Archiwum czerwiec 2020


TORCIK ŻYTNI Z KREMEM BUDYNIOWYM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: tort żytni   budyń na wodzie   tort z kremem budyniowym  
26 czerwca 2020, 21:29

 

 


SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

8 jajek

8 łyżek mąki żytniej typ 750 eko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki miodu

szczypta soli

1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

 

WYKONANIE

Nagrzewamy piekarnik do 180° góra dół

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Dodajemy miód i olej kokosowy. Miksujemya do całkowitego rozpuszczenia składników.

Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, i po łyżce mąki.

Mieszamy szpatułką do całkowitego połączenia składników.

Wylewamy do wysmarowanego i obsypanego kaszą manną naczynia.

Pieczemy 30 min.

Wykonujemy z naczynia i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

 

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

ok. 0,5 litra wody

2 łyżki miodu

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej eko

2 łyżki spirytusu

200-250 g masła 82%

1 łyżka sproszkowanej skórki pomarańczowej

1 żółtko

 

WYKONANIE

Wodę zagotować z miodem.

Od 0,5 l wody odlać troszkę i w kubku rozrobić mąki.

Na wrzącą wodę wlewamy pomału rozpuszczone mąki, ciągle mieszając.

Po ok. 2 minutach zestawić budyń z ognia i dodać żółtko ciągle mieszając.

Zostawić do całkowitego ostygnięcia pod przykryciem.

W misce rozmiksować masło (temp. pokojowa) na gładką masę.

Dodać po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.

Na koniec dodajemy spirytus i sproszkowaną pomarańczę.

Mieszamy dokładnie.

 

Biszkopt kroimy na pół.

Dół układamy na dużym płaskim talerzu i smarujemy dżemem, na to wykładamy pół kremu budyniowego a na to ulubione owoce ( brzoskwinie, banany, truskawki, borowki, maliny itp)

Przykrywamy drugą częścią ciasta i obsmarowujemy całość kremem. Na wierzch kładziemy ulubione owoce.

 

Smacznego

SAŁATKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ I SUSZONYMI...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sałatki 
Tagi: sałatka makaronowa z cukinią   sałatka z suszonymi pomidorami  
08 czerwca 2020, 16:59

 

 


SKŁADNIKI :

1 opakowanie kolorowego makaronu

1 opakowanie sera feta

2 cukinie

kilka suszonych pomidorków w oleju

2-3 ząbki czosnku

2-3 łyżki pokrojonej zielonej pietruszki

 

 

WYKONANIE

 

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. 

Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju z pomidorków, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażamy dotąd, aż cukinia będzie miękka.

Następnie do cukini wyciskamy czosnek i mieszamy. 

Całość podsmażamy jeszcze chwilkę.

Solimy.

Ser feta kroimy w drobną kosteczkę a pomidorki na 2-3 części.

Do makaronu dodajemy cukinię, posypujemy serem feta, pomidorkami i wszystko razem mieszamy. 

Na koniec posypujemy zieloną pietruszką.

 

Smacznego

 

PUSZYSTE PLACUSZKI Z OWOCAMI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: placuszki 
Tagi: placuszki z jabłkami   placuszki z bananami   placuszki drożdżowe z owocami  
08 czerwca 2020, 16:41

SKŁADNKI : 

500g mąki żytniej typ 720 (biobabalscy)

1 opakowanie drożdży suchych (eko)

1 łyżka miodu jasnego

500g mleka (od krowy lub sojowe itd)

1 łyżeczka soku z cytryny (kwas askorbinowy rozpuszczony w wodzie)

1 łyżka cukru waniliowego (eko)

2 banany

4-5 jabłek

Olej słonecznikowy do smażenia

 

WYKONANIE

 

Do miski wsypujemy 500 g mąki i drożdże. 

Mleko lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z gazu i dodajemy sok z cytryny i miód. Mieszamy aż miód się rozpusci.

Wlewamy całość do miski z mąką i dokładnie mieszamy. 

Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

W międzyczasie obieramy jabłka i banany. Kroimy na nieregularną kostkę. 

Po 20 minutach dodajemy owoce do ciasta i mieszamy.

Na patelni ppdgrzewamy olej. 

Nakładamy porcje ciasta łyżką, następnie maczamy łyżkę w oleju i gładzimy placuszek.

Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu kładziemy na ręcznik papierowy do odsączenia.

 

Smacznego