Kategoria

Ciasta


BISZKOPT MARCHEWKOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
26 lutego 2021, 12:41

 

SKŁADNIKI NA CIASTO : 

 

10 jajek 

10 łyżek oleju słonecznikowego bio

3 szklanki mąki orkiszowej typ 700-760

3 duże łyżki miodu 

1/2 op proszku do pieczenia bio

1 łyżeczka płaska sody 

2-3 szklanki startej marchewki(wytloki z wyciskarki)

łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego bio i garść bułki tartej razowej (do brytfanki) 

 

WYKONANIE 

 

Jajka blendujemy z miodem.

Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę.

Szklaną okragłą formę smarujemy olejem kokosowym i wysypujemy bułką tartą.

Wylewamy nasze ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika góra-dół-termoobieg.

Poeczemy 15-20 minut.

Po upieczeniu otwieramy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku na 15 minut.

Po wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa lub trzy krążki i przekładamy dżemem , owocami i kremem 

 

         

 

 

SKŁADNIKI NA KREM 

 

1 budyń śmietanowy lub waniliowy bez cukru bio

2 duże łyżki miodu

300 ml mleka + do 1/2 szklanki do rozrobienia 

100 g masła bio

1 serek mascarpone (bez gmo)

ulubione owoce 

ulubiony dżem 

 

 

WYKONANIE 

 

Mleko przelewamy do naczynia , dodajemy miód i gotujemy.

Do pół kubka mleka wsypujemy budyń i mieszamy.

Wlewamy do gorącego mleka i chwilkę gotujemy do zgęstnienia.

Gotowy budyń zdejmujemy z ognia , przykrywamy folią i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy budyń.

Do gotowej masy dodajemy serek mascarpone i dokładnie wymieszany.

Gotowym kremem rozprowqdzamy na cieście  bezpośrednio po zrobieniu.

 

 

Smacznego

 

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI NA ORKISZOWYM CIEŚCIE...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: sernik orkiszowy   sernik z brzoskwiniami   orkiszowy spod do sernika  
27 stycznia 2021, 12:38

 


SKŁADNIKI NA CIASTO :

4 szklanki mąki orkiszowej typ 600-750 eko

200g masła (kostka) eko

5 żółtek 

proszek do pieczenia eko

3 łyżki miodu 

 

WYKONANIE

Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i ucieramy (hakiem) na gładką masę.

Ciasto dzielimy na dwie nierówne części (mniejsza, większa) , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum 2 godziny do zamrażalnika 

 

 

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ : 

1 kg sera białego (ze wsi)

4 jajka (osobno białka , osobno żółtka)

8-10 łyżek śmietany (ze wsi) lub 10 dag masła 

3 łyżki miodu 

1 budyń śmietanowy eko

szczypta soli 

kilka brzoskwiń w syropie 

 

WYKONANIE

Do misy miksera wlewamy śmietanę (masło), miód i 4 żółtka i ucieramy dotąd , aż składniki się połączą.

Do masy dodajemy budyń i zmielony(zblendowany) ser.

Miksujemy do połączenia składników.

W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.

Ubite białka przekładamy do masy serowej i całość mieszamy łyżką.

Nagrzewamy piekarnik na 180* góra-dół.

Brytfanke wykładamy papierem do pieczenia(eko) i ścieramy większą cześć ciasta.

Wkladamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Po 15 minutach wyjmujemy ciasto i wykładamy na nie naszą masę serową.

Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Po 20 minutach wyjmujemy ciasto i układamy na wierzchu pokrojone w kosteczkę brzoskwinie a na wierzch ścieramy drugą cześć ciasta.

Całość pieczemy 40 minut.

Po upieczeniu wyłączamy piekarnik , uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku do ostygnięcia. 

Jesli widzimy ze wierzch nam się przypieka a czas nie minął , wsuwamy na samą górę blaszkę z piekarnika , żeby zatkała dopływ ciepła. 

 

KOPIEC KRETA Z MĄKI KOKOSOWEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: kopiec kreta   kopiec kreta z mąki kokosowej  
09 października 2020, 19:26

 

 


SKŁADNIKI NA CIASTO :

150 g mąki kokosowej 

10 jajek 

200 g rozpuszczonego w kąpieli wodnej oleju kokosowego 

60-70 g ksylitolu 

30 g kakao 100%
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

szczypta soli 

80 g wody (zależy od mąki) 

 

WYKONANIE 

Wszystkie składniki miksujemy mikserem na gładką masę. 
Piekarnik nagrzewamy na 160 st góra-dół- termoobieg i pieczemy 30-35 minut. 
Po tym czasie wyjmujemy nasze ciasto z foremki i czekamy aż troszkę ostygnie.
Odkrawamy górną część a w dolnej robimy delikatne wgłębienie za pomocą łyżki.

Wyskubane okruchy wsypujemy do miseczki.
Górną cześć ciasta również kruszymy.

 

SKŁADNIKI NA KREM : 

0,5 l śmietany ze wsi 

250 g serka mascarpone 

cukier waniliowy

2 banany i troszkę malin 

opcjonalnie słodzik ( u mnie 3 łyżki miodu) 

 

WYKONANIE 

Śmietanę ubijamy w blenderze na sztywno , dodajemy serek , cukier i mieszamy szpatułką.

Na koniec dodajemy miód i mieszamy na gadką masę. 
Na spód wydrążonego ciasta kroimy banany , na to wykładamy krem (tak aby powstał kopiec) i na koniec całość posypujemy pokruszonym ciastem. 
 Dla ozdoby kładziemy maliny. 


Smacznego 

 

TORCIK ŻYTNI Z KREMEM BUDYNIOWYM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: tort żytni   budyń na wodzie   tort z kremem budyniowym  
26 czerwca 2020, 21:29

 

 


SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

8 jajek

8 łyżek mąki żytniej typ 750 eko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki miodu

szczypta soli

1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

 

WYKONANIE

Nagrzewamy piekarnik do 180° góra dół

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Dodajemy miód i olej kokosowy. Miksujemya do całkowitego rozpuszczenia składników.

Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, i po łyżce mąki.

Mieszamy szpatułką do całkowitego połączenia składników.

Wylewamy do wysmarowanego i obsypanego kaszą manną naczynia.

Pieczemy 30 min.

Wykonujemy z naczynia i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

 

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

ok. 0,5 litra wody

2 łyżki miodu

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej eko

2 łyżki spirytusu

200-250 g masła 82%

1 łyżka sproszkowanej skórki pomarańczowej

1 żółtko

 

WYKONANIE

Wodę zagotować z miodem.

Od 0,5 l wody odlać troszkę i w kubku rozrobić mąki.

Na wrzącą wodę wlewamy pomału rozpuszczone mąki, ciągle mieszając.

Po ok. 2 minutach zestawić budyń z ognia i dodać żółtko ciągle mieszając.

Zostawić do całkowitego ostygnięcia pod przykryciem.

W misce rozmiksować masło (temp. pokojowa) na gładką masę.

Dodać po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.

Na koniec dodajemy spirytus i sproszkowaną pomarańczę.

Mieszamy dokładnie.

 

Biszkopt kroimy na pół.

Dół układamy na dużym płaskim talerzu i smarujemy dżemem, na to wykładamy pół kremu budyniowego a na to ulubione owoce ( brzoskwinie, banany, truskawki, borowki, maliny itp)

Przykrywamy drugą częścią ciasta i obsmarowujemy całość kremem. Na wierzch kładziemy ulubione owoce.

 

Smacznego

KOKOSOWY BISZKOPT
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: placek z mąki kokosowej   mąka kokosowa  
18 maja 2020, 18:59

 

 

SKŁADNIKI : 

10 jajek

10 łyżek mąki kokosowej eko

1 łyżka proszku do pieczenia eko

2 łyżki miodu

1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego eko 

troszkę kaszy manny (orkiszowa eko)

 

WYKONANIE 

Piekarnik nagrzewamy do 180°

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

W trakcie ubijania dodajemy miód i olej kokosowy. 

Po ubiciu piany odkładamy mikser i dodajemy łyżką resztę składników. Mieszamy do uzyskania jako takiej jednolitej masy. 

Do wysmarowanej olejem kokosowym i wysypanej kaszą manną foremki , wkładamy naszą masę i rozsmarowujemy po dnie.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.

DLA UROZMAICENIA CIASTO MOŻEMY ZROBIĆ Z JABKIEM I CYNAMONEM , RABARBAREM , LUB INNYM ULUBIONYM OWOCEM.

CIATO MOŻNA TEŻ UŻYĆ JAKO TORT. PRZEKROIĆ , WYSMAROWAĆ KREMEM, PRZEŁOŻYĆ OWOCAMI , GALARETKĄ ITP🙂

CIASTO JAGLANE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: ciasto z kaszy jaglanej   ciasto z wiórków kokosowych   kasza jaglana   wiórka kokosowe  
20 kwietnia 2020, 19:10

 

 

SKŁADNIKI :

1 szklanka kaszy jaglanej eko

3 szklanki mleka krowiego lub roślinnego

1 szklanka wiórków kokosowych eko

2 łyżki miodu

1 szklanka przegotowanej wody

toszkę oleju kokosowego do wysmarowania keksówki

polewa czekoladowa z rozpuszczonej czekolady

 

 

 

WYKONANIE

 

           

 

 

Kaszę jaglaną zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu 20 minut ciagle mieszając.

Następnie dodajemy wiórka kokosowe, miód i szklankę wody.

Gotujemy 10 minut.

Całość blendujemy i przekładamy do wysmarowanej olejem kokosowym keksówki.

Na wierzchu polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami.

Przestudzone ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Czekoladę możemy zrobić z 2 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego +2 łyżeczki kakao 100%+2 łyżeczki miodu.

Całość rozpuszczamy w kompieli wodnej,mieszamy i gotowe.

 

 

Smacznego

PTASIE MLECZKO Z CZEKOLADĄ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: ptasie mleczko   czekolada szamana   galaretka  
05 lutego 2020, 11:00

 

 

SKŁADNIKI:

 

 

0,5 l śmietany "ze wsi"

2 galaretki 

owoce - banany,mango,maliny,jagody...

szklanka płatków 5 zbóż , itp

3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

2 łyżki kakao lub karobu

1 łyżka miodu

papier do pieczenia

 

 

WYKONANIE    

 

W szklanym naczyniu rozpuszczamy dwie galaretki w 0,5l gorącej wody. Czekamy aż przestygnie a w tym czasie robimy spód do naszego ciasta.

 

 

Płatki delikatnie blendujemy(nie na mąkę)

 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej, następnie dodajemy kakao i miód. Mieszamy. Dodajemy płatki i mieszamy.

 

    

Forme do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Rozkładamy równo na dnie naszą masę i wstawiamy na 15-20 min do zamrażalnika.

 

Przestudzone, ale nie zgęstniałe galaretki wlewamy do blendera, dolewamy śmietanę i chwileczkę blendujemy.  (dosłownie 10 sekund)

Z zamrażalnika wyjmujemy naszą czekoladę, odklejamy od papieru i kładziemy z powrotem do naszej foremki.

Wylewamy na to naszą masę i wkrajamy ulubione owoce.

 

Wkładamy do zamrażalnika na ok godzinkę. 

 

Ps

Galaretka najlepsza bez cukru. 

Mieszamy galaretkę z wodą i dodajemy łyżkę miodu.

 

 

 

Smacznego

ROLADA ŻYTNIA Z DAKTYLOWĄ NUTELLĄ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: rolada z kremem z daktyli   rolada żytnia  
21 stycznia 2020, 20:12

 

 

 

SKŁADNIKI CIASTO

 

 

8 jajek

8 łyżek mąki żytniej typ 720 (eko)

4 łyżki miodu 

2 łyżeczki proszku do pieczenia (eko)

Tłuszcz i kasza manna do wysmarowania formy

 

 

WYKONANIE

 

Piekarnik nagrzewamy do 200° 

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka blendujemy z miodem. Dodajemy po mału białka i mąkę z proszkem do pieczenia.

Wylewamy masę na wysmarowaną blachę i pieczemy 15 minut.

 

 

 

SKŁADNIKI NA NUTELLĘ

 

3 garści daktyli

szklanka wody przegotowanej 

3-4 łyżki karobu lub kakao

 

 

WYKONANIE

 

      

 

Daktyle moczymy we wrzątku 15-20 minut.

Po tym czasie przekładamy daktyle do blendera, dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę.(konsystencja nutelli)

Jeśli masa jest za rzadka dodajemy daktyle, jeśli za gęsta dolewamy wody.

 

   

 

 

Ciepłe ciasto smarujemy naszą nutellą i zawijamy w rulon.

Oblewamy czekoladą (patrz czekolada szamana) i  posypujemy startą skórką z pomarańczy.

 

Smacznego

RAVANI...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: ravani   ulepek   tureckie ciasto  
07 grudnia 2019, 22:03

 

 

SKŁADNIKI : 

2 szklanki mąki (u mnie żytnia typ720)

2 szklanki kaszy manny białej lub razowej 

opakowanie proszku do pieczenia 

4-5 łyżek miodu

1 jogurt naturalny mały

1 szklanka oleju słonecznikowego lub kokosowego

6 jajek

wiórka kokosowe

 

SYROP

2 szklanki wody

sok z cytryny

3-4 łyżki miodu 

 

WYKONANIE 

 

 

Jajak z miodem ubijamy na gładko. Po 2-3 minutach dodajemy resztę składników i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Forme do pieczenia,(szklaną np. naczynie żaroodporne) dużą , smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Wylewamy naszą masę i posypujemy na wierzchu wiórkami kokosowymi.

Piekarnik nastawiamy na 180° 

W międzyczasie w małym garnku podgrzewamy wodę z miodem i cytryną.

Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy 35 minut (góra-dół)

Po wyjęciu z piekarnika, ciasto oblewamy naszym ponczem. Ma w nim pływać.

 

Jeśli nie mamy miodu, proporcjonalnie możemy użyć cukru,a jeśli nie mamy szklanego naczynia żaroodpornego, to ciasto możemy upiec w prostokątnej, dużej brytwance.

Ja z racji mojego " skrzywienia"🙃( jak to czasami ludzie mówią),do pieczenia używam wyłącznie szkła a cukru nie posiadam w domu😉.

Ale jeśli ktoś ma ochotę, może użyć zamienników🙂

Jeśli chcemy mniejszy placuszek , składniki dzielimy na pół i tym samym ciasto wlewamy do mniejszego naczynia żaroodpornego.

 

Smacznego

 

CIASTO BANANOWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: ciasto bananowe   nasiona chia   banany  
11 listopada 2019, 20:50

 

 

SKŁADNIKI : 

5-6 jajek

2 szklanki mleka

2 szklanki mąki żytniej

3 banany

2 łyżki miodu

garść rodzynek

nasiona chia

olej kokosowy i kasza manna 

 

WYKONANIE

   

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 180° 

Jajka, mleko, mąkę, miód i dwa banany blendujemy ze sobą. Konsystencja ma być taka jak na ciasto naleśnikowe. 

Foremkę smarujemy olejem i posypujemy kaszą manną. Masę wylewamy do foremki, posypujemy rodzynkami i nasionami chia. Na wierzch kładziemy plastry banana. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w termoobiegu.

 

Smacznego

SERNIK Z KASZĄ MANNĄ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: miód   kasza manna   ser biały  
11 września 2019, 15:31

 

 

SKŁADNIKI NA JEDNĄ KEKSÓEKĘ : 

 

 

4 jajka

40-50 dag sera białego

3-4 łyżki miodu

6 łyżek kaszy manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia eko lub sody

10 łyżek śmietany 30%( ze wsi )

Olej kokosowy+kasza manna do wysmarowania foremki

opcjonalnie garść rodzynek lub 2 łyżki karobu

 

 

WYKONANIE

            

 

 

Jajak ubijamy (blendujemy) z miodem.

Dodajemy ser i blendujemy dosłownie 5-10 sekund (do momentu rozpadu sera)

Nastepnie wsypujemy  kaszę manne proszek, śmietanę i wszystko razem mieszamy łyżką.

Keksówkę smarujemy olejem kokosowym i posypujemy kaszą manną

Piekarnik nastawiamy na 200° góra-dół

Ciasto wylewamy do foremki.Opcjonalnie na wierzch sypiemy rodzynki lub dodajemy karob i delikatnie mieszamy.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 min. 

Przy podwójnej porcji czas pieczenia wydłużamy do 40 min.

Po upieczeniu zostawiamy w zamkniętym piekarniku przez ok. 20 min.

 

Smacznego

TORCIK ŻYTNI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: biszkopt z owocami   ciasto z owocami   biszkopt żytni  
16 lipca 2019, 13:48

 Torcik z mąki żytniej (ekologicznej)... ileż to ja się nagłowiłam 🤯, aby wreszcie wyszedł jak należy. Bo tak naprawdę, nie jest łatwo wyczarować z mąki żytniej  placuszek. Mąka ta jest ciężka, więc potrzeba dokładnie dobrać  składniki tak aby powstało coś.....hmmmm.....takiego??!! ☺️

Jeśli raz go zrobisz .... będzie gościem na Twoim stole niejednokrotnie😉

 

SKŁADNIKI : 

8 jajek

8 łyżek mąki żytniej typ 720

4 łyżki miodu

2 łyżeczki płaskie sody

owoce sezonowe ( truskawki, maliny, brzoskwinie, borówki)

krem z orzechów laskowych (patrz tarta żytnia)

ok. pół litra śmietany swojskiej (ze wsi)

1 op. ciasteczek kakaowych kruchych

2-3 łyżki syropu z agawy

pół szklanki smoothie z truskawek

 

WYKONANIE 

                      

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 

Żółtka blendujemy z miodem, dodajemy do tego pianę,mąkę i sodę i dalej blendujemy na najniższych obrotach na gładką masę. 

Następnie wylewamy naszą masę do szklanej formy, wysmarowanej olejem kokosowym.

Pieczemy w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 15 minut.(termoobieg)

 

W międzyczasie dobrze schłodzoną śmietanę wlewamy do słoika i miksujemy razem z syropem z agawy, aż do uzyskania bitej śmietany.

Pół ubitej odkładamy a do drógiej połówki dosypujemy zblendowane ciasteczka i mieszamy łyżką na jednolitą,ciemną,gęstą masę.

 

Przestudzony biszkopt kroimy w szerz na pół. Na dolną część wylewamy smoothie z truskawek, wykładamy krem z orzechów, na to układamy pokrojone w krążki świerze brzoskwinie a na to połowe bitej śmietany. Na bitą śmietanę kładziemy drugą część ciasta.

Z górnej części odkrawamy daszek i smarujemy całość kremem z bitej śmietany i ciasteczek. Na wierzch układamy dowolne owoce.

 

Smacznego

TARTA ŻYTNIA Z OWOCAMI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: tarta żytnia   owoce sezonowe   mąka żytnia   tarta  
16 lipca 2019, 13:14

 Wymyśliłam, że placuszek ten będzie się nazywał

...tarta...😊

oczywiście na mące żytniej ekologicznej

Zastanawiałam się czego użyć zamiast tych naszych "pysznych", sklepowych kremów ( których sama oczywiście używałam, zanim zaczęłam dokładnie czytać skład 😉) i.... wymyśliłam...

Kasza manna...wpasowała mi się tu jak talala😁

 

 

SKŁADNIKI : 

3 szkl. mąki żytniej typ720

1 łyżka sody

150 g masła (roztopionego)

3 łyżki miodu

1 jajko

5 łyżek kaszy manny

2-3 garści orzechów laskowych

8 daktyli bez pestek

2 łyżki karobu

1-2 szkl. wody

ulubione owoce sezonowe(wiśnie,truskawki,borówki,brzoskwinie)

 

WYKONANIE 

   

       

 

Mąkę, sodę, masło, miód, jajko - wkładamy do miksera i ucieramy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy na 30 munut do lodówki. Po tym czasie wylepiamy ciastem wysmarowaną olejem kokosowym szklaną okrągłą foremkę. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika, na 15 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

 

KREM Z ORZECHÓW LASKOWYCH

Dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie orzechy laskowe

Następnie blendujemy je z daktylami,karobem i wodą (konsystencja gęstego kremu)

 

KREM Z KASZY MANNY I WIŚNI

5 łyżek kaszy manny zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości,. Do gotującej dodajemy łyżeczkę soli kłodawskiej i 2-3 łyżki miodu. Nasteepnie kaszę zdejmujemy z ognia, dodajemy garść wydrylowanych wiśni i blendujemy na gładką masę. 

 

Masę orzechową wykładamy na naszą tartę, na to ulubione owoce - pokrojone lub w całości. Na owoce kładziemy krem z kaszy manny. Na wierzch układamy owoce (pokrojone lub w całości.) Posypujemy startą gorzką czekoladą.

 

Smacznego

 

 

RAFAELLO BEZ PIECZENIA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: wiórka kokosowe   miód   ryż   mleczko kokosowe  
14 maja 2019, 12:02

 

 

SKŁADNIKI : 

1 szklanka suchego ryżu 

1 szklanka mleczka kokosowego (własne)

20 dag wiórków kokosowych 

3 łyżki miodu 

olej do wysmarowania foremki 

kruche ciasteczka do wyłożenia na dno 

Opcjonalnie 2 banany i 1 szklanka owoców (truskawki, mango, borówki, maliny)

 

WYKONANIE 

Ryż gotujemy na bardzo miękko, przecedzamy na sitku i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy mleko, wiórka kokosowe i miód. Gotujemy jeszcze przez chwilę, do rozpuszczenia miodu. Masę blendujemy dokładnie.

 

Wykładamy do szklanej keksówki wysmarowanej olejem kokosowym i na dnie wyłożonej ciasteczkami 

 

Wstawiamy na noc do lodówki

Ciasto można udekorować owocami, musem i kwiatuszkami.

   

 

Smacznego 

SUROWE CIASTO Z ORZECHÓW
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: daktyle   orzechy laskowe   banany   mleko kokosowe   orzechy włoskie  
14 maja 2019, 10:47

 

 

SKŁADNIKI : 

1 i 1/2 szklanki daktyli 

1 szklanka orzechów włoskich 

50 dag orzechów laskowych 

1/2 szklanki wiórków kokosowych 

1/4 szklanki mleka kokosowego (własnego) 

2 banany 

1 szklanka zblendowanych owoców (borówki, truskawki, jagody, malin)

1 łyżeczka soku z cytryny

Do ozdoby kwiatuszki z ogródeczka (bratki, fiołki, stokrotki, niezapominajki )

 

WYKONANIE 

Orzechy laskowe wcześniej podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180st.C na papierze do pieczenia

Następnie moczymy je przez 2-3 godziny w gorącej wodzie razem z daktylami i orzechami włoskimi. Do zblendowania odlewamy wodę. 

 

 

Blendujemy daktyle, następnie to samo robimy z orzechami i mieszamy razem. Masa powinna być gęsta. Ugniatamy to na dnie szklanej formy i wkładamy do lodówki. 

Następnie blendujemy orzechy laskowe i dodajemy wiórka kokosowe. Jeśli masa jest sucha , można dodać trochę mleka kokosowego (własne). Masę wymieszać, ułożyc na daktylowo-orzechowym spodzie i włożyc spowrotem do lodówki.

 

      

 

Ostatnim etapem jest tzw.polewa...czyli banany miksujemy z wybranymi owocami i polewamy po cieście

Na koniec można przystroić kwiatuszkami lub wybranymi owocami.

 

Smacznego 

BABKA POMARAŃCZOWA NA ŻYTNIEJ MĄCE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: jajka   mąka żytnia   pomarańcza  
22 kwietnia 2019, 12:13

 

 

SKŁADNIKI : 

20 dag. mąki żytniej typ 720

6 jajek

3-4 łyżki miodu 

2 łyżki karobu 

sok i skórka otarta z 1 pomarańczy 

1 łyżeczka sody 

6 łyżek oliwy z oliwek 

płatki migdałów 

 

WYKONANIE 

 

         

 

Żółtka oddzielamy od białek i blendujemy z miodem. Następnie dodajemy sok i otartą skórkę z pomarańczy i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Oliwe z oliwek dodajemy stopniowo cały czas blendując. Mąkę dodajemy partiami aż do połączenia skladników. 

Białka ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli) Pianę dodajemy do masy drewnianą łyżką delikatnie mieszając. 

3/4 masy wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną a resztę mieszamy z karobem. Masę kakaową wykładamy wzdłuż formy podłużnej lub naokoło formy okrągej. Całość posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Pieczemy 50 -60 minut (w zależności od piekarnika)

 

Smacznego 

PLACEK Z JABŁKAMI NA ŻYTNIEJ MĄCE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: mąka żytnia   cynamon   jabłka   białka   masło  
25 marca 2019, 12:32

 

SKŁADNIKI : 

2 kg. jabłek (ulubionych)

2-3 szklanki mąki żytniej typ 720

pół kostki masła

3 jajka 

3 białka

4 łyżki miodu 

cynamon

olej kokosowyn nierafinowany 

1 łyżeczka sody (opcjonalnie)

 

WYKONANIE

           

 

 

 Jabłka umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry i posypać cynamonem.                           

Nagrzać piekarnik do 180 st.C

Mąkę wymieszać z roztopionym masłem,3 jajkami, sodą i 3 łyżkami miodu. Zagniesć ciasto i wyłożyć do formy (szklanej tortownicy) wysmarowanej olejem kokosowym nierafinowanym. Nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut. W miedzyczasie z białek ubić sztywną pianę z 1 łyżką miodu. Wyjąć ciasto, poukładać na nim jabła, pianę na to i spowrotem włożyc do piekarnika na 15 minut.  

Jeśłi chcemy aby ciasto nam wyrosło, dodajemy sodę.

 

Smacznego

 

CIASTO CZEKOLADOWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: miód   jajka   czekolada  
19 marca 2019, 15:53

 

SKŁADNIKI : 

10 jajek

4 czekolady gorzkie

3-4 łyżki miodu jasnego

garść żurawiny 

 

Polewa :

Śmietana 33%

1 czekolada gorzka 

1 łyżka miodu (opcjonalnie )

WYKONANIE

 

 

                      

 

Oddzielić  żółtka od białek. Czekoladę połamać i rozpuścić w gorącej kąpieli. Dodać miód , żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (kłodawskiej ),dodawać po łyżce do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Keksówkę  wysmarować olejem kokosowym (nierafinowanym ), przelać masę czekoladową i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec 35-40 minut.

 

Polewa :

Śmietanę podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę oraz miód i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na zimnyn placek i rozsmarować.

 

Smacznego

CIASTO FASOLOWO SEROWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: brzoskwinie   rodzynki   ser biały   fasola czerwona   ciasto  
18 marca 2019, 17:24

 

SKŁADNIKI : 

 Fasolowe

0,5 kg ugotowanej czerwonej lub czarnej fasoli

1 banan

4 jajka

3 łyżki karobu 

4 łyżki miodu

3 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego

1,5 łyżeczki sody 

Garść rodzynek 

Szczypta soli 

 

Serowe 

400 g sera białego (swojskiego)

1 jogurt naturalny mały (125g)

2 jajka

10 g mąki kokosowej 

3 łyżki syropu z agawy ( klonowego lub miodu)

Słoik brzoskwiń 

 

WYKONANIE

 

                                                       

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°C 

Ugotowaną i opłukaną wcześniej fasolę ( szybkowar 25 min) przekładamy do szklanej miski ,dodajemy jajka,karob,olej kokosowy, miód,banana,sodę i sól i blendujemy na gładką masę. Do masy dodajemy rodzynki,mieszamy drewnianą łyżką i wylewamy do wysmarowanej olejem kokosowym lub masłem szklanej formy ( ja wylewam do dwóch keksowek chlebowych ) . Odstawiamy na chwilkę 

W drugiej szklanej misce blendujemy ser biały ze wszystkimi składnikami oprócz brzoskwiń . Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do zblendowanego sera. Wykładamy drewnianą łyżką na ciemną masę . Jeśli pieczemy w dwóch keksowkach ,to staramy się aby ciasta mniej więcej było po równo. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut góra-dół.

 

Smacznego ☺️