Kategoria

Ryby


DORSZ W JABŁKACH I PORACH Z "GRILLA"...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: por   jabłka   dorsz   grill  
03 września 2019, 13:30

Warunki spartańskie, plener, działeczka :) :) :)

Dziś na stole dorszyk "z grilla". Dlaczego w cudzysłowiu? A no dlatego ,że nie jest on bezpośrednio na grillu pieczony. Moja rybka jest uduszona (czytaj usmażona) na patelni i tym samym nie ma styczności z niefajnym rusztem, folią aluminiową no i gazem ;)

 

SKŁADNIKI : 

2 płaty dorsza

3 jabłka

1 cebula

por (jasna część)

miód

olej slonecznikowy do smarzenia

papryka czerwona

6-7 pieczarek

2 cebule czerwone

3-4 ziemniaki

cukinia

przyprawy : sól,pieprz ziołowy,curry,kurkuma,czosnek granulowany

 

WYKONANIE

           

 

 

Dorsza myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, solimy i odkladamy na bok.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy "na frytki". 

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 

Pora myjemy i kroimy w piórka. 

Odpalamy grila, naczynie które przeznaczamy do duszenia kładziemy na ruszt i wkładamy pokrojone warzywa.

Zamykamy grilla i dusimy do miękkości.

Do uduszonych warzyw wkładamy dorsza, dodajemy łyżkę miodu i dusimy do miękkości ryby (ok.10 minut)

Resztę warzyw kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, curry, czosnkiem granulowanym,kurkumą i dusimy razem z rybką do miękkości w naczyniu żaroodpornym.

 

Smacznego

 

LESZCZ Z PIEKARNIKA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: leszcz   ryba   pieczona ryba  
22 maja 2019, 11:45

 

 

SKŁADNIKI : 

2 leszcze 

2 cebule czerwone

1/2 łyżeczki soli kłodawskiej

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego  

5 łyżek oliwy z oliwek 

1 łyżeczka majeranku 

1 łyżeczka kolendry 

1 łyżka czosnku granulowanego 

sok z połowy cytryny lub 1/2 łyżeczki kwasu l askorbinowego 

1 kg ziemniaków 

przyprawy do ziemniaków(soł,pieprz,czosnek,curry,imbir,kurkuma)

oliwa z oliwek do wysmarowania keksówek i polania ziemniaków 

 

 

WYKONANIE 

Rybę dokładnie oczyszczamy. Nacinamy z obydwu stron. Przyprawy mieszamy z oliwą i wcieramy w rybę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wkładamy do ryby. 

 

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim rybę.  

 

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy. Następnie przesypujemy do keksówki, posypujemy przyprawami i polewamy oliwą. 

Wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika i zapiekamy w termoobiegu razem z rybą 30 minut. 

 

 

Smacznego

 

ŁOSOŚ W POMARAŃCZY Z SAŁATKĄ RYŻOWĄ...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: rukola   mango   ryż   łosoś  
07 maja 2019, 17:30

 

 

SKŁADNIKI : 

1 płat łososia (dorsza)

sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy 

1 szklanka ryżu surowego 

1 mango 

mała kiść winogron czerwonych 

garść pomidorków koktailowych 

garść rukoli 

1 papryka czerwona

1 papryka żółta 

2 ogórki świeże (małe) 

1 czerwona cebula 

ser feta

SOS

2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego, 10 łyżek oliwy z oliwek, szczypta ziół prowansalskich, szczypta soli, 10 łyżek wody

 

WYKONANIE 

         

 

 

Rybę myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem (ja również posypałam witaminą C w proszku) i dusimy na patelni w soku z pomarańczy. 

Ryż gotujemy , przelewamy zimną wodą, wsypujemy do salaterki. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, cebulkę, mango i paprykę. Pomidorki i winogron kroimy na pół i również dodajemy do sałatki. Dokładamy rukolę i zalewamy wszystko sosem( składniki na sos mieszamy ze sobą w szklance)  Podajemy z łososiem (dorszem)

 

Smacznego 

KREWETKI W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM Z SAŁATKĄ...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: mozzarella   rukola   krewetki  
07 maja 2019, 17:03

 

 

SKŁADNIKI : 

30 dag krewetek w pancerzu 

3 jajka

mąka żytnia typ 720

smalec

SAŁATKA :

mix sałat

garść rukoli 

2 sery mozzarella 

pomidorki koktailowe (kilka sztuk)

winogrono czerwone (mała kiść)

garść pestek słonecznika 

 SOS :

2łyżeczki miodu, 2łyżeczki musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego, 10 łyżeczek oliwy z oliwek,szczypta ziół prowansalskich,5 łyżek wody, sczypta soli kłodawskiej

 

WYKONANIE 

             

 

Krewetki obieramy dokładnie z pancerza, czyścimy, solimy, pieprzymy i odstawiamy. 

W naczyniu rozrabiamy mąkę, jajka i wodę. Ciasto musi być gęste, żeby krewetki mogły się dobrze obtoczyć. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy obtoczone w cieście krewetki. Smażymy z obydwu stron na rumiany kolor.

Mix sałat wsypujemy do salaterki, dodajemy rukolę, pokrojone na pół pomidorki i winogron oraz ser mozzarella. Posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika i zalewamy sosem. 

Podajemy z usmażonymi krewetkami.

 

Smacznego 

 

 

 

RYBA DUSZONA W PORACH I JABŁKU
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: por   miruna   dorsz   jabłko  
30 marca 2019, 15:29

 

SKŁADNIKI : 

1 duży płat ryby 

4-5 jabłek

1 czerwona cebula

1 duży por (dolna część )

oliwa z oliwek 

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, czosnek granulowany

 

WYKONANIE

 

                   

Rybę myjemy, kroimy na 3-4 części i posypujemy przyprawami. Jabłka, cebulę i pora obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek,  wkadamy warzywa i posypujemy delikatnie solą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Wkładamy rybę. Dusimy ok 10 minut.

Rybę podałam z zapiekanymi ziemniakami i kapustą kiszoną (solo)

 

Smacznego

 

DORSZ W MUSZTARDZIE Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: dorsz   ryba   płatki migdałów   musztarda  
22 marca 2019, 21:14

 

 

SKŁADNIKI : 

1 duży płat dorsza

3 łyżki musztardy (u mnie własna)

3 łyżki oliwy z oliwek

garść płatków migdałów 

pietruszka zielona

PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy

 

WYKONANIE

 

                    

 

Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Musztardę przełożyć do miseczki i wymieszac z oliwą z oliwek. Posmarować nia rybę, posypać pietruszką i przełożyc do naczynia żaroodpornego. Nagrzać piekarnik do 180 stC. , wstawić rybę i piec 10 minut. Po tym czasie otworzyć piekarnik, posypać pietruszką i migdałami. Piec dalej 10 minut. Podawać z ziemniakami i kapustą kiszoną.

 

 

Smacznego

 

 

RYBA W POMARAŃCZY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: pomarańcza   dorsz   miruna   morszczuk   ryba  
18 marca 2019, 17:59

 

SKŁADNIKI :

2 płaty rybne (dorsz,miruna ,morszczuk...)

2-3 pomarańcze 

Przyprawy : sól kłodawska,pieprz ziołowy,kurkuma,curry,kolędra,czosnek granulowany 

 

WYKONANIE

  

              

 

Płaty rybne rozmrażamy, myjemy i  kroimy na mniejsze kawałki. Następnie sypiemy przyprawy (wedle uznania) . Pomarańcze obieramy . Z dwóch wyciskamy sok a trzecią kroimy w plastry i układamy na rybę. Sok z pomarańczy wlewamy na patelnię. Rybkę gotujemy w soku pod przykryciem ok. 10 minut . W trakcie gotowania przewracamy rybę na drugą stronę .

Podajemy z ziemniakami lub ryżem . Znakomicie smakuje z marynowanym imbirem 

Smacznego