Kategoria

Pierogi


PIEROGI "MEKSYKAŃSKIE"
Autor: fiolka1312 | Kategorie: pierogi 
Tagi: pierogi meksykańskie   pierogi z warzywami   pierogi z kukurydzą  
13 stycznia 2020, 15:52

 

 

SKŁADNIKI:

FARSZ

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

słoiczek kukurydzy

30-40 dag sera żółtego

3-4 cebule

słoiczek ogórków korniszonych

1 szklanka suchego ryżu

0,5 l passaty pomidorowej

5-6 pieczarek

sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry, imbir sproszkowany

 

CIASTO

4 szklanki mąki żytniej typ 720

2 szklanki mąki pszennej eko

1,5 szklanki ciepłej gotowanej wody

20 łyżeczek oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego

 

WYKONANIE

              

 

 

FARSZ

W garnku zagotowujemy 6 szklanek wody z łyżką soli. Do wrzątku wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości (ok 10-12 minut). Ryż po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy. 

W szybkowarze rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju słonecznikowego.

Cebule, paprykę, pieczarki, ogórki kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do szybkowaru. Dodajemy kukurydzę, passattę i przyprawy. Zamykamy szybkowar i gotujemy pod ciśnieniem 10 minut.

Następnie przestudzamy chwilę nasz farsz i dodajemy ryż. Mieszamy i odkładamy na bok.

W osobnym naczyniu ścieramy ser żółty.

CIASTO

Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki i mieszamy na jednolitą masę.( gdyby ciasto kleiło się do rąk, dosypujemy mąki żytniej.)

Na stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na ok 0,5 cm grubości, podsypując mąką. 

Wykrawamy okręgi dużą szklanką

Na okrąg nakładamy łyżkę farszu i posypujemy szczyptą startego sera. 

Zlepiamy pieroga i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę.

Gotujemy 3 minuty od chwili włożenia. Po tym czasie ugotowane pierogi wykładamy na sito i przelewamy zimną wodą.

Podajemy zaraz po ugotowaniu lub podsmażamy po ostudzeniu. 

 

Smacznego

PIEROGI RUSKIE Z MĄKI ŻYTNIEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: pierogi 
Tagi: ziemniaki   ser biały   pierogi ruskie  
09 listopada 2019, 18:26

 

 

SKŁADNIKI : 

CIASTO

4 szkl mąki żytniej

4 szkl mąki pszennej eko

2 szkl wrzątku wody 

10 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżeczki soli 

mąka do podsypania

 

FARSZ

1 kg sera białego (swojski)

1,5 kg ziemniaków

20 dag słoniny

5-6 cebul 

sól,pieprz do smaku 

 

WYKONANIE

          

 

 

Ser i ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa.

Słoninę i cebulę kroimy w małą kostkę. Najpierw smażymy skwarki a później na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę.

Dodajemy całość do farszu, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Mąke, wode, oliwe i sól wkładamy do misy miksera i ugniatamy ciasto. Wyjmujemy na stolnice, odkrawamy po małym kawałku. Resztę ciasta trzymamy w misce przykrytej ręcznikiem, żeby się nie zeschło.

Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki żytniej.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy szklanką okręgi. Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę farszu i kleimy prierogi.

W garnku gotujemy wode z łyżką oliwy i solą.

Do wrzątku wkładamy po kilka pierogów, przykrywamy pokrywką i gotujemy od tego momentu 3 minuty. Wyjmujemy na durszlak i płuczemy pod zimną wodą.

 

Smacznego