Kategoria

Ziemniaki


PALUSZKI ZIEMNIACZANO SEROWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ziemniaki 
Tagi: paluszki ziemniaczane   paluszki ziemniaczano serowe   ser żółty   ziemniaki  
21 kwietnia 2020, 13:50

 

 

 


SKŁADNIKI : 

2 kg ugotowanych ziemniaków

30 dag sera żółtego

1 jajko

5 łyżek mąki żytniej typ 720

2 łyżki mąki pszennej eko

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

troszkę koperku

DO OBTACZANIA

3-4 jajka

zblendowane płatki 5 zbóż lub mąka żytnia

ulubione przyprawy(sól,pieprz,kurkuma,czosnek gran itp)

 

 

WYKONANIE

 

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Ostudzone mielimy w maszynce.

Ser ścieramy na tarce .

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki.

Formujemy nasze paluszki , obtaczamy w jajku , bułce lub mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor.

Podajemy z różnego rodzaju sosami.

 

Smacznego

 

KARTACZE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ziemniaki 
Tagi: grzyby   kapusta   kartacze  
17 września 2019, 18:53

 

 

SKŁADNIKI NA FARSZ : 

0,5 kg kapusty kiszonej

3 -4 garści grzybów leśnych

4-5 cebul

sól, pieprz, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie

smalec do smażenia

 

SKŁADNIKI NA CIASTO : 

1,5 kg ziemniaków ugotowanych 

2 kg ziemniaków surowych

ok 1 kg mąki żytniej typ 720

1 jajko

sól

 

WYKONANIE

       

 

Kapustę kroimy na drobno i gotujemy w szybkowarze z grzybkami, lisciem i zielem ok 30 minut.

W zwykłym garnku 1,5 godziny.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu.

Z kapusty wyjmujemy liście i ziela. Farsz mieszamy z cebulką. Dodajemy przyprawy do smaku.

Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce.

Surowe ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, odciskamy na sicie a powstały płyn zbieramy do naczynia.

Po 5 minutach odlewamy wodę a zebraną na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków,  mieszamy z jajkiem i mąka. 

Konsystencja ciasta ma być mniej więcej taka jak na kopytka, a ciasto nie powinno kleić się do rąk. 

Z powstałego ciasta formujemy kule wielkości dłoni i spłaszczamy je. 

Na środek nakładamy farsz i dokładnie sklejamy ciasto.

Formujemy stożki

Do garnak z gotującą i osoloną wodą wrzucamy po 2,3 kartacze. Gotujemy 15 minut od momentu wypłynięcia.

 

Smacznego

 

 

 

KOPYTKA Z MĄKI ŻYTNIEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ziemniaki 
Tagi: ziemniaki   mąka żytnia   kopytka  
08 kwietnia 2019, 21:02

 

SKŁADNIKI : 

12 ziemniaków 

1 jajko

3 łyżki mąki ziemniaczanej 

3-4 szklanki mąki żytniej typ720 

sól kłodawska 

1 łyżka oliwy z oliwek

 

WYKONANIE 

            

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i przeciskamy przez maszynkę. Zmielone ziemniaki mieszamy z jajkiem i mąką. Jeśli masa klei się do rąk ,dosypujemy mąki żytniej. Na stolnicę wysypujemy troszkę mąki, odkrajamy kawałek ciasta i wałujemy nieduże wężyki. Wycinamy kopytka. W garczku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oliwy z oliwek. Wrzucamy po ok.15 kopytek i czekamy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Od tej chwili gotujemy jeszcze ok.minutę. Wykładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą.

 

Smacznego 

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z MOZZARELLĄ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ziemniaki 
Tagi: pieczarki   ziemniaki   mozarella  
30 marca 2019, 15:04

 

SKŁADNIKI : 

4 duże ziemniaki

1 cebula

4 pieczarki

1 op. mozzarelli

garść żurawiny

oliwa z oliwek

masło (własne)

PRZYPRAWY: sól kłodawska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany

 

WYKONANIE

 

 

           

Ziemniaki kroimy w szerz ,tak aby nie przeciąć do końca.Smarujemy je oliwą z oliwek. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, nie za grube nie za cienkine. Wkładamy w ziemniaki, posypujemy przyprawami. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym,posypujemy pokrojoną cebulą i żurawiną. Kładziemy na tym wszystkim po łyżeczce masła. Podlewamy troszkę wodą(tak aby dno było zalane.) Pieczemy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez 40 minut. Mozzarellę kroimy w plastry. Otwieramy piekarnik i kładziemy ser na ziemniaki. Zapiekamy jeszcze 5 minut.

 

Smacznego