Kategoria

Pizza


PIZZA NA BROKUŁOWYM SPODZIE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: pizza 
Tagi: pizza brokułowa   spód do pizzy z brokuła   keto spód do pizzy  
05 października 2020, 18:01

 

 


SKŁADNIKI : 

1 średni brokuł 

2 jajka 

1 łyżka mąki kokosowej 

sól , czosnek granulowany , oregano 

 

WYKONANIE 

Brokuła ścieramy na tarce (maszynka do mięsa z nasadką jarzynową). Dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy na jednolitą masę. 
Piekarnik nastawiamy na 200 st góra dół. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy naszą brokulową masę. Formujemy dowolny kształt i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut. 
Po tym czasie wyjmujemy nasz spód do pizzy i układamy dowolne ulubione składniki. 
Całość posypujemy startym żółtym serem i spowrotem wkładamy do piekarnika.

Pieczemy do momentu rozpuszczenia sera (plus minus 10-15 minut)

 

Smacznego

PIZZA Z PATELNI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: pizza 
Tagi: pizza z patelni   prosta pizza z patelni bez mięsa  
26 września 2020, 23:33

 

 

 


SKŁADNIKI : 

1 szklanka mąki żytniej typ 750 eko

2 kieliszki oleju słonecznikowego eko

1/2 szklanki wody 

1 łyżeczka soli kłodawskiej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia eko 

kilka plasterków sera żółtego 

kilka plasterków pomidora 

kilka krążków cebuli 

pietruszka zielona 

ketchup 

 

 

WYKONANIE 

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy resztę składników. 
Zagniatamy ciasto na. 
Jeśli ciasto klei się do rąk to dosypujemy mąki, a jeśli jest za tępe to dolewamy wody. 
Na patelni rozgrzewwmy kilka kropel oleju słonecznikowego. 
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek wielości patelni. 
Kładziemy naszą pizzę na patelni i podsmażamy chwilę z jednej strony.

Przekładamy na drugą stronę , smarujemy ketchupem, kładziemy ser żółty, kilka plastrów pomidora, cebulę a na to troszkę pietruszki.
Patelnię przykrywamy pokrywką i czekamy dotąd, aż ser się rozpuści. 

Po tym czasie nasza pizza jest gotowa.

Wykładamy na talerz i polewamy ketchupem 

 

Smacznego 

PIZZA WARZYWNA Z MĄKI ŻYTNIEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: pizza 
Tagi: cebula czerwona   ser żółty   papryka   pieczarki   bataty  
29 kwietnia 2019, 21:03

 

 

SKŁADNIKI : 

CIASTO

2 szklanki mąki żytniej typ 720 

1 saszetka drożdży sypkich eko

1/3 szklanki ciepłej przegotowanej wody 

garść dyni 

1 łyżka czosnku niedźwiedziego 

1 łyżeczka soli kłodawskiej 

1 łyżka oliwy z oliwek

FARSZ

7-8 pieczarek 

1 papryka czerwona 

1 duża cebul czerwona 

ser żółty 

1/2 batata 

kilka plasterków pomidora 

rukola  

4-5 łyżek passaty pomidorowej 

1 łyżeczka oregano 

1 łyżeczka oliwy z oliwek 

1 łyżeczka czosnku granulowanego

kilka plasterków swojskiej kiełbasy dla mięsożernych domowników :)

 

WYKONANIE 

 

 

             

 

Wszystkie składniki na cisto mieszamy robotem do uzyskania jednolitej masy, na koniec wsypujemy dynie i zagniatamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.20 minut. W czasie kiedy ciasto rośnie, obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Batata kroimy na frytki oblewamy oliwą z oliwek i posypujemy czosnkiem granulowanym. W szklance mieszamy passate z oliwą i oregano. 

Po 20 minutach ciasto znów zagniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blaszkę mwykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na kształt blaszk, smarujemy naszym sosem pomidorowym i układamy składniki. Na koniec posypujemy serem żółtym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut.

 

Smacznego