PĄCZKI Z DYNI
| Kategorie: bułki
Tagi: pączki z dyni dyniowe pączki ekologiczne pączki
19 lutego 2020, 22:06
SKŁADNIKI :
5 szklanek mąki orkiszowej eko
1 szklanka musu dyniowego(własny)
1/4 szklanki fruktozy (cukru)
1 saszetka drożdży w proszku eko
1/2 szklanki mleka eko
1/2 kieliszka spirytusu
10 łyżek oleju słonecznikowego
smalec do smażenia
dowolne konfitury, dżem,marmikada, budyń do nadziewania
WYKONANIE
Do rondelka wlewamy pół szklanki mleka i podgrzewamy troszkę. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy dokładnie i odstawiamy ba 15 minut.
Do misy miksera wsypujemy mąkę.
Mus dyniowym mieszamy ze spirytusem i dodajemy do mąki.
Wlewamy mleko, olej i wszystko razem mieszamy mikserem lub ręcznie dotąd , aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
(jeśli będzie taka potrzeba dosypujemy mąkę)
Ciasto przekładamy do misy wysmarowanej olejem, wstawiamy do zimnego piekarnika na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnice.
( ja zamiast podsypywać stolnicę mąką , smaruję ją olejem i tym samym mąka nie pali się podczas smażenia)
Rozdzielamy na 3-4 części.
Z każdej wałkujemy placek grubości 1,5-2 cm i szklanką wykrawamy koła.
Odkładamy nasze pączki na ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W głębokim garnku rozgrzewamy smalec (tyle, żeby pączki mogły pływać).
Wkładamy pączki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor z obydwu stron.
Po przestygnięciu, nadziewamy nasze pączki szprycą lub dużą strzykawką.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
( zmieloną fruktozą )
Smacznego
Dodaj komentarz