Archiwum maj 2019


PUDDING Z KASZY OWSIANEJ I TRUSKAWEK
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: truskawki   zblendowana kasza z truskawkami   kasza owsiana  
22 maja 2019, 19:05

 

 

SKŁADNIKI : 

2 szklanki kaszy owsianej 

3 łyżki miodu 

kilka zmrożonych truskawek 

czekolada gorzka do posypania 

 

WYKONANIE 

Kaszę płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Wsypujemy do wrzątku i gotujemy 20 minut.

Następnie przekładamy ją na sitko i przelewamy zimną wodą. 

Kaszę przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W trakcie blendowania dodajemy miód i truskawki. Przekładamy do miseczek i posypujemy startą czekoladą

 

Smacznego 

LESZCZ Z PIEKARNIKA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: leszcz   ryba   pieczona ryba  
22 maja 2019, 11:45

 

 

SKŁADNIKI : 

2 leszcze 

2 cebule czerwone

1/2 łyżeczki soli kłodawskiej

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego  

5 łyżek oliwy z oliwek 

1 łyżeczka majeranku 

1 łyżeczka kolendry 

1 łyżka czosnku granulowanego 

sok z połowy cytryny lub 1/2 łyżeczki kwasu l askorbinowego 

1 kg ziemniaków 

przyprawy do ziemniaków(soł,pieprz,czosnek,curry,imbir,kurkuma)

oliwa z oliwek do wysmarowania keksówek i polania ziemniaków 

 

 

WYKONANIE 

Rybę dokładnie oczyszczamy. Nacinamy z obydwu stron. Przyprawy mieszamy z oliwą i wcieramy w rybę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wkładamy do ryby. 

 

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim rybę.  

 

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy. Następnie przesypujemy do keksówki, posypujemy przyprawami i polewamy oliwą. 

Wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika i zapiekamy w termoobiegu razem z rybą 30 minut. 

 

 

Smacznego

 

BUDYŃ CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: czekolada   miód   kasza jaglana  
21 maja 2019, 16:50

 

 

SKLADNIKI : 

20 dag kaszy jaglanej 

1/2 szklanki wody 

1/2 czekolady gorzkiej 

2 łyżki miodu 

 

 

WYKONANIE 

 

 

Kasze płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości. Przelewamy zimną wodą, wkładamy do blendera, dodajemy miód i blendujemy. Stopniowo dolewamy wody ( tyle ,żeby nasza masa miała konsystencję budyniu) i ciągle blendujemy. Na koniec ścieramy na tarce czekoladę i wsypujemy do blendera. 

 

Smacznego 

 

KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I SERA BIAŁEGO...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: zdrowo   ser biały   kasza gryczana   szybkie kotlety  
15 maja 2019, 16:38

 

 

SKŁADNIKI : 

1szklanka kaszy gryczanej 

10-15 dag sera białego 

2 ząbki czosnku 

1 jajko 

1 łyżka soli kłodawskiej 

2 łyżki zmielonych płatków owsianych (zamiast bułki tartej) 

tłuszcz do smażenia 

1/2 pęczka koperku świeżego lub 2 łyżki suszonego 

PRZYPRAWY: po pół łyżeczki pieprzu, kolendry, papryki słodkiej, kurkumy, czubricy czerwonej, czosnku niedźwiedziego, curry, 

                    ogólnie ulubione przyprawy do kotlecików :) 

 

 

WYKONANIE 

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, przelewamy na sitku zimną wodą. 

 

Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na tłuszczu razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 

 

Ser blendujemy z połową kaszy a drugą połowe dodajemy sypką. Do masy dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.

Płatki owsiane blendujemy na mąkę.

                                                                                       

 

Z masy formujemy małe kotleciki i smażymy z obu stron na rumiany kolor.

 

Kotleciki podałam z surówką z marchewki i mandarynek, zmielonych w maszynce do mięsa.

 

Smacznego 

 

 

 

 

ZUPA KREM Z BROKUŁA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: brokuł  
14 maja 2019, 13:42

 

 

SKŁADNIKI :

1 brokuł

1 korzeń pietruszki 

1 marchewka 

1 cebula 

1 jabłko

5 ziemniaków 

kawałek selera 

kawałek pora 

troszkę pietruszki zielonej 

3 liście laurowe, 3 ziela angielskie 

szczypta kurkumy, gałki muszkatołowej 

1 łużka soli kłodawskiej 

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 

2 garści ziaren słonecznika i dyni 

 

WYKONANIE 

Brokuła kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do zimnej osolonej wody i płuczemy chwilę.

 

Wszystkie warzywa obieramy,kroimy na kawałki i wrzucamy do szybkowaru, łącznie z przyprawami i jabłkiem. Zalewamy wodą do poziomu warzyw, zamykamy i gotujemy pod ciśnieniem 8 minut. 

          

 

Po otwarciu, wyjmujemy liść, ziele, cebulęa i odlewamy miseczke wody z zupy. Resztę blendujemy. W razie potrzeby dolewamy wody.

 

 

Ziarna prażymy na suchej patelce.

 

Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę oleju z czarnuszki i mleczka kokosowego.

 

Smacznego 

 

 

RAFAELLO BEZ PIECZENIA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: wiórka kokosowe   miód   ryż   mleczko kokosowe  
14 maja 2019, 12:02

 

 

SKŁADNIKI : 

1 szklanka suchego ryżu 

1 szklanka mleczka kokosowego (własne)

20 dag wiórków kokosowych 

3 łyżki miodu 

olej do wysmarowania foremki 

kruche ciasteczka do wyłożenia na dno 

Opcjonalnie 2 banany i 1 szklanka owoców (truskawki, mango, borówki, maliny)

 

WYKONANIE 

Ryż gotujemy na bardzo miękko, przecedzamy na sitku i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy mleko, wiórka kokosowe i miód. Gotujemy jeszcze przez chwilę, do rozpuszczenia miodu. Masę blendujemy dokładnie.

 

Wykładamy do szklanej keksówki wysmarowanej olejem kokosowym i na dnie wyłożonej ciasteczkami 

 

Wstawiamy na noc do lodówki

Ciasto można udekorować owocami, musem i kwiatuszkami.

   

 

Smacznego 

KOTLETY Z KAPUSTY KISZONEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kapusta kiszona   mąka żytnia typ720  
14 maja 2019, 11:46

 

 

SKŁADNIKI : 

30 dag kapusty kiszonej 

1 szklanka wody 

1 szklanka mąki żytniej typ 720

1/2 łyżeczki soli kłodawskiej 

1/2 łyżeczki pieprzu 

1 łyżeczka mielonego kminku (kumin) 

1 łyżeczka majeranku 

smalec do smażenia 

 

WYKONANIE 

 

Mleko z mąką i wszystkimi przyprawami dokładnie wymieszać. Kapustę drobno pokroić i dodać do ciasta. Wszystko razem jeszcze raz wymieszać.

 

Na patelni rozgrzać smalec. Masę nakładać łyżką. Smażyć z obu stron na rumiany kolor.

 

Kotleciki podałam z ziemniakami i warzywami (cukinia, dynia, pieczarka), zapiekanymi w piekarniku.

 

Smacznego 

MLECZKO KOKOSOWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: wiórka kokosowe  
14 maja 2019, 11:27

 

 

SKŁADNIKI : 

1 szklanka wiórków kokosowych 

4 szklanki wody 

 

WYKONANIE 

 

Całą wodę zagotowujemy i zostawiamy ok.5 minut do przestygnięcia. Do blendera wlewamy dwie szklanki wody i dodajemy całe wiórka.Blendujemy 3 minuty. Przelewamy mleko przez sito i odsączamy. 

                                                                                                                                   

 

 

Wiórka ponownie wsypujemy do blendera, zalewamy resztą wody i znów blendujemy 3 minuty. Przecedzamy i gotowe :)

Jeśli chcemy aby nasze mleczko było słodkie dodajemy łyżke miodu.

Takie mleko możemy przechowywać w lodówce (oczywiście w szkle) 4 dni.

 

Smacznego 

SUROWE CIASTO Z ORZECHÓW
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: daktyle   orzechy laskowe   banany   mleko kokosowe   orzechy włoskie  
14 maja 2019, 10:47

 

 

SKŁADNIKI : 

1 i 1/2 szklanki daktyli 

1 szklanka orzechów włoskich 

50 dag orzechów laskowych 

1/2 szklanki wiórków kokosowych 

1/4 szklanki mleka kokosowego (własnego) 

2 banany 

1 szklanka zblendowanych owoców (borówki, truskawki, jagody, malin)

1 łyżeczka soku z cytryny

Do ozdoby kwiatuszki z ogródeczka (bratki, fiołki, stokrotki, niezapominajki )

 

WYKONANIE 

Orzechy laskowe wcześniej podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180st.C na papierze do pieczenia

Następnie moczymy je przez 2-3 godziny w gorącej wodzie razem z daktylami i orzechami włoskimi. Do zblendowania odlewamy wodę. 

 

 

Blendujemy daktyle, następnie to samo robimy z orzechami i mieszamy razem. Masa powinna być gęsta. Ugniatamy to na dnie szklanej formy i wkładamy do lodówki. 

Następnie blendujemy orzechy laskowe i dodajemy wiórka kokosowe. Jeśli masa jest sucha , można dodać trochę mleka kokosowego (własne). Masę wymieszać, ułożyc na daktylowo-orzechowym spodzie i włożyc spowrotem do lodówki.

 

      

 

Ostatnim etapem jest tzw.polewa...czyli banany miksujemy z wybranymi owocami i polewamy po cieście

Na koniec można przystroić kwiatuszkami lub wybranymi owocami.

 

Smacznego 

PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ BULGUR
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: pieczarki   papryka   kasza bulgur  
14 maja 2019, 10:10

 

 

SKŁADNIKI : 

4 papryki

1 szklanka kaszy bulgur 

7-8 pieczarek 

1 cebula czerwona 

passatta pomidorowa

ser biały (feta) opcjonalnie 

kawałek sera żółtego do posypania 

1 łyżka smalcu

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, kurkuma, czosnek granulowany, papryka słodka

 

 

WYKONANIE 

 

Paprykę odkrawamy od góry i wydrążamy w środku. 

 

 

Kaszę bulgur gotujemy (1 szkl. kaszy na 3 szkl. wody. Najpierw płuczemy kaszę pod bierzącą wodą i wrzucamy do gotującej osolonej wody. Gotujemy 8-10 minut)

W międzyczasie na patelni podsmażamy na smalcu pokrojone w kosteczkę cebulę i pieczarki. Doprawiamy do smaku i pod koniec dodajemy passattę i opcjonalnie trochę sera białego lub fety. 

 

Powstałym farszem wypełniamy paprykę i posypujemy żółtym serem. 

Wkładamy do wysmarowanej olejem keksówki (szklanej) i zapiekamy w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez ok 10 min (w termoobiegu) 

       

 

Smacznego 

SOK Z PĘDÓW SOSNY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zdrowo  desery 
Tagi: miód   pędy sosny  
07 maja 2019, 18:25

SKŁADNIKI : 

Pędy sosny ok. 0,5 kg

0,5 l miodu 

1 łyżeczka witaminy C w proszku (sok z dwóch cytryn)

 

WYKONANIE 

 

       

 

 

Pędy sosny myjemy, łamiemy na pół i wkładamy do garczka. Zalewamy ok. dwoma litrami wody i gotujemy pod przykryciem godzinę. 

Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 12 godzin do naciągnięcia. Na drugi dzień gotujemy godzine pod przykryciem. Następnie odcedzamy, dodajemy miód, łyżeczkę witaminy C w proszku i znowu gotujemy godzinę. Po tym czasie gorący płyn przelewamy do słoiczka i wstawiamy w ciemne miejsce.

 

Smacznego 

ZUPA BOTWINKOWA Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: szybkowar   jajka   botwinka  
07 maja 2019, 18:13

 

 

SKŁADNIKI : 

2 pęczki botwinki 

1 marchewka

1 pietruszka 

5 ziemniaków

kawałek selera 

1 cebula czerwona 

kilka jajek 

1 łyżeczka witaminy C w proszku (kwasku cytrynowego)

sól ,pieprz 

śmietana 

 

WYKONANIE 

Botwinkę myjemy, buraczki obieramy ze skórki i kroimy w paski, kostkę. wrzucamy do szybkowaru. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i całą cebulę. Zalewamy wodą do poziomu warzyw i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zamykamy szybkowar i gotujemy pod ciśnieniem 8 minut. Po otwarciu szybkowaru dodajemy śmietanę. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. 

Kwiatuszki z własnego ogródka ;)

 

Smacznego

NUTELLA DOMOWA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: daktyle   mleko sojowe   orzechy laskowe  
07 maja 2019, 17:53

 

 

SKŁADNIKI :

12-15 daktyli bez pestki

20 dag orzechów laskowych (obranych)

1/2 szklanki mleka sojowego 

 

 

 

WYKONANIE 

          

 

 

Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C .Wysypujemy orzechy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 8-10 minut. Po tym czasie wyjmujemy orzechy, czekamy aż przestygną i trzemy w rękach aby odpadły skórki. Wrzucamy do blendera i blendujemy na gładką masę. Dodajemy daktyle i dalej blendujemy. Do całości dolewamy mleka , tyle żeby powstał krem.

Zamiast mleka sojowego mozna dodać wody i 2 łyżki karobu. 

Kwiaty z własnego ogródeczka :)

 

Smacznego 

 

ŁOSOŚ W POMARAŃCZY Z SAŁATKĄ RYŻOWĄ...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: rukola   mango   ryż   łosoś  
07 maja 2019, 17:30

 

 

SKŁADNIKI : 

1 płat łososia (dorsza)

sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy 

1 szklanka ryżu surowego 

1 mango 

mała kiść winogron czerwonych 

garść pomidorków koktailowych 

garść rukoli 

1 papryka czerwona

1 papryka żółta 

2 ogórki świeże (małe) 

1 czerwona cebula 

ser feta

SOS

2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego, 10 łyżek oliwy z oliwek, szczypta ziół prowansalskich, szczypta soli, 10 łyżek wody

 

WYKONANIE 

         

 

 

Rybę myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem (ja również posypałam witaminą C w proszku) i dusimy na patelni w soku z pomarańczy. 

Ryż gotujemy , przelewamy zimną wodą, wsypujemy do salaterki. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, cebulkę, mango i paprykę. Pomidorki i winogron kroimy na pół i również dodajemy do sałatki. Dokładamy rukolę i zalewamy wszystko sosem( składniki na sos mieszamy ze sobą w szklance)  Podajemy z łososiem (dorszem)

 

Smacznego 

KREWETKI W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM Z SAŁATKĄ...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: mozzarella   rukola   krewetki  
07 maja 2019, 17:03

 

 

SKŁADNIKI : 

30 dag krewetek w pancerzu 

3 jajka

mąka żytnia typ 720

smalec

SAŁATKA :

mix sałat

garść rukoli 

2 sery mozzarella 

pomidorki koktailowe (kilka sztuk)

winogrono czerwone (mała kiść)

garść pestek słonecznika 

 SOS :

2łyżeczki miodu, 2łyżeczki musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego, 10 łyżeczek oliwy z oliwek,szczypta ziół prowansalskich,5 łyżek wody, sczypta soli kłodawskiej

 

WYKONANIE 

             

 

Krewetki obieramy dokładnie z pancerza, czyścimy, solimy, pieprzymy i odstawiamy. 

W naczyniu rozrabiamy mąkę, jajka i wodę. Ciasto musi być gęste, żeby krewetki mogły się dobrze obtoczyć. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy obtoczone w cieście krewetki. Smażymy z obydwu stron na rumiany kolor.

Mix sałat wsypujemy do salaterki, dodajemy rukolę, pokrojone na pół pomidorki i winogron oraz ser mozzarella. Posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika i zalewamy sosem. 

Podajemy z usmażonymi krewetkami.

 

Smacznego 

 

 

 

ZUPA SZCZAWIOWA Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: szybkowar   jajka   szczaw  
07 maja 2019, 16:43

 

 

SKŁADNIKI : 

duży pęczek szczawiu 

1 cebula czerwona 

5-6 ziemniaków 

kawałek pora 

kawałek selera 

1 marchewka 

1 pietruszka 

kilka jajek 

śmietana 

1 łyżka płaska soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki witaminy C

 

 

WYKONANIE 

          

 

 

Warzywa obieramy kroimyn w kostkę, cebulę i pora dajemy w całości. Szczaw myjemy i kroimy na grubsze paski. Całość zalewamy wodą do poziomu warzyw, dodajemy sól, pieprz i witaminę C (ewentualnie kwasek cytrynowy, sok z 1 cytryny). Zamykamy w szybkowarze i gotujemy pod ciśnieniem 8 minut. Po tym czasie otwieramy garczek i dodajemy śmietanę. 

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dodajemy do zupy.

 

Smacznego