FAWORKI Z MĄKI ŻYTNIEJ


Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: faworki żytnie   żytnie faworki   ekologiczne żytnie faworki  
19 lutego 2020, 22:43

 

 

 

SKŁADNIKI

 

20 dag mąki żytniej typ 720 eko

10 dag mąki pszennej eko

1 łyżeczka proszku do pieczenia eko

4 łyżki śmietany

4 żółtka

1/2 kieliszka spirytusu

olej słonecznikowy lub smalec do smażenia

 

WYKONANIE

 

             

 

 

 

Mąkę wysypujemy na stolnicę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Robimy lekkie wgłębienie po środku i wbijamy jajka. Dodajemy śmietanę, sól i zagniatamy.

Ciasto wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.

Po tym czasie smarujemy stolnicę olejem, dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na kilkumilimetrowe placki.

Kroimy w prostokąty, a na każdym na środku robimy nacięcie. Przewijamy jeden koniec tworząc faworek.

W garnku lub na patelni rozgrzewamy olej ( tyle żeby nasze faworki nie dotykały dna)

Smażymy nasze ciastka na złoty kolor z obydwu stron.

Wyciągamy na papierowy ręcznik do odsączenia.

Gdy faworki ostygną, posypujemy zmieloną fruktozą (cukrem pudrem)

 

Smacznego

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz