KARTACZE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


Autor: fiolka1312 | Kategorie: ziemniaki 
Tagi: grzyby   kapusta   kartacze  
17 września 2019, 18:53

 

 

SKŁADNIKI NA FARSZ : 

0,5 kg kapusty kiszonej

3 -4 garści grzybów leśnych

4-5 cebul

sól, pieprz, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie

smalec do smażenia

 

SKŁADNIKI NA CIASTO : 

1,5 kg ziemniaków ugotowanych 

2 kg ziemniaków surowych

ok 1 kg mąki żytniej typ 720

1 jajko

sól

 

WYKONANIE

       

 

Kapustę kroimy na drobno i gotujemy w szybkowarze z grzybkami, lisciem i zielem ok 30 minut.

W zwykłym garnku 1,5 godziny.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu.

Z kapusty wyjmujemy liście i ziela. Farsz mieszamy z cebulką. Dodajemy przyprawy do smaku.

Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce.

Surowe ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, odciskamy na sicie a powstały płyn zbieramy do naczynia.

Po 5 minutach odlewamy wodę a zebraną na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków,  mieszamy z jajkiem i mąka. 

Konsystencja ciasta ma być mniej więcej taka jak na kopytka, a ciasto nie powinno kleić się do rąk. 

Z powstałego ciasta formujemy kule wielkości dłoni i spłaszczamy je. 

Na środek nakładamy farsz i dokładnie sklejamy ciasto.

Formujemy stożki

Do garnak z gotującą i osoloną wodą wrzucamy po 2,3 kartacze. Gotujemy 15 minut od momentu wypłynięcia.

 

Smacznego

 

 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz