| Kategorie: zupy
Tagi: szybkowar zupa z szybkowaru zupa krem marchwiowa
04 listopada 2020, 15:49
SKŁADNIKI :
wytłoki z marchwi (ok 10 szt)+troszkę soku
3 cebule
2 ziemniaki
3-4 żabki czosnku
ok 3 cm imbiru
0,5 l wywaru warzywnego
1 łyżka soli kłodawskiej
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki curry
smietana lub serek wiejski bio
natka pietruszki
olej kokosowy nierafinowany do smażenia
WYKONANIE
W szybkowarze rozgrzewamy olej i wrzucamy pociętą w plastry cebulę.
Po chwili dodajemy pokrojony w krążki czosnek, podsmażamy chwilę i zalewamy wywarem.
Dodajemy marchew, pokrojonego w kostkę ziemniaka i imbir starty na tarce.
Zamykamy szybkowar i gotujemy pod ciśnieniem 10 minut.
Blendujemy.
Jesli zupa jest za gęsta, dolewamy troszkę wody.
Wylewamy na talerz, dolewamy troszkę soku. Podajemy ze śmietaną i natką pietruszki.
Zupka świetnie smakuje z serkiem wiejskim zamiast śmietany.
Smacznego