Archiwum marzec 2020


KOTLETY ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kotlety ze szpinakiem   kotlety z ziemniaków i szpinaku   ziemniaczane kotlety   szpinak  
03 marca 2020, 19:19

 

 

 

SKŁADNIKI: 

 

 

1 kg ziemniaków

40 dag pociętego szpinaku( świeży lub mrożony)

25-30 dag mąki orkiszowej ciemnej eko

1 łyżka czosnku granulowanego lub 4 ząbki

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

sól kłodawska

olej słonecznikowy do smażenia eko

 

 

WYKONANIE

 

      

 

 

 

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy szpinak,czosnek i smażymy 3-5 minut. Solimy do smaku.

Przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar płynu.

Ugotowane wcześniej i przestudzone ziemniaki , mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy mąkę, łyżeczkę soli i zagniatamy ciasto.

Ciasto nie może kleić się do rąk. Jeśli jest za wolne dodajemy mąki.

Gotowe ciasto nabieramy na rękę, formujemy okrąg, spłaszczamy i nakładamy pół łyżeczki szpinaku. Zaklejamy dokladnie i formujemy kotleciki.

Ręce maczamy w oleju lub mące, żeby ciasto nie kleiło się do nich.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor.

 

Smacznego

ZUPA Z KALAREPY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: zupa z kalarepy   kalarepa   zupa kalarepowa  
03 marca 2020, 19:11

SKŁADNIKI : 

3 kalarepy

1 por

śmietana

2 łyżki tłuszczu

1 łyżeczka kurkumy , soli , czosnku granulowanego 

szczypta wędzonej sproszkowanej papryki

makaron ulubiony (świderki,muszelki,wstążki,nitki)

 

WYKONANIE

 

Kalarepę ścieramy na tarce, pora kroimy w plasterki. 

Wszystko razem podsmażamy chwilę na tłuszczu.

Zalewamy warzywa wodą tyle , żeby je zakryło  , dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Następnie blendujemy całość.

Dosalamy zupę do smaku a jeśli jest za gęsta, dolewamy wody.

Makaron gotujemy w osobnym garnku.

Do nałożonej na talerz zupy nakładamy łyżkę smietany i makaron.

 

Smacznego

CIASTECZKA NADZIEWANE DŻEMEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: ciasteczka z dżemem   kruche ciastka nadziane dżemem  
03 marca 2020, 18:56

 

 

 

SKŁADNIKI: 

 

 

30 dag mąki żytniej typ 720 lub orkiszowej eko

1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki proszku do pieczenia

szczypta soli

150 ml oleju słonecznikowego lub rozpuszczona kostka masła

2-3 łyżki miodu

1 banan lub 1 jajko

dżem

Do dekoracji czekolada własna z oleju kokosowego, miodu i kakaa

 

WYKONANIE

 

            

 

 

Suche składniki wsypujemy do misy i mieszamy.

Mokre składniki blendujemy na gładko.

Dżem porcjujemy na papierze do pieczenia lub w foremkach sylikonowych do lodu na 12-15 łyżeczek i  wystawiamy do zamrażalnika na 30 minut.

Łączymy w mikserze zawartość obydwu misek i mieszamy na jednolitą mase. Jeśli ciasto jest klejące, dosypujemy mąki.

Z gotowego ciasta fotmujemy placki wielkości dłoni. Nakładamy na środek porcję zamarzniętego dżemu i sklejamy dokładnie , formując okragle ciasteczka. Spłaszczamy je. 

Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180° przez 18-20 minut.

Po upieczeniu przekładamy na kratkę do przestygnięcia. 

Polewamy czekoladą.

 

Smacznego