Kategoria

Ciastka


MURZYNEK Z KASZY MANNY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: ciasto z kaszy manny   kasza manna na ciasto  
14 sierpnia 2020, 15:16

SKŁADNIKI: 

1 szklanka kaszy manny orkiszowej bio

2 jogurty naturalne(kefir, zsiadłe mleko) bio

1 szklanka mąki żytniej typ 750 bio

1/2 łyżeczki sody spożywczej

1/2 opakowania proszku do pieczenia bio

2 łyżeczki kakao bio

3 jajka

3-4 łyżki miodu

2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego bio

garść rodzynek

 

WYKONANIE 

 

W misce mieszamy kaszę mannę z jogurtem , mąka , sodą i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy to na 30 min.

W blenderze blendujemy jajka z miodem i olejem kokosowym.

Łączymy ze sobą składniki, dodajemy garść rodzynek.

Foremke smarujemy olejem kokosowym i wysypujemy kaszą manną.( u mnie 20/30)

Piekarnik ustawiany na 200°.

Do formy wlewamy 3/4 ciasa a do reszty dodajemy 2 łyżeczki kakao.

Mieszamy i wykładamy ciemne ciasto na środek foremki(wzdłuż)

Robimy zygzaki z ci mnego ciasta ,tak żeby delikatnie pomieszało się z białym.

Do nagrzanego piekarnika wkładamy foremke i pieczemy 40 min.

Po ostygnięciu polewamy zimną roztopioną czekoladą (patrz czekolada szamana)

 

Smacznego

 

 

CIASTECZKA NADZIEWANE DŻEMEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: ciasteczka z dżemem   kruche ciastka nadziane dżemem  
03 marca 2020, 18:56

 

 

 

SKŁADNIKI: 

 

 

30 dag mąki żytniej typ 720 lub orkiszowej eko

1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki proszku do pieczenia

szczypta soli

150 ml oleju słonecznikowego lub rozpuszczona kostka masła

2-3 łyżki miodu

1 banan lub 1 jajko

dżem

Do dekoracji czekolada własna z oleju kokosowego, miodu i kakaa

 

WYKONANIE

 

            

 

 

Suche składniki wsypujemy do misy i mieszamy.

Mokre składniki blendujemy na gładko.

Dżem porcjujemy na papierze do pieczenia lub w foremkach sylikonowych do lodu na 12-15 łyżeczek i  wystawiamy do zamrażalnika na 30 minut.

Łączymy w mikserze zawartość obydwu misek i mieszamy na jednolitą mase. Jeśli ciasto jest klejące, dosypujemy mąki.

Z gotowego ciasta fotmujemy placki wielkości dłoni. Nakładamy na środek porcję zamarzniętego dżemu i sklejamy dokładnie , formując okragle ciasteczka. Spłaszczamy je. 

Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180° przez 18-20 minut.

Po upieczeniu przekładamy na kratkę do przestygnięcia. 

Polewamy czekoladą.

 

Smacznego

FAWORKI Z MĄKI ŻYTNIEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: faworki żytnie   żytnie faworki   ekologiczne żytnie faworki  
19 lutego 2020, 22:43

 

 

 

SKŁADNIKI

 

20 dag mąki żytniej typ 720 eko

10 dag mąki pszennej eko

1 łyżeczka proszku do pieczenia eko

4 łyżki śmietany

4 żółtka

1/2 kieliszka spirytusu

olej słonecznikowy lub smalec do smażenia

 

WYKONANIE

 

             

 

 

 

Mąkę wysypujemy na stolnicę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Robimy lekkie wgłębienie po środku i wbijamy jajka. Dodajemy śmietanę, sól i zagniatamy.

Ciasto wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.

Po tym czasie smarujemy stolnicę olejem, dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na kilkumilimetrowe placki.

Kroimy w prostokąty, a na każdym na środku robimy nacięcie. Przewijamy jeden koniec tworząc faworek.

W garnku lub na patelni rozgrzewamy olej ( tyle żeby nasze faworki nie dotykały dna)

Smażymy nasze ciastka na złoty kolor z obydwu stron.

Wyciągamy na papierowy ręcznik do odsączenia.

Gdy faworki ostygną, posypujemy zmieloną fruktozą (cukrem pudrem)

 

Smacznego

ROGALIKI Z "NUTELLĄ"
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: rogaliki   rogaliki z daktylami   nutella z daktyli  
12 grudnia 2019, 19:09

 

 

SKŁADNKI : 

3 szklanki mąki żytniej typ 720

kostka masła

2 żółtka

3 łyżki miodu

2 łyżka śmietany

NUTELLA

2 garści daktyli

3 łyżki karobu lub kakaa 100%

pół szklanki wody

 

 

WYKONANIE

               

 

 

2 garści daktyli namaczamy we wrzątku.

Masło rozpuszczamy i wlewamy do misy robota. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kulę , wkładamy do zamrażalnika na 15-20 minut.

 

Daktyle odcedzamy , wkładamy do blendera , dodajemy  resztę składników i blendujemy na gładziutką masę.

 

Po 15-20 minutach wyjmujemy ciasto z zamrażalnika , dzielimy na cztery części , rozwałkowujemy na stolnicy mniej więcej w okrąg grubości ok 0,5 cm. Pod ciasto podsypujemy mąkę.

Następnie okrąg dzielimy na trójkąty dowolnej wielkości.

Na każdy trójkącik nakładamy pół łyżeczki naszej"nutelli" i zwijamy w rulon od większej strony w dół. Zaginamy delikatnie końce i zgnatamy. 

Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego do 180°  piekarnika i pieczemy 20-25 minut. 

 

Smacznego

CIASTECZKA Z MAKIEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: banan   sok z pomarańczy   mak   ciasteczka makowe  
27 listopada 2019, 17:54

 

 

SKŁADNIKI : 

1 banan

sok z pomarańczy

10 łyżek oleju słonecznikowego

2 duże łyżki miodu

 

20 dag mąki żytniej

20 dag mąki pszennej 

4 łyżki maku

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

2 garści rodzynek

 

WYKONANIE 

         

 

 

Pierwsze trztery składniki blendujemy ze sobą.

Do sychych składników dodajemy zblendowane i dosypujemy rodzynki.

Zagnatamy ciasto ( można robotem)

Jeśli ciasto jest za suche dodajemy troszkę oleju a jeśli za wolne- troszkę mąki.

 

Następnie odrywamy po kawałku i lepimy kulkę wielkości orzecha włoskiego.

Spłaszczamy ją na ok. centymetrowe ciastko i wykrawamy foremką wzór.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180° (góra-dół)

Ciasteczka pieczemy 15-20 minut 

 

Smacznego

POŻYWNE I ZDROWE CIASTECZKA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: sezam   miód   płatki żytnie   płatki owsiane  
12 kwietnia 2019, 18:17

 

 

 

SKŁADNIKI : 

2 szklanki płatków owsianych 

1 szkłanka płatków żytnich 

garść słonecznika

garść dyni 

szklanka sezamu 

2 łyżki miodu 

garść żurawiny 

 

 

WYKONANIE 

          

        

 

Płatki zalewamy dwiema szklankami przegotowanej wody i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę skladników i mieszamy wszystko. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką małe placuszki i wstawiamy do piekarnika. pieczemy 20 minut.

 

Smacznego 

KRUCHE CIASTECZKA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: dynia   słonecznik   ciastka   żurawina  
20 marca 2019, 18:52

 

SKŁADNIKI : 

300 g. mąki żytniej typ 720 

Pół kostki masła 

2 jajka 

3 łyżki miodu 

1 łyżeczka sody 

Garść żurawiny 

Garść ziaren słonecznika 

Garść ziaren dyni 

 

WYKONANIE

 

Masło roztopić. Resztę produktów włożyć do misy, wlać roztopione masło i ucierać robotem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w trmperaturze 180°C ,15-20 minut.

 

Smacznego