Kategoria

Kotlety


KOTLECIKI Z BIAŁEJ KAPUSTY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kotlety z białej kapusty   biała kapusta  
20 października 2020, 16:58

 

 


SKŁADNIKI : 

1 główka kapusty (lub pół dużej )

2-3 marchewki 

3-4 ząbki czosnku 

3 cebule (białe lub czerwone)

2 jajka 

20-30 dag sera żółtego 

natka pietruszki 

bułka tarta 

przyprawy - sól , pieprz 

olej do smażenia 

 

WYKONANIE 

 

 

Kapuste szatkujemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą , dodajemy łyżkę soli, obraną marchewkę i gotujemy do miękkości (15-20 minut)

W międzyczasie ścieramy na tarce ser a cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu. 
Z ugotowanej kapusty wyjmujemy marchew i kroimy na małą kosteczkę.
 Przestudzoną i odciśniętą kapustę mieszamy z serem , cebulą , marchewką, jajkami i przyprawami.
Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek inpokrojoną pietruszkę. 
Dosypujemy 2-3 łyżki bułki tartej i mieszamy wszystko razem.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
Z masy formujemy kotleciki , obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. 

 

Smacznego 

 

KOTLECIKI CUKINIOWO CIECIERZYCOWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kotleciki z ciecierzycy   kotleciki z cukini   ciecierzyca   cukinia  
08 sierpnia 2020, 19:13

SKŁADNIKI:

5 garści ciecierzycy suchej

1 cukinia średnia

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki jogurtu naturalnego(zsiadłe mleko,kefir)

ulubione przyprawy - curry, czosnek granulowany, przyprawa do mięsa itp

olej do smażenia

 

WYKONANIE

 

Ciecierzyce płuczemy i gotujemy w szybkowarze 40 minut. 

Cukinie myjemy i ścieramy na grubej tarce.

Solimy i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie odciskamy wodę z cukini , wyciskamy do tego czosnek i ścieramy cebulę.

W blenderze blendujemy ciecierzycę , jajka i jogurt.

Łączymy ze sobą składniki, dodajemy przyprawy , mąkę i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej(słonecznikowy).

Nakładamy łyżka małe kotleciki i smażymy z obydwu stron.

 

Smacznego

KOTLECIKI MARCHEWKOWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: marchewkowe kotlety   kotlety z marchwi   marchewka  
20 lipca 2020, 20:53

SKŁADNIKI:

4 marchewki

2 średnie cebule

3-4 ząbki czosnku

2 jajka

natka pietruszki

bułka tarta

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól , pieprz , przyprawa do mięsa

mąka żytnia typ 750 (do obtoczenia) 

Tłuszcz do smażenia

 

WYKONANIE

 

Marchwkę ścieramy na najdrobniejszej tarce. 

Wyciskamy do tego czosnek.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy pokrojoną pietruszkę, jajka i przyprawy według uznania.

Do masy dodajemy bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną        ( tyle, żeby masa się związała)

Na koniec całość delikatnie blendujemy.

Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w mące.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron.

 

Smacznego

KOTLETY ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kotlety ze szpinakiem   kotlety z ziemniaków i szpinaku   ziemniaczane kotlety   szpinak  
03 marca 2020, 19:19

 

 

 

SKŁADNIKI: 

 

 

1 kg ziemniaków

40 dag pociętego szpinaku( świeży lub mrożony)

25-30 dag mąki orkiszowej ciemnej eko

1 łyżka czosnku granulowanego lub 4 ząbki

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

sól kłodawska

olej słonecznikowy do smażenia eko

 

 

WYKONANIE

 

      

 

 

 

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy szpinak,czosnek i smażymy 3-5 minut. Solimy do smaku.

Przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar płynu.

Ugotowane wcześniej i przestudzone ziemniaki , mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy mąkę, łyżeczkę soli i zagniatamy ciasto.

Ciasto nie może kleić się do rąk. Jeśli jest za wolne dodajemy mąki.

Gotowe ciasto nabieramy na rękę, formujemy okrąg, spłaszczamy i nakładamy pół łyżeczki szpinaku. Zaklejamy dokladnie i formujemy kotleciki.

Ręce maczamy w oleju lub mące, żeby ciasto nie kleiło się do nich.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor.

 

Smacznego

KOTLETY MIELONE Z RYBY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: rybne kotlety   kotlety mielone z ryby   kotlety z ryby  
12 lutego 2020, 20:35

 

 

 

SKŁADNIKI

 

2 płaty rybne

pęczek pietruszki

1 jajko

2 cebule

tłuszcz do smażenia

3 łyżki zblendowanych płatków zbożowych

2 łyżeczka soli , czosnku granulowanego 

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/4 łyżeczki kurkumy , curry , papryki sł , kolendry mielonej 

zblendowane płatki zbożowe do obtaczania

 

 

WYKONANIE

 

            

 

Rybę mielimy w maszynce do mięsa.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na tluszczu.

Posiekaną pietruszkę, jajko, płatki, przyprawy i cebulę mieszamy z rybą.

Na patelni podgrzewamy tłuszcz.

Formujemy okrągłe kotleciki i spłaszczamy je.

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

Smacznego

 

KOTLETY Z BURAKÓW I KASZY JAGLANEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: burgery z buraków  
07 stycznia 2020, 12:40

 

 

WYKONANIE:

5-6 buraków

30 dag kaszy jaglanej

2 cebule 

pęczek natki pietruszki

5 łyeżk slonecznika

2 łyżki sezamu

10-15 dag mąki żytniej razowej tp 720

3-4 kieliszki oleju słonecznikowego

3-4 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonego imbiru

1  łyżeczka mielonej kolędry 

sol i pieprz do smaku

 

WYKONANIE 

         

 

 

 

Kaszę gotujemy zgodnie z przepsem na opakowaniu (przed gotowaniem zlewamy ją wrzątkiem aby straciła posmak goryczy.)

Buraki wyjęte z zakwasu, mielimy w maszynce do mięsa.

(jeśli nie mamy buraków z zakwasu - gotujemy (10 min w szybkowarze) lub pieczemy w piekarniku(200 st przez godzinę.)

Mieszamy z ugotowaną kaszą , posiekaną cebulą i pietruszką.

Dodajemy resztę składników (czosnek przeciskamy przez praskę) i formujemy kotleciki wielkości dłoni.

Jeśli masa jest mało kleista dodajemy więcej mąki i oleju.

Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierm do pieczenia. 

Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika(góra-dół , termoobieg) i pieczemy 30-40 minut.

w połowie pieczenia możemy je przewrócic na drugą stronę.

Jeśli chcemy kotleciki również możemy usmażyć na patelni.

 

Smacznego

 

FALAFELKI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kotlety z ciecierzycy   ciecierzycowe kotleciki   falafel  
07 stycznia 2020, 12:04

 

 

SKŁADNIKI:

30 dag ciecierzycy

1 cebula lub kawałek pora

3-4 ząbki czosnku

natka pietruszki

1 łyżka kolendry mielonej

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1/2 łyżeczka mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu lub chili

1/2 łyżeczki sody 

1 łyżeczka soli

olej słonecznikowy do smarzenia

 

WYKONANIE

 

             

 

Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie ze szczyptą sody przez noc, następnie odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą lub porem.

Do zmielonej masy dodajemy posiekana pietruszkę i resztę przypraw.

Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy 1-2 łyżki wody (masa po ściśnięciu w ręce powinna przyjąć dany kształt.)

Naczynie nakrywamy talerzem i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy masę i formujemy kotleciki wielkości dłoni dokładnie ściskając , aby się nie rozleciały podczas smarzenia.

Falafele wkładamy na gorący olej i smażymy 2-3 minuty z każdej strony.

 

Smacznego

KOTLETY Z BURAKÓW I KASZY GRYCZANEJ - SPOSÓB...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kasza gryczana   buraki czerwone   mąka amarantusowa   kotleciki z buraków i kaszy   len  
27 listopada 2019, 18:14

 

 

SKŁADNIKI :  

1 kg buraków surowych 

kilka ząbków czosnku 

1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej

2 jajka

2 łyżki zmielonego lnu

4 łyżki mąki amarantusowej

2 cebule

4 łyżki mąki ziemniaczanej

sól , pieprz

1 łyżeczka kuminu i szafranu 

2 łyżki czosnku granulowanego

1 łyżka przyprawy do mięsa

 

WYKONANIE

            

 

 

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Buraki mielimy w maszynce do mięsa.

Łączymy ze sobą te składniki i blendujemy (niekoniecznie na gładką masę).

Do zblendowanej masy dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie.

Ciasto ma mieć taką konsystencję jak na placki ziemniaczane.

Jeśli jest za wolne, dodajemy mąki ziemnaczanej.

Nakładamy masę na rozgrzany tłuszcz i formujemy ksztalt kotleta.

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

Smacznego

 

 

KOTLETY MIELONE Z BOCZNIAKÓW
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: boczniaki   kotlety bezmięsne  
11 listopada 2019, 20:14

 

 

SKŁADNIKI : 

0,5 kg boczniaków

1 jajko

łyżeczka gałki muszkatołowej

3-4 cebulki czerwone

5-6 garści bułki tartej (żytniej)

sól, pieprz do smaku 

olej słonecznikowy do smażenia

 

WYKONANIE

         

 

 

Boczniaki myjemy , odsączamy z wody a następnie mielimy w maszynce do mięsa. 

Grzyby przekładamy na patelnię i podsmażamy do momentu odparowania wody.

Cebulkę kroimy w kosteczkę i chwilkę podsmażamy na oleju słonecznikowym. Dodajemy do odparowanych boczniaków , mieszamy z gałką muszkatołową i przyprawami. 

Czekamy aż farsz przestygnie. 

Po ostudzeniu dodajemy jajko i bułkę tartą, mieszamy ,formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju słonecznikowym.

 

Smacznego

 

KOTLECIKI Z SOCZEWICY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kasza bulgur   soczewica  
20 października 2019, 15:34

 

 

SKŁADNIKI :

1 szkl. soczewicy

1 szkl kaszy bulgur 

4 cebule czerwone

smalec lub inny olej do smażenia

ulubione przyprawy (keba-gyros,papryka słodka,czosnek gran,papryka wędzona itd)

 

WYKONANIE

              

 

 

Soczewicę płuczemy i namaczamy w zimnej wodzie na ok 2-3 gorziny

Kaszę bulgur płuczemy , wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 5 minut ( do miękkości). Odcedzamy w zimnej wodzie. 

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na smalcu.

Soczewicę blendujemy na gładką masę , dodajemy kaszę  ,cebulę , przyprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i mieszamy wszystko razem.

Formujemy kotleciki wielkości dłoni. Smażymy z obydwu stron. 

 

SMACZNEGO

KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I SERA BIAŁEGO...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: zdrowo   ser biały   kasza gryczana   szybkie kotlety  
15 maja 2019, 16:38

 

 

SKŁADNIKI : 

1szklanka kaszy gryczanej 

10-15 dag sera białego 

2 ząbki czosnku 

1 jajko 

1 łyżka soli kłodawskiej 

2 łyżki zmielonych płatków owsianych (zamiast bułki tartej) 

tłuszcz do smażenia 

1/2 pęczka koperku świeżego lub 2 łyżki suszonego 

PRZYPRAWY: po pół łyżeczki pieprzu, kolendry, papryki słodkiej, kurkumy, czubricy czerwonej, czosnku niedźwiedziego, curry, 

                    ogólnie ulubione przyprawy do kotlecików :) 

 

 

WYKONANIE 

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, przelewamy na sitku zimną wodą. 

 

Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na tłuszczu razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 

 

Ser blendujemy z połową kaszy a drugą połowe dodajemy sypką. Do masy dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.

Płatki owsiane blendujemy na mąkę.

                                                                                       

 

Z masy formujemy małe kotleciki i smażymy z obu stron na rumiany kolor.

 

Kotleciki podałam z surówką z marchewki i mandarynek, zmielonych w maszynce do mięsa.

 

Smacznego 

 

 

 

 

KOTLETY Z KAPUSTY KISZONEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kapusta kiszona   mąka żytnia typ720  
14 maja 2019, 11:46

 

 

SKŁADNIKI : 

30 dag kapusty kiszonej 

1 szklanka wody 

1 szklanka mąki żytniej typ 720

1/2 łyżeczki soli kłodawskiej 

1/2 łyżeczki pieprzu 

1 łyżeczka mielonego kminku (kumin) 

1 łyżeczka majeranku 

smalec do smażenia 

 

WYKONANIE 

 

Mleko z mąką i wszystkimi przyprawami dokładnie wymieszać. Kapustę drobno pokroić i dodać do ciasta. Wszystko razem jeszcze raz wymieszać.

 

Na patelni rozgrzać smalec. Masę nakładać łyżką. Smażyć z obu stron na rumiany kolor.

 

Kotleciki podałam z ziemniakami i warzywami (cukinia, dynia, pieczarka), zapiekanymi w piekarniku.

 

Smacznego 

KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I BURAKÓW CZERWONYCH...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kasza gryczana   buraki czerwone   kotlety z kaszy gryczanej  
04 kwietnia 2019, 15:59

 

 

SKŁADNIKI : 

1 szklanka suchej kaszy gryczanej

0,5 kg buraków czerwonych 

1 cebula czerwona 

4 ząbki czosnku 

1 jajko 

1-2 szklanki płatków owsianych + do obtoczenia 

2-3 łyżki mąki żytniej typ 2000 lub 720

PRZYPRAWY : 1 łyżeczka soli kłodawskiej, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 

smalec swojski lub oliwa z oliwek do smażenia 

 

WYKONANIE 

 

            

 

Kaszę wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy w 1 litrze wody, do miękkości. Buraki ( u mnie buraki wyjęte z zakwasu z burakow ) mielimy w maszynce do mięsa  raze z cebulą i odciskamy . Wyciskamy do tego czosnek i mieszamy razem z pozostałymi składnikami. Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w płatkach owsianych i smażymy na małym ogniu z obu stron. 

Z przepisu wychodzi ok 20 kotlecików 

 

Smacznego 

 

KOTLECIKI Z CIECIERZYCY Z SOSEM PIECZARKOWYM...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: pieczarki   szybkowar   ciecierzyca  
03 kwietnia 2019, 20:15

 

SKŁADNIKI : 

20 dag ciecierzycy

1 jajko

1/2 szklanki płatków owsianych

3-4 łyżki mąki żytniej typ 720

1 marchew

1/2 selera 

2 duże czerwone cebule

7-8 ząbków czosnku 

oliwa z oliwek do smażenia 

0,5 kg pieczarek

serek wiejski

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, liść laurowy, kurkuma

 

WYKONANIE 

                  

Ciecierzycę moczymy na noc. Na drugi dzień ciecierzycę wkładamy do szybkowaru, zalewamy ok.1 i 1/2 l. wody, dodajemy 2-3 liście laurowe i gotujemy pod ciśnieniem 25 minut. Marchew i selera gotujemy w osobnym garczku ok. 10-15 minut. W międzyczasie 1 cebulę kroimy w małą kosteczkę i wyciskamy do tego 3-4 ząbki czosnku. Ugotowaną ciecierzycę  płuczemy na sitku i blendujemy na gładką masę. Dodajemy cebulę, czosnek,warzywa płatki, jajko, mąkę i przyprawy (według uznania). Mieszamy wszystkie składniki i formujemy nieduże kotleciki. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. 

Pieczarki i cebulę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmarzamy cebulę. Po paru minutach dodajemy pieczarki pieprz ziołowy i sól. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy serek wiejski i jeszcze chwilę podgrzewamy.

 

Smacznego

 

KOTLETY SOJOWE Z SURÓWKĄ Z MARCHWI I POMARAŃCZY...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kotlety sojowe  
27 marca 2019, 16:42

 

SKŁADNIKI : 

1 op. kotletów sojowych 

3 jajka 

1/2 szklanki płatków owsianych 

5-6 marchewek 

2 pomarańcze 

oliwa z oliwek do smażenia 

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, kurkuma ,szczypta sproszkowanej pestki awokado, czosnek granulowany, czubrica czerwona 

 

WYKONANIE

 

                          

 

Kotlety sojowe gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jajka rozbijamy, dodajemy przyprawy (do smaku ) i płatki owsiane. Obtaczamy w tym kotlety i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. 

Marchew i pomarańcze ścieramy w maszynce (szatkownicą małą jarzynową ). Mieszamy. 

Podajemy z ziemniakami 

 

Smacznego 

KOTLETY Z JAJEK
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: szczypiorek   jajka  
20 marca 2019, 19:05

 

 

SKŁADNIKI : 

5 jajek na twardo 

1 jajko surowe 

3-4 łyżki bułki tartej 

1-2 cebule 

2 lyzka oleju kokosowego nierafinowanego

PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy, curry, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka 

 

WYKONANIE

 

Jajka ugotowane na twardo kroimy jak najdrobniej. Cebulę kroimy w kosteczkę. Dodajemy surowe jajko, bułkę tartą i przyprawy (wedle uznania ). Smażymy na oleju kokosowym 

 

Smacznego