SIEKANE GOŁĄBKI Z RYBĄ


Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: gołąbki z rybą   gołąbki z młodej kapusty  
16 lipca 2019, 15:38

Z racjii tego iż nie jem mięsa , wymyśliłam sobie gołąbki z rybką.

Powiem tak...niebo w gębie 

Nawet moje "wybredne" dzieci stwierdziły, że to jest mięso mielone ;)

Docelowo gołąbki miały być zawijane, ale kapustka się rozgotowała i powstało co powstało ;)

 

 

SKŁADNIKI : 

1 główka kapusty

2 cebule

3 marchewki

1 łyżka miodu

1 szklanka ryżu suchego

1 płat ryby (dorsz, miruna...)

przyprawy - sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, majeranek, czosnek granulowany, kolendra mielona ( do smaku)

sos pomidorowy (patrz młoda kapustka)

 

WKONANIE 

 

Kapustę dzielimy na 4 części, kroimy w paseczki i myjemy. Cebulę i marchewkę kroimy w koseczkę i dusimy z miodem na oleju słonecznikowym. 

Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy cebulę i dusimy razem do miękkości kapusty ok. 20 minut. 

Ryż wsypujemy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy do miękkości. 

Rybę mielimy w maszynce do mięsa, przekładamy na patelnię i smażymy z wszystkimi przyprawami 5-8 minut. 

Do kapusty dodajemy rybę, ryż i sos pomidorowy (patrz młoda kapustka). 

Jeśli uważamy, że danie jest za gęste - dolewamy wody. 

Całość podgotowujemy jeszcze chwilę.

Podajemy z ogórkami w śmietanie z cebulką ;)

 

Smacznego 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz