| Kategorie: ciasta
26 lutego 2021, 12:41
SKŁADNIKI NA CIASTO :
10 jajek
10 łyżek oleju słonecznikowego bio
3 szklanki mąki orkiszowej typ 700-760
3 duże łyżki miodu
1/2 op proszku do pieczenia bio
1 łyżeczka płaska sody
2-3 szklanki startej marchewki(wytloki z wyciskarki)
łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego bio i garść bułki tartej razowej (do brytfanki)
WYKONANIE
Jajka blendujemy z miodem.
Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę.
Szklaną okragłą formę smarujemy olejem kokosowym i wysypujemy bułką tartą.
Wylewamy nasze ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika góra-dół-termoobieg.
Poeczemy 15-20 minut.
Po upieczeniu otwieramy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku na 15 minut.
Po wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa lub trzy krążki i przekładamy dżemem , owocami i kremem
SKŁADNIKI NA KREM
1 budyń śmietanowy lub waniliowy bez cukru bio
2 duże łyżki miodu
300 ml mleka + do 1/2 szklanki do rozrobienia
100 g masła bio
1 serek mascarpone (bez gmo)
ulubione owoce
ulubiony dżem
WYKONANIE
Mleko przelewamy do naczynia , dodajemy miód i gotujemy.
Do pół kubka mleka wsypujemy budyń i mieszamy.
Wlewamy do gorącego mleka i chwilkę gotujemy do zgęstnienia.
Gotowy budyń zdejmujemy z ognia , przykrywamy folią i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy budyń.
Do gotowej masy dodajemy serek mascarpone i dokładnie wymieszany.
Gotowym kremem rozprowqdzamy na cieście bezpośrednio po zrobieniu.
Smacznego