| Kategorie: warzywa
Tagi: ziemniaczane kluski kluski z ziemniaków
29 listopada 2019, 23:00
SKŁADNIKI :
2 kg ziemniaków
4 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki żytniej
2 żółtka
1 łyżeczka soli
WYKONANIE
Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce.
Starte przekładamy na sitko a pod spód podkładamy jakąś miske na wodę z ziemniaków.
Po odsączeniu ziemniaki przekładamy do miski.
Wylewamy wodę a pozyskaną skrobię dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy resztę składników i mieszamy.
W garnku gotujemy wodę z solą.
Nakładamy trochę masę na płytki talerz.
Do wrzącej wody wkładamy kluski, urywając je łyżką.
Gotujemy od momentu wypłynięcia trzy minuty.
każdy ma inne ziemniaki, więc jeśli masa jest za rzadka musimy dodać więcej mąki.
Kluski kładziemy do wody tak jak kluski lane.
Na okrasę proponuję podsmażyć cebulę z wędzonym tofu.
KAPUSTA WĘDZONA😉
1 kg kapusty kiszonej
2-3 cebule
1 łyżka papryki wędzonej
1 łyżeczka kuminu zmielonego
2 łyżki majeranku
2 łyżka soli
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
W szybkowarze podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Następnie dodajemy kapustę i resztę składników.
Podlewamy szklanką wody.
Gotujemy pod ciśnieniem 15 minut.
Smacznego