| Kategorie: ryby
Tagi: por jabłka dorsz grill
03 września 2019, 13:30
Warunki spartańskie, plener, działeczka :) :) :)
Dziś na stole dorszyk "z grilla". Dlaczego w cudzysłowiu? A no dlatego ,że nie jest on bezpośrednio na grillu pieczony. Moja rybka jest uduszona (czytaj usmażona) na patelni i tym samym nie ma styczności z niefajnym rusztem, folią aluminiową no i gazem ;)
SKŁADNIKI :
2 płaty dorsza
3 jabłka
1 cebula
por (jasna część)
miód
olej slonecznikowy do smarzenia
papryka czerwona
6-7 pieczarek
2 cebule czerwone
3-4 ziemniaki
cukinia
przyprawy : sól,pieprz ziołowy,curry,kurkuma,czosnek granulowany
WYKONANIE
Dorsza myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, solimy i odkladamy na bok.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy "na frytki".
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Pora myjemy i kroimy w piórka.
Odpalamy grila, naczynie które przeznaczamy do duszenia kładziemy na ruszt i wkładamy pokrojone warzywa.
Zamykamy grilla i dusimy do miękkości.
Do uduszonych warzyw wkładamy dorsza, dodajemy łyżkę miodu i dusimy do miękkości ryby (ok.10 minut)
Resztę warzyw kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, curry, czosnkiem granulowanym,kurkumą i dusimy razem z rybką do miękkości w naczyniu żaroodpornym.
Smacznego