Archiwum listopad 2020


ZUPA KREM Z WYTŁOKÓW MARCHWIOWYCH Z SZYBKOWARU...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: szybkowar   zupa z szybkowaru   zupa krem marchwiowa  
04 listopada 2020, 15:49

SKŁADNIKI : 

wytłoki z marchwi (ok 10 szt)+troszkę soku 

3 cebule 

2 ziemniaki 

3-4 żabki czosnku 

ok 3 cm imbiru 

0,5 l wywaru warzywnego 

1 łyżka soli kłodawskiej 

1/2 łyżeczki pieprzu 

1/2 łyżeczki curry 

smietana lub serek wiejski bio 

natka pietruszki 

olej kokosowy nierafinowany do smażenia 

 

WYKONANIE 

W szybkowarze rozgrzewamy olej i wrzucamy pociętą w plastry cebulę. 
Po chwili dodajemy pokrojony w krążki czosnek, podsmażamy chwilę i zalewamy wywarem. 
Dodajemy marchew, pokrojonego w kostkę ziemniaka i imbir starty na tarce. 
Zamykamy szybkowar i gotujemy pod ciśnieniem 10 minut. 
Blendujemy. 
Jesli zupa jest za gęsta, dolewamy troszkę wody. 
Wylewamy na talerz, dolewamy troszkę soku. Podajemy ze śmietaną i natką pietruszki.
Zupka świetnie smakuje z serkiem wiejskim zamiast śmietany. 

 

Smacznego 

 

PLACUSZKI ORKISZOWE Z BUDYNIEM I JABŁKIEM...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: placuszki 
Tagi: placuszki z miodem   placuszki z budyniem   placuszki bez cukru   placuszki z mąki orkiszowej  
02 listopada 2020, 19:35

 

 


SKŁADNIKI : 

3 szklanki mąki orkiszowej eko

1 op drożdży w proszku eko

1 po budyniu waniliowego lub śmietanowego 

1,5 szkl ciepłego mleka 

2 jajka 

1 łyżka miodu +1 łyżeczka 

szczypta soli 

2-3 jabłka 

olej do smażenia 

 

WYKONANIE 

 

 

Mleko podgrzewamy delikatnie i odlewamy 1/4 szklanki. 
Do odlanego dodajemy łyżeczkę miodu , drożdże  i łyżeczkę mąki , mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut. 
Do dużej miski wsypujemy suche składniki , mieszamy i dodajemy resztę składników. 
Dokładnie mieszamy łyżką , jeśli ciasto jest za rzadkie , dodajemy mąki (konsystencja ciasta na racuchy) 

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia zawartości. 
W międzyczasie obieramy jabłka ze skórek i kroimy w kosteczkę. 
Pokrojone jabłka dodajemy do wyrośniętego ciasta i  mieszamy. 
Na patelni rozgrzewamy olej , nakładamy ciasto łyżką i smażymy na małym ogniu z dwóch stron na złoty kolor.

 

Smacznego