KARTACZE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
| Kategorie: ziemniaki
Tagi: grzyby kapusta kartacze
17 września 2019, 18:53
SKŁADNIKI NA FARSZ :
0,5 kg kapusty kiszonej
3 -4 garści grzybów leśnych
4-5 cebul
sól, pieprz, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
smalec do smażenia
SKŁADNIKI NA CIASTO :
1,5 kg ziemniaków ugotowanych
2 kg ziemniaków surowych
ok 1 kg mąki żytniej typ 720
1 jajko
sól
WYKONANIE
Kapustę kroimy na drobno i gotujemy w szybkowarze z grzybkami, lisciem i zielem ok 30 minut.
W zwykłym garnku 1,5 godziny.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu.
Z kapusty wyjmujemy liście i ziela. Farsz mieszamy z cebulką. Dodajemy przyprawy do smaku.
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce.
Surowe ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, odciskamy na sicie a powstały płyn zbieramy do naczynia.
Po 5 minutach odlewamy wodę a zebraną na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków, mieszamy z jajkiem i mąka.
Konsystencja ciasta ma być mniej więcej taka jak na kopytka, a ciasto nie powinno kleić się do rąk.
Z powstałego ciasta formujemy kule wielkości dłoni i spłaszczamy je.
Na środek nakładamy farsz i dokładnie sklejamy ciasto.
Formujemy stożki
Do garnak z gotującą i osoloną wodą wrzucamy po 2,3 kartacze. Gotujemy 15 minut od momentu wypłynięcia.
Smacznego
Dodaj komentarz