KOTLETY ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM
| Kategorie: kotlety
Tagi: kotlety ze szpinakiem kotlety z ziemniaków i szpinaku ziemniaczane kotlety szpinak
03 marca 2020, 19:19
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
40 dag pociętego szpinaku( świeży lub mrożony)
25-30 dag mąki orkiszowej ciemnej eko
1 łyżka czosnku granulowanego lub 4 ząbki
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól kłodawska
olej słonecznikowy do smażenia eko
WYKONANIE
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy szpinak,czosnek i smażymy 3-5 minut. Solimy do smaku.
Przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar płynu.
Ugotowane wcześniej i przestudzone ziemniaki , mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy mąkę, łyżeczkę soli i zagniatamy ciasto.
Ciasto nie może kleić się do rąk. Jeśli jest za wolne dodajemy mąki.
Gotowe ciasto nabieramy na rękę, formujemy okrąg, spłaszczamy i nakładamy pół łyżeczki szpinaku. Zaklejamy dokladnie i formujemy kotleciki.
Ręce maczamy w oleju lub mące, żeby ciasto nie kleiło się do nich.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor.
Smacznego
Dodaj komentarz