Najnowsze wpisy, strona 6


SWOJSKIE MASEŁKO Z CZOSNKIEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zdrowo 
Tagi: masło   śmietana  
25 marca 2019, 13:32

 

SKŁADNIKI : 

1 litr śmietany swojskiej

czosnek granulowany

kurkuma

sól kłodawska

2 słoiki litrowe

 

WYKONANIE

 

 

Śmietane rozlewamy po pół do każdego słoika. Dodajemy po płaskiej łyżeczce soli, pół łyżeczki czosnku granulowanego, i szczypcie kurkumy. Zakręcamy słoik i mieszamy dotąd, aż w słoiku wytworzą się zbite grudki. Przekładamy nasze maselko na sitko i polewamy wodą. Następnie odciskamy masło w rękach z nadmiaru wody i przekładamy do szklanego naczynia. Wstawiamy do lodówki.

W trakcie mieszania słoik należy od czasu do czasu odkręcić na sekundkę aby odpowietrzyć śmietanę. 

 

Smacznego

 

 

ZAKWAS Z CZERWONYCH BURAKÓW
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zdrowo 
Tagi: czosnek   zakwas   buraki  
25 marca 2019, 13:09

 

SKŁADNIKI : 

1 1/2 kg. buraków

3 liście laurowe

4-5 ziela angielskie

5-6 ząbków czosnku

sól kłodawska

3-4 litry przegotowanej wody

słój 4 litrowy

gaza

 

WYKONANIE

 

 

            

 

Buraki obrać i pociąć na grube plastry. Włożyć do słoja razem z liściem, zielem, czosnkiem. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą do końca słoja. (na każdy litr wody, pół łyżki soli kłodawskiej) Przykryć gazą i odstawić na 7 dni w chłodne miejsce. Mieszać codziennie drewnianą łyżką. Siódmego dnia przelać przez gazę do szklanych butelek (słoików) i włożyć do lodówki. 

Taki zakwas może postać w lodówce ok. dwóch tygodni. Jeśli na wierzchu pojawi się biały nalot (pleśń), zakwas należy wylać.

 

 

Smacznego 

PLACEK Z JABŁKAMI NA ŻYTNIEJ MĄCE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: mąka żytnia   cynamon   jabłka   białka   masło  
25 marca 2019, 12:32

 

SKŁADNIKI : 

2 kg. jabłek (ulubionych)

2-3 szklanki mąki żytniej typ 720

pół kostki masła

3 jajka 

3 białka

4 łyżki miodu 

cynamon

olej kokosowyn nierafinowany 

1 łyżeczka sody (opcjonalnie)

 

WYKONANIE

           

 

 

 Jabłka umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry i posypać cynamonem.                           

Nagrzać piekarnik do 180 st.C

Mąkę wymieszać z roztopionym masłem,3 jajkami, sodą i 3 łyżkami miodu. Zagniesć ciasto i wyłożyć do formy (szklanej tortownicy) wysmarowanej olejem kokosowym nierafinowanym. Nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut. W miedzyczasie z białek ubić sztywną pianę z 1 łyżką miodu. Wyjąć ciasto, poukładać na nim jabła, pianę na to i spowrotem włożyc do piekarnika na 15 minut.  

Jeśłi chcemy aby ciasto nam wyrosło, dodajemy sodę.

 

Smacznego

 

MUSZTARDA DOMOWA Z MIODEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sos 
Tagi: musztarda   miód   gorczyca  
22 marca 2019, 21:38

 

SKŁADNIKI : 

5 łyżek gorczycy 

5 łyżek octu jabłkowgo (własny)

2 łyżki miodu 

pół szklanki wody

szczypta soli

 

WYKONANIE 

 

 

Gorczycę zalać wodą z dodatkiem octu jabłkowego i odstawić na mniej więcej 24 godziny. Po tym czasie gorczycę odcedzić, dodać miód oraz sól i zblendować. Przełożyć do szklanego słoiczka i włożyć do lodówki.

 

Smacznego

 

DORSZ W MUSZTARDZIE Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: dorsz   ryba   płatki migdałów   musztarda  
22 marca 2019, 21:14

 

 

SKŁADNIKI : 

1 duży płat dorsza

3 łyżki musztardy (u mnie własna)

3 łyżki oliwy z oliwek

garść płatków migdałów 

pietruszka zielona

PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy

 

WYKONANIE

 

                    

 

Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Musztardę przełożyć do miseczki i wymieszac z oliwą z oliwek. Posmarować nia rybę, posypać pietruszką i przełożyc do naczynia żaroodpornego. Nagrzać piekarnik do 180 stC. , wstawić rybę i piec 10 minut. Po tym czasie otworzyć piekarnik, posypać pietruszką i migdałami. Piec dalej 10 minut. Podawać z ziemniakami i kapustą kiszoną.

 

 

Smacznego

 

 

SOS PAPRYKOWO PIECZARKOWY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sos 
Tagi: pieczarki   papryka   sos   przecier pomidorowy  
21 marca 2019, 17:37

 

SKŁADNIKI : 

1 papryka

2 cebule

2 duże pieczarki (4-5 małych)

4-5 ząbków czosnku

0,5l przecieru pomidorowego

1 łyżka miodu

oliwa z oliwek

1l wody

natka pietruszki 

PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy, czubrica czerwona

 

WYKONANIE

 

                        

 

Warzywa obrać i pokroić w kostkę. W szybkowarze rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić czosnek i chwilkę podsmarzyć. Dodoać resztę warzyw i smarzyć jeszcze chwilę. Wlać wodę, przecier pomidorowy, dodać miód i przyprawy. Zamknąć szybkowar i gotować pod ciśnieniem 10 minut.

Podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami i ulubionymi dodatkami.

 

Smacznego

ŻUREK Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: szybkowar   jajka   żurek   chrzan  
20 marca 2019, 19:16

 

 

SKLADNIKI : 

0,5 l żurku naturalnego 

2 marchewki

1 pietruszka 

Kawałek selera 

Kawałek pora 

1 cebula 

3-4 ząbki czosnku 

Łyżka chrzanu 

Śmietana 

Jajka

Ziemniaki 

PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy,  3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, łyżeczka majeranku 

 

WYKONANIE

Warzywa obrać ,przekroic na pół i wrzucić do szybkowaru. Wlać żurek, 1,5l wody, chrzan i przyprawy. Zamknąć szybkowar i gotować pod ciśnieniem 8 minut. W międzyczasie ugotować jajka i ziemniaki. Do ugotowanego żurku dodać śmietanę. Podawać z jajkiem i ziemniakami.

 

Smacznego 

 

KOTLETY Z JAJEK
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: szczypiorek   jajka  
20 marca 2019, 19:05

 

 

SKŁADNIKI : 

5 jajek na twardo 

1 jajko surowe 

3-4 łyżki bułki tartej 

1-2 cebule 

2 lyzka oleju kokosowego nierafinowanego

PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy, curry, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka 

 

WYKONANIE

 

Jajka ugotowane na twardo kroimy jak najdrobniej. Cebulę kroimy w kosteczkę. Dodajemy surowe jajko, bułkę tartą i przyprawy (wedle uznania ). Smażymy na oleju kokosowym 

 

Smacznego 

KRUCHE CIASTECZKA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: dynia   słonecznik   ciastka   żurawina  
20 marca 2019, 18:52

 

SKŁADNIKI : 

300 g. mąki żytniej typ 720 

Pół kostki masła 

2 jajka 

3 łyżki miodu 

1 łyżeczka sody 

Garść żurawiny 

Garść ziaren słonecznika 

Garść ziaren dyni 

 

WYKONANIE

 

Masło roztopić. Resztę produktów włożyć do misy, wlać roztopione masło i ucierać robotem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w trmperaturze 180°C ,15-20 minut.

 

Smacznego

 

MAKARON ZE SZPINAKIEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: makarony 
Tagi: makaron z manioku   czosnek   szpinak  
20 marca 2019, 18:15

 

SKŁADNIKI:

1op.szpinaku mrożonego

2-3 cebule

4-5 ząbków czosnku 

4-5 pieczarek 

1 op.serka wiejskiego (bez laktozy) 

1 łyzka oleju kokosowego nierafinowanego 

2 op.makaronu (wedle uznania ,u mnie z manioku )

PRZYPRAWY: sól, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, szczypta zmielonej pestki z awokado 

 

WYKONANIE

 

            

 

Makaron przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wyciskamy czosnek. Smażymy chwilkę, dodajemy cebulę, pieczarki, sól i dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Dodajemy szpinak, resztę przypraw i dalej dusimy ok. 5 minut,  co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy serek wiejski i jeszcze chwilę podgrzewamy. Podajemy z ugotowanym makaronem. Można dla smaku posypać ziarnami słonecznika.

 

Smacznego

CIASTO CZEKOLADOWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: miód   jajka   czekolada  
19 marca 2019, 15:53

 

SKŁADNIKI : 

10 jajek

4 czekolady gorzkie

3-4 łyżki miodu jasnego

garść żurawiny 

 

Polewa :

Śmietana 33%

1 czekolada gorzka 

1 łyżka miodu (opcjonalnie )

WYKONANIE

 

 

                      

 

Oddzielić  żółtka od białek. Czekoladę połamać i rozpuścić w gorącej kąpieli. Dodać miód , żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (kłodawskiej ),dodawać po łyżce do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Keksówkę  wysmarować olejem kokosowym (nierafinowanym ), przelać masę czekoladową i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec 35-40 minut.

 

Polewa :

Śmietanę podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę oraz miód i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na zimnyn placek i rozsmarować.

 

Smacznego

ZUPA KREM Z SOCZEWICY I DYNI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: zupa krem   szybkowar   soczewica czerwona   dynia piżmowa  
18 marca 2019, 19:35

  

SKŁADNIKI : 

 1 dynia piżmowa

1 cebula czerwona

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka kuminu

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki suszonej mięty (może być taka z torebeczki herbaty)

1/4 łyżeczki mielonego chili

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 1/2 litra wody (tyle , żeby dobrze zakryło składniki w garnku)

1 szklanka przecieru pomidorowego 

1 łyżeczka soli

garść słonecznika 

garść dyni 

 

WYKONANIE

 

 

                      

 

 Cebulę  obrac i pokroić w dużą kostkę.  Dynię pozbawić pestek i również pokroić w kostkę. W szybkowarze rozpuścić olej kokosowy i wrzucić warzywa. Smażyć 5  minut. Soczewicę dokładnie wypłukać pod wodą ,dodać do warzyw wraz z wszystkimi przyprawami. Wlać wodę i zamknąć szybkowar. Gotować pod ciśnieniem 12  minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar, dodać przecier pomidorowy i zblendować. Podawać z suszoną miętą i ziarnami słonecznika i dyni.

Fajnie smakuje z kluskami z palcem lub grzankami z chleba żytniego wink

 

Smacznego

 

RYBA W POMARAŃCZY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: pomarańcza   dorsz   miruna   morszczuk   ryba  
18 marca 2019, 17:59

 

SKŁADNIKI :

2 płaty rybne (dorsz,miruna ,morszczuk...)

2-3 pomarańcze 

Przyprawy : sól kłodawska,pieprz ziołowy,kurkuma,curry,kolędra,czosnek granulowany 

 

WYKONANIE

  

              

 

Płaty rybne rozmrażamy, myjemy i  kroimy na mniejsze kawałki. Następnie sypiemy przyprawy (wedle uznania) . Pomarańcze obieramy . Z dwóch wyciskamy sok a trzecią kroimy w plastry i układamy na rybę. Sok z pomarańczy wlewamy na patelnię. Rybkę gotujemy w soku pod przykryciem ok. 10 minut . W trakcie gotowania przewracamy rybę na drugą stronę .

Podajemy z ziemniakami lub ryżem . Znakomicie smakuje z marynowanym imbirem 

Smacznego

CIASTO FASOLOWO SEROWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: brzoskwinie   rodzynki   ser biały   fasola czerwona   ciasto  
18 marca 2019, 17:24

 

SKŁADNIKI : 

 Fasolowe

0,5 kg ugotowanej czerwonej lub czarnej fasoli

1 banan

4 jajka

3 łyżki karobu 

4 łyżki miodu

3 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego

1,5 łyżeczki sody 

Garść rodzynek 

Szczypta soli 

 

Serowe 

400 g sera białego (swojskiego)

1 jogurt naturalny mały (125g)

2 jajka

10 g mąki kokosowej 

3 łyżki syropu z agawy ( klonowego lub miodu)

Słoik brzoskwiń 

 

WYKONANIE

 

                                                       

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°C 

Ugotowaną i opłukaną wcześniej fasolę ( szybkowar 25 min) przekładamy do szklanej miski ,dodajemy jajka,karob,olej kokosowy, miód,banana,sodę i sól i blendujemy na gładką masę. Do masy dodajemy rodzynki,mieszamy drewnianą łyżką i wylewamy do wysmarowanej olejem kokosowym lub masłem szklanej formy ( ja wylewam do dwóch keksowek chlebowych ) . Odstawiamy na chwilkę 

W drugiej szklanej misce blendujemy ser biały ze wszystkimi składnikami oprócz brzoskwiń . Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do zblendowanego sera. Wykładamy drewnianą łyżką na ciemną masę . Jeśli pieczemy w dwóch keksowkach ,to staramy się aby ciasta mniej więcej było po równo. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut góra-dół.

 

Smacznego ☺️