Kategoria

Makarony


MAKARON ŻYTNI Z SEREM I SMOOTHIE Z TRUSKAWEK...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: makarony 
Tagi: truskawki   ser biały   smoothie   makaron żytni  
15 lipca 2019, 21:11

 

 

SKŁADNIKI : 

1 op. makaronu żytniego wstążki

20-30 dag sera białego (wiejskiego)

1 kg. truskawek

1 szklanka śmietany (wiejskiej)

2 łyżki miodu

 

WYKONANIE 

 

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 

Wykładamy na talerz, posypujemy białym serem i polewamy smoothie z truskawek (truskawki blendujemy z miodem i śmietaną)

 

Smacznego

ZAPIEKANKA WARZYWNA Z MAKARONU ŻYTNIEGO
Autor: fiolka1312 | Kategorie: makarony 
09 kwietnia 2019, 21:01

 

 

SKŁADNIKI : 

opakowanie makaronu żytniego 

0,5kg. pieczarek

1 brokuł 

2 cebule czerwone 

1 papryka czerwona 

2 serki mozzarella 

1 serek wiejski 

4-6 plastrów sera żółtego (własny)

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, czosnek granulowany

 

WYKONANIE 

          

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Brokuła rozdzielamy na mniejsze różyczki. Ser mozzarella kroimy w plastry. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa dusimy na smalcu,dodajemy wszystkien przyprawy i serek wiejski. Naczynie żaroodporne wykładamy na dnie makaronem, posypujemy czosnkiem granulowanym i wykładamy na to farsz warzywny. Następnie kładziemy mozzarellę i przykrywamy wszystko makaronem. Na koniec kładziemy plastry drugiej mozzarelli i plastry sera żółtego. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, wkładamy naczynie i włanczamy termoobieg. Zapiekamy 8-10 minut.

 

Smacznego 

KREWETKI W SOSIE ŚMIETANOWYM Z MAKARONEM...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: makarony 
Tagi: makaron z manioku   krewetki   sos śmietanowy  
06 kwietnia 2019, 19:33

 

SKŁADNIKI : 

20-50 dag krewetek 

2 cebule 

4-5 ząbków czosnku 

serek wiejski 

śmietana 

szklanka wody 

makaron z manioku 

sól kłodawska do smaku 

pieprz ziołowy do smaku 

pietruszka zielona 

oliwa z oliwek do smażenia 

 

WYKONANIE 

 

             

Makaron przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czosnek  obieramy i wyciskamy przez  praskę.Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy najpierw czosnek a po 2-3 minutach dodajemy cebulę. Krewetki obieramy z pancerza,czyścimy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażym razem z czosnkiem i cebulą do momentu ,aż się zarumienią (zrobią różowe ) ok 2-3 minuty z jednej strony. Wlewamy ok.szkalnkę wody ,serek i śmietanę i dusimy na małym ogniu 5 minut. 

Podajemy z makaronem 

 

Smacznego 

MAKARON ZE SZPINAKIEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: makarony 
Tagi: makaron z manioku   czosnek   szpinak  
20 marca 2019, 18:15

 

SKŁADNIKI:

1op.szpinaku mrożonego

2-3 cebule

4-5 ząbków czosnku 

4-5 pieczarek 

1 op.serka wiejskiego (bez laktozy) 

1 łyzka oleju kokosowego nierafinowanego 

2 op.makaronu (wedle uznania ,u mnie z manioku )

PRZYPRAWY: sól, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, szczypta zmielonej pestki z awokado 

 

WYKONANIE

 

            

 

Makaron przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wyciskamy czosnek. Smażymy chwilkę, dodajemy cebulę, pieczarki, sól i dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Dodajemy szpinak, resztę przypraw i dalej dusimy ok. 5 minut,  co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy serek wiejski i jeszcze chwilę podgrzewamy. Podajemy z ugotowanym makaronem. Można dla smaku posypać ziarnami słonecznika.

 

Smacznego