Archiwum październik 2020


GOFRY Z GRILLA ELEKTRYCZNEGO
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: gofry bez jajek   gofry z grilla elektrycznego   gofry domowe  
23 października 2020, 18:50

 

 

SKŁADNIKI : 

2 szklanki maki orkiszowej 

1 budyń śmietankowy 

2 banany 

1 szklanka wody

1 szklanka mleka ( może być roślinne)

2-3 łyżki oleju 

proszek do pieczenia mały 

grill elektryczny zamykany 

 

WYKONANIE 

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

Rozgrzewamy grilla i wylewamy ciasto.

Smażymy około 5 minut.

Podajemy wedle uznania 

U mnie z jogurtem i sałatką owocową 

 

Smacznego 

 

KOTLECIKI Z BIAŁEJ KAPUSTY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kotlety z białej kapusty   biała kapusta  
20 października 2020, 16:58

 

 


SKŁADNIKI : 

1 główka kapusty (lub pół dużej )

2-3 marchewki 

3-4 ząbki czosnku 

3 cebule (białe lub czerwone)

2 jajka 

20-30 dag sera żółtego 

natka pietruszki 

bułka tarta 

przyprawy - sól , pieprz 

olej do smażenia 

 

WYKONANIE 

 

 

Kapuste szatkujemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą , dodajemy łyżkę soli, obraną marchewkę i gotujemy do miękkości (15-20 minut)

W międzyczasie ścieramy na tarce ser a cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu. 
Z ugotowanej kapusty wyjmujemy marchew i kroimy na małą kosteczkę.
 Przestudzoną i odciśniętą kapustę mieszamy z serem , cebulą , marchewką, jajkami i przyprawami.
Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek inpokrojoną pietruszkę. 
Dosypujemy 2-3 łyżki bułki tartej i mieszamy wszystko razem.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
Z masy formujemy kotleciki , obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. 

 

Smacznego 

 

KOPIEC KRETA Z MĄKI KOKOSOWEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: kopiec kreta   kopiec kreta z mąki kokosowej  
09 października 2020, 19:26

 

 


SKŁADNIKI NA CIASTO :

150 g mąki kokosowej 

10 jajek 

200 g rozpuszczonego w kąpieli wodnej oleju kokosowego 

60-70 g ksylitolu 

30 g kakao 100%
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

szczypta soli 

80 g wody (zależy od mąki) 

 

WYKONANIE 

Wszystkie składniki miksujemy mikserem na gładką masę. 
Piekarnik nagrzewamy na 160 st góra-dół- termoobieg i pieczemy 30-35 minut. 
Po tym czasie wyjmujemy nasze ciasto z foremki i czekamy aż troszkę ostygnie.
Odkrawamy górną część a w dolnej robimy delikatne wgłębienie za pomocą łyżki.

Wyskubane okruchy wsypujemy do miseczki.
Górną cześć ciasta również kruszymy.

 

SKŁADNIKI NA KREM : 

0,5 l śmietany ze wsi 

250 g serka mascarpone 

cukier waniliowy

2 banany i troszkę malin 

opcjonalnie słodzik ( u mnie 3 łyżki miodu) 

 

WYKONANIE 

Śmietanę ubijamy w blenderze na sztywno , dodajemy serek , cukier i mieszamy szpatułką.

Na koniec dodajemy miód i mieszamy na gadką masę. 
Na spód wydrążonego ciasta kroimy banany , na to wykładamy krem (tak aby powstał kopiec) i na koniec całość posypujemy pokruszonym ciastem. 
 Dla ozdoby kładziemy maliny. 


Smacznego 

 

PIZZA NA BROKUŁOWYM SPODZIE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: pizza 
Tagi: pizza brokułowa   spód do pizzy z brokuła   keto spód do pizzy  
05 października 2020, 18:01

 

 


SKŁADNIKI : 

1 średni brokuł 

2 jajka 

1 łyżka mąki kokosowej 

sól , czosnek granulowany , oregano 

 

WYKONANIE 

Brokuła ścieramy na tarce (maszynka do mięsa z nasadką jarzynową). Dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy na jednolitą masę. 
Piekarnik nastawiamy na 200 st góra dół. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy naszą brokulową masę. Formujemy dowolny kształt i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut. 
Po tym czasie wyjmujemy nasz spód do pizzy i układamy dowolne ulubione składniki. 
Całość posypujemy startym żółtym serem i spowrotem wkładamy do piekarnika.

Pieczemy do momentu rozpuszczenia sera (plus minus 10-15 minut)

 

Smacznego