Podawać z ziemniakami i kapustą kiszoną.

 

 

Smacznego

 

 

SOS PAPRYKOWO PIECZARKOWY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sos 
Tagi: pieczarki   papryka   sos   przecier pomidorowy  
21 marca 2019, 17:37

 

SKŁADNIKI : 

1 papryka

2 cebule

2 duże pieczarki (4-5 małych)

4-5 ząbków czosnku

0,5l przecieru pomidorowego

1 łyżka miodu

oliwa z oliwek

1l wody

natka pietruszki 

PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy, czubrica czerwona

 

WYKONANIE

 

                        

 

Warzywa obrać i pokroić w kostkę. W szybkowarze rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić czosnek i chwilkę podsmarzyć. Dodoać resztę warzyw i smarzyć jeszcze chwilę. Wlać wodę, przecier pomidorowy, dodać miód i przyprawy. Zamknąć szybkowar i gotować pod ciśnieniem 10 minut.

Podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami i ulubionymi dodatkami.

 

Smacznego

ŻUREK Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: szybkowar   jajka   żurek   chrzan  
20 marca 2019, 19:16

 

 

SKLADNIKI : 

0,5 l żurku naturalnego 

2 marchewki

1 pietruszka 

Kawałek selera 

Kawałek pora 

1 cebula 

3-4 ząbki czosnku 

Łyżka chrzanu 

Śmietana 

Jajka

Ziemniaki 

PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy,  3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, łyżeczka majeranku 

 

WYKONANIE

Warzywa obrać ,przekroic na pół i wrzucić do szybkowaru. Wlać żurek, 1,5l wody, chrzan i przyprawy. Zamknąć szybkowar i gotować pod ciśnieniem 8 minut. W międzyczasie ugotować jajka i ziemniaki. Do ugotowanego żurku dodać śmietanę. Podawać z jajkiem i ziemniakami.

 

Smacznego 

 

KOTLETY Z JAJEK
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: szczypiorek   jajka  
20 marca 2019, 19:05

 

 

SKŁADNIKI : 

5 jajek na twardo 

1 jajko surowe 

3-4 łyżki bułki tartej 

1-2 cebule 

2 lyzka oleju kokosowego nierafinowanego

PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy, curry, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka 

 

WYKONANIE

 

Jajka ugotowane na twardo kroimy jak najdrobniej. Cebulę kroimy w kosteczkę. Dodajemy surowe jajko, bułkę tartą i przyprawy (wedle uznania ). Smażymy na oleju kokosowym 

 

Smacznego 

KRUCHE CIASTECZKA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: dynia   słonecznik   ciastka   żurawina  
20 marca 2019, 18:52

 

SKŁADNIKI : 

300 g. mąki żytniej typ 720 

Pół kostki masła 

2 jajka 

3 łyżki miodu 

1 łyżeczka sody 

Garść żurawiny 

Garść ziaren słonecznika 

Garść ziaren dyni 

 

WYKONANIE

 

Masło roztopić. Resztę produktów włożyć do misy, wlać roztopione masło i ucierać robotem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w trmperaturze 180°C ,15-20 minut.

 

Smacznego

 

MAKARON ZE SZPINAKIEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: makarony 
Tagi: makaron z manioku   czosnek   szpinak  
20 marca 2019, 18:15

 

SKŁADNIKI:

1op.szpinaku mrożonego

2-3 cebule

4-5 ząbków czosnku 

4-5 pieczarek 

1 op.serka wiejskiego (bez laktozy) 

1 łyzka oleju kokosowego nierafinowanego 

2 op.makaronu (wedle uznania ,u mnie z manioku )

PRZYPRAWY: sól, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, szczypta zmielonej pestki z awokado 

 

WYKONANIE

 

            

 

Makaron przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wyciskamy czosnek. Smażymy chwilkę, dodajemy cebulę, pieczarki, sól i dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Dodajemy szpinak, resztę przypraw i dalej dusimy ok. 5 minut,  co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy serek wiejski i jeszcze chwilę podgrzewamy. Podajemy z ugotowanym makaronem. Można dla smaku posypać ziarnami słonecznika.

 

Smacznego

CIASTO CZEKOLADOWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: miód   jajka   czekolada  
19 marca 2019, 15:53

 

SKŁADNIKI : 

10 jajek

4 czekolady gorzkie

3-4 łyżki miodu jasnego

garść żurawiny 

 

Polewa :

Śmietana 33%

1 czekolada gorzka 

1 łyżka miodu (opcjonalnie )

WYKONANIE

 

 

                      

 

Oddzielić  żółtka od białek. Czekoladę połamać i rozpuścić w gorącej kąpieli. Dodać miód , żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (kłodawskiej ),dodawać po łyżce do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Keksówkę  wysmarować olejem kokosowym (nierafinowanym ), przelać masę czekoladową i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec 35-40 minut.

 

Polewa :

Śmietanę podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę oraz miód i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na zimnyn placek i rozsmarować.

 

Smacznego

ZUPA KREM Z SOCZEWICY I DYNI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: zupa krem   szybkowar   soczewica czerwona   dynia piżmowa  
18 marca 2019, 19:35

  

SKŁADNIKI : 

 1 dynia piżmowa

1 cebula czerwona

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka kuminu

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki suszonej mięty (może być taka z torebeczki herbaty)

1/4 łyżeczki mielonego chili

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 1/2 litra wody (tyle , żeby dobrze zakryło składniki w garnku)

1 szklanka przecieru pomidorowego 

1 łyżeczka soli

garść słonecznika 

garść dyni 

 

WYKONANIE

 

 

                      

 

 Cebulę  obrac i pokroić w dużą kostkę.  Dynię pozbawić pestek i również pokroić w kostkę. W szybkowarze rozpuścić olej kokosowy i wrzucić warzywa. Smażyć 5  minut. Soczewicę dokładnie wypłukać pod wodą ,dodać do warzyw wraz z wszystkimi przyprawami. Wlać wodę i zamknąć szybkowar. Gotować pod ciśnieniem 12  minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar, dodać przecier pomidorowy i zblendować. Podawać z suszoną miętą i ziarnami słonecznika i dyni.

Fajnie smakuje z kluskami z palcem lub grzankami z chleba żytniego wink

 

Smacznego