SIEKANE GOŁĄBKI Z RYBĄ
| Kategorie: warzywa
Tagi: gołąbki z rybą gołąbki z młodej kapusty
16 lipca 2019, 15:38
Z racjii tego iż nie jem mięsa , wymyśliłam sobie gołąbki z rybką.
Powiem tak...niebo w gębie
Nawet moje "wybredne" dzieci stwierdziły, że to jest mięso mielone ;)
Docelowo gołąbki miały być zawijane, ale kapustka się rozgotowała i powstało co powstało ;)
SKŁADNIKI :
1 główka kapusty
2 cebule
3 marchewki
1 łyżka miodu
1 szklanka ryżu suchego
1 płat ryby (dorsz, miruna...)
przyprawy - sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, majeranek, czosnek granulowany, kolendra mielona ( do smaku)
sos pomidorowy (patrz młoda kapustka)
WKONANIE
Kapustę dzielimy na 4 części, kroimy w paseczki i myjemy. Cebulę i marchewkę kroimy w koseczkę i dusimy z miodem na oleju słonecznikowym.
Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy cebulę i dusimy razem do miękkości kapusty ok. 20 minut.
Ryż wsypujemy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy do miękkości.
Rybę mielimy w maszynce do mięsa, przekładamy na patelnię i smażymy z wszystkimi przyprawami 5-8 minut.
Do kapusty dodajemy rybę, ryż i sos pomidorowy (patrz młoda kapustka).
Jeśli uważamy, że danie jest za gęste - dolewamy wody.
Całość podgotowujemy jeszcze chwilę.
Podajemy z ogórkami w śmietanie z cebulką ;)
Smacznego
Dodaj komentarz