CIASTECZKA NADZIEWANE DŻEMEM
| Kategorie: ciastka
Tagi: ciasteczka z dżemem kruche ciastka nadziane dżemem
03 marca 2020, 18:56
SKŁADNIKI:
30 dag mąki żytniej typ 720 lub orkiszowej eko
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 ml oleju słonecznikowego lub rozpuszczona kostka masła
2-3 łyżki miodu
1 banan lub 1 jajko
dżem
Do dekoracji czekolada własna z oleju kokosowego, miodu i kakaa
WYKONANIE
Suche składniki wsypujemy do misy i mieszamy.
Mokre składniki blendujemy na gładko.
Dżem porcjujemy na papierze do pieczenia lub w foremkach sylikonowych do lodu na 12-15 łyżeczek i wystawiamy do zamrażalnika na 30 minut.
Łączymy w mikserze zawartość obydwu misek i mieszamy na jednolitą mase. Jeśli ciasto jest klejące, dosypujemy mąki.
Z gotowego ciasta fotmujemy placki wielkości dłoni. Nakładamy na środek porcję zamarzniętego dżemu i sklejamy dokładnie , formując okragle ciasteczka. Spłaszczamy je.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180° przez 18-20 minut.
Po upieczeniu przekładamy na kratkę do przestygnięcia.
Polewamy czekoladą.
Smacznego
Dodaj komentarz