PĄCZKI Z DYNI


Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: pączki z dyni   dyniowe pączki   ekologiczne pączki  
19 lutego 2020, 22:06

 

 

SKŁADNIKI : 

 

 

5 szklanek mąki orkiszowej eko

1 szklanka musu dyniowego(własny)

1/4 szklanki fruktozy (cukru)

1 saszetka drożdży w proszku eko

1/2 szklanki mleka eko

1/2 kieliszka spirytusu

10 łyżek oleju słonecznikowego

smalec do smażenia

dowolne konfitury, dżem,marmikada, budyń do nadziewania

 

WYKONANIE

 

 

          

 

 

 

Do rondelka wlewamy pół szklanki mleka i podgrzewamy troszkę. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy dokładnie i odstawiamy ba 15 minut.

 

Do misy miksera wsypujemy mąkę. 

Mus  dyniowym mieszamy  ze spirytusem i dodajemy do mąki. 

Wlewamy mleko, olej i wszystko razem mieszamy mikserem lub ręcznie dotąd , aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.

(jeśli będzie taka potrzeba dosypujemy mąkę)

Ciasto przekładamy do misy wysmarowanej olejem, wstawiamy do zimnego piekarnika na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnice.

( ja zamiast podsypywać stolnicę mąką , smaruję ją  olejem i tym samym mąka nie pali się podczas smażenia)

Rozdzielamy na 3-4 części.

Z każdej wałkujemy placek grubości 1,5-2 cm i szklanką wykrawamy koła.

Odkładamy nasze pączki na ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

W głębokim garnku rozgrzewamy smalec (tyle, żeby pączki mogły pływać).

Wkładamy pączki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor z obydwu stron.

Po przestygnięciu, nadziewamy nasze pączki szprycą lub dużą strzykawką.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

( zmieloną fruktozą )

 

 

Smacznego

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz