CIASTECZKA NADZIEWANE DŻEMEM


Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: ciasteczka z dżemem   kruche ciastka nadziane dżemem  
03 marca 2020, 18:56

 

 

 

SKŁADNIKI: 

 

 

30 dag mąki żytniej typ 720 lub orkiszowej eko

1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki proszku do pieczenia

szczypta soli

150 ml oleju słonecznikowego lub rozpuszczona kostka masła

2-3 łyżki miodu

1 banan lub 1 jajko

dżem

Do dekoracji czekolada własna z oleju kokosowego, miodu i kakaa

 

WYKONANIE

 

            

 

 

Suche składniki wsypujemy do misy i mieszamy.

Mokre składniki blendujemy na gładko.

Dżem porcjujemy na papierze do pieczenia lub w foremkach sylikonowych do lodu na 12-15 łyżeczek i  wystawiamy do zamrażalnika na 30 minut.

Łączymy w mikserze zawartość obydwu misek i mieszamy na jednolitą mase. Jeśli ciasto jest klejące, dosypujemy mąki.

Z gotowego ciasta fotmujemy placki wielkości dłoni. Nakładamy na środek porcję zamarzniętego dżemu i sklejamy dokładnie , formując okragle ciasteczka. Spłaszczamy je. 

Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180° przez 18-20 minut.

Po upieczeniu przekładamy na kratkę do przestygnięcia. 

Polewamy czekoladą.

 

Smacznego

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz