Archiwum wrzesień 2019


PRZECIER POMIDOROWY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sos 
Tagi: pomidory   bazylia   przecier z pomidorów  
17 września 2019, 19:23

SKŁADNIKI : 

dowolna ilość pomidorów ( u mnie 3 kg)

duża garść bazylii świeżej

sól, pieprz (opcjonalnie łyżka miodu)

 

WYKONANIE

 

 

Pomidory wrzucamy do wrzątku i czekamy, aż skórka zacznie odchodzić.

Odcinamy górną, twardą część pomidora a resztę  wrzucamy do blendera. Dodajemy bazylię, przyprawy i miód.

Blendujemy na gładką masę.

Wylewamy przecier do garnka i  gotujemy na malutkim ogniu ok godzinki, aż cześć wody odparuje a całość zgęstnieje. 

Po tym czasie przelewamy pomidorki do szklanych butelek, słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. 

Po 20-30 minutach odwaracamy naczynia i gotowe.

 

Smacznego

KARTACZE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ziemniaki 
Tagi: grzyby   kapusta   kartacze  
17 września 2019, 18:53

 

 

SKŁADNIKI NA FARSZ : 

0,5 kg kapusty kiszonej

3 -4 garści grzybów leśnych

4-5 cebul

sól, pieprz, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie

smalec do smażenia

 

SKŁADNIKI NA CIASTO : 

1,5 kg ziemniaków ugotowanych 

2 kg ziemniaków surowych

ok 1 kg mąki żytniej typ 720

1 jajko

sól

 

WYKONANIE

       

 

Kapustę kroimy na drobno i gotujemy w szybkowarze z grzybkami, lisciem i zielem ok 30 minut.

W zwykłym garnku 1,5 godziny.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu.

Z kapusty wyjmujemy liście i ziela. Farsz mieszamy z cebulką. Dodajemy przyprawy do smaku.

Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce.

Surowe ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, odciskamy na sicie a powstały płyn zbieramy do naczynia.

Po 5 minutach odlewamy wodę a zebraną na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków,  mieszamy z jajkiem i mąka. 

Konsystencja ciasta ma być mniej więcej taka jak na kopytka, a ciasto nie powinno kleić się do rąk. 

Z powstałego ciasta formujemy kule wielkości dłoni i spłaszczamy je. 

Na środek nakładamy farsz i dokładnie sklejamy ciasto.

Formujemy stożki

Do garnak z gotującą i osoloną wodą wrzucamy po 2,3 kartacze. Gotujemy 15 minut od momentu wypłynięcia.

 

Smacznego

 

 

 

SERNIK Z KASZĄ MANNĄ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: miód   kasza manna   ser biały  
11 września 2019, 15:31

 

 

SKŁADNIKI NA JEDNĄ KEKSÓEKĘ : 

 

 

4 jajka

40-50 dag sera białego

3-4 łyżki miodu

6 łyżek kaszy manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia eko lub sody

10 łyżek śmietany 30%( ze wsi )

Olej kokosowy+kasza manna do wysmarowania foremki

opcjonalnie garść rodzynek lub 2 łyżki karobu

 

 

WYKONANIE

            

 

 

Jajak ubijamy (blendujemy) z miodem.

Dodajemy ser i blendujemy dosłownie 5-10 sekund (do momentu rozpadu sera)

Nastepnie wsypujemy  kaszę manne proszek, śmietanę i wszystko razem mieszamy łyżką.

Keksówkę smarujemy olejem kokosowym i posypujemy kaszą manną

Piekarnik nastawiamy na 200° góra-dół

Ciasto wylewamy do foremki.Opcjonalnie na wierzch sypiemy rodzynki lub dodajemy karob i delikatnie mieszamy.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 min. 

Przy podwójnej porcji czas pieczenia wydłużamy do 40 min.

Po upieczeniu zostawiamy w zamkniętym piekarniku przez ok. 20 min.

 

Smacznego

DORSZ W JABŁKACH I PORACH Z "GRILLA"...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: por   jabłka   dorsz   grill  
03 września 2019, 13:30

Warunki spartańskie, plener, działeczka :) :) :)

Dziś na stole dorszyk "z grilla". Dlaczego w cudzysłowiu? A no dlatego ,że nie jest on bezpośrednio na grillu pieczony. Moja rybka jest uduszona (czytaj usmażona) na patelni i tym samym nie ma styczności z niefajnym rusztem, folią aluminiową no i gazem ;)

 

SKŁADNIKI : 

2 płaty dorsza

3 jabłka

1 cebula

por (jasna część)

miód

olej slonecznikowy do smarzenia

papryka czerwona

6-7 pieczarek

2 cebule czerwone

3-4 ziemniaki

cukinia

przyprawy : sól,pieprz ziołowy,curry,kurkuma,czosnek granulowany

 

WYKONANIE

           

 

 

Dorsza myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, solimy i odkladamy na bok.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy "na frytki". 

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 

Pora myjemy i kroimy w piórka. 

Odpalamy grila, naczynie które przeznaczamy do duszenia kładziemy na ruszt i wkładamy pokrojone warzywa.

Zamykamy grilla i dusimy do miękkości.

Do uduszonych warzyw wkładamy dorsza, dodajemy łyżkę miodu i dusimy do miękkości ryby (ok.10 minut)

Resztę warzyw kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, curry, czosnkiem granulowanym,kurkumą i dusimy razem z rybką do miękkości w naczyniu żaroodpornym.

 

Smacznego

 

SPAGHETTI NA SUROWO
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: cukinia   spaghetti raw   surowe spaghetti  
03 września 2019, 13:02

 

 

SKŁADNIKI :

2-3 cukinie

sos pomidorowy (patrz młoda kapustka z sosem pomidorowym)

 

WYKONANIE 

       

 

 

Cukinie myjemy i kroimy specjalistycznym:) nożykiem na cieniutkie paseczki(makaron sphagetti). Solimy i odstawiamy.

Sosik robimy zgodnie z przepisem, nie podgrzewamy.

Makaron z cukini odsączamy z powstałej wody, wykładamy na talerz i polewamy sosem pomidorowym. 

Jeśli ktoś nie lubi zimnych potraw, zawartość talerza można podgrzać w kąpieli wodnej (stawiamy talerz na garnku z gotującą się wodą)

Całość można posypać żółtym serem.

 

Smacznego

NALEŚNIKOWE SAJGONKI Z KREWETKAMI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sajgonki 
Tagi: sajgonki   krewetki   naleśniki  
03 września 2019, 12:42

 

 

SKŁADNIKI :

30-40 dag krewetek

1 cebula czerwona

20-30 dag sera żółtego

1 papryka czerwona

sere almette

sól,pieprz ziołowy, czosnek granulowany - do smaku

naleśniki (przepis na poprzednich stronach)

 

WYKONANIE

Naleśniki smażymy zgodnie z przepisem(patrz wstecz)

Warzywa kroimy w drobniutką kostkę, ser ścieramy w maszynce.i

Krewetki myjemy, obieramy z pancerza i czyścimy. Następnie posypujemy je przyprawami i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy.

Zimne naleśniki smarujemy serkiem almette. Na to wykładamy warzywa (ok 1 łyżki) i kilka krewetek. 

Całość posypujemy serem żółtym.

Naleśnika zawijamy i podsmażamy na suchej patelni (ok 2 min z jednej i drugiej strony)

PS: w kieliszeczku nie ma winka :) , to jest zakwas z buraków :)

 

 

Smacznego 

LECZO Z CUKINI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: pieczarki   papryka   cukinia  
03 września 2019, 12:03

 

 

SKŁADNIKI: 

2 średnie cukinie

3-4 ząbki czosnku

2 cebule czerwone

papryka: czerwona, zielona, żółta

30-40 dag pieczarek

0,5l passaty

3-4 pomidory

garść świeżej bazyli (łyżeczka suszonej)

2 łyżki miodu

olej słonecznikowy do smażenia

sól, pieprz, papryka wędzona - do smaku

 

WYKONANIE

 

      

 

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej do wysokiego garnka. Podsmażamy chwilę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy. Dodajemy miód. 

Paprykę myjemy i czyścimy z pestek. Kroimy w kosteczkę (ok. 2 cm) dodajemy do garnka. Smażymy

Następnie obieramy pieczarki, kroimy w grusze piórka i dodajemy do garnka. Mieszamy i podsmażamy

Cukinie myjemy, odkrawamy "dupki", kroimy w kostkę (ok. 2 cm) i dodajemy do garnka. Mieszamy i podsmażamy.

Bazylię myjemy, rwiemy na mniejsze cześci i wrzucamy do całości.

Pomidory spażamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.

Do całości dolewamy passatę i dodajemy przyprawy.

Gotujemy dotąd, aż warzywa zmiękną (20 minut)

Podajemy z ryżem, chlebkiem żytnim lub placuszkami ziemniaczanymi :) 

Zamiast mięska można podsmażyć tofu pokrojone w kosteczkę.

 

Smacznego