DORSZ W JABŁKACH I PORACH Z "GRILLA"...


Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: por   jabłka   dorsz   grill  
03 września 2019, 13:30

Warunki spartańskie, plener, działeczka :) :) :)

Dziś na stole dorszyk "z grilla". Dlaczego w cudzysłowiu? A no dlatego ,że nie jest on bezpośrednio na grillu pieczony. Moja rybka jest uduszona (czytaj usmażona) na patelni i tym samym nie ma styczności z niefajnym rusztem, folią aluminiową no i gazem ;)

 

SKŁADNIKI : 

2 płaty dorsza

3 jabłka

1 cebula

por (jasna część)

miód

olej slonecznikowy do smarzenia

papryka czerwona

6-7 pieczarek

2 cebule czerwone

3-4 ziemniaki

cukinia

przyprawy : sól,pieprz ziołowy,curry,kurkuma,czosnek granulowany

 

WYKONANIE

           

 

 

Dorsza myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, solimy i odkladamy na bok.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy "na frytki". 

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 

Pora myjemy i kroimy w piórka. 

Odpalamy grila, naczynie które przeznaczamy do duszenia kładziemy na ruszt i wkładamy pokrojone warzywa.

Zamykamy grilla i dusimy do miękkości.

Do uduszonych warzyw wkładamy dorsza, dodajemy łyżkę miodu i dusimy do miękkości ryby (ok.10 minut)

Resztę warzyw kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, curry, czosnkiem granulowanym,kurkumą i dusimy razem z rybką do miękkości w naczyniu żaroodpornym.

 

Smacznego

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz