ROLADA ŻYTNIA Z DAKTYLOWĄ NUTELLĄ


Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: rolada z kremem z daktyli   rolada żytnia  
21 stycznia 2020, 20:12

 

 

 

SKŁADNIKI CIASTO

 

 

8 jajek

8 łyżek mąki żytniej typ 720 (eko)

4 łyżki miodu 

2 łyżeczki proszku do pieczenia (eko)

Tłuszcz i kasza manna do wysmarowania formy

 

 

WYKONANIE

 

Piekarnik nagrzewamy do 200° 

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka blendujemy z miodem. Dodajemy po mału białka i mąkę z proszkem do pieczenia.

Wylewamy masę na wysmarowaną blachę i pieczemy 15 minut.

 

 

 

SKŁADNIKI NA NUTELLĘ

 

3 garści daktyli

szklanka wody przegotowanej 

3-4 łyżki karobu lub kakao

 

 

WYKONANIE

 

      

 

Daktyle moczymy we wrzątku 15-20 minut.

Po tym czasie przekładamy daktyle do blendera, dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę.(konsystencja nutelli)

Jeśli masa jest za rzadka dodajemy daktyle, jeśli za gęsta dolewamy wody.

 

   

 

 

Ciepłe ciasto smarujemy naszą nutellą i zawijamy w rulon.

Oblewamy czekoladą (patrz czekolada szamana) i  posypujemy startą skórką z pomarańczy.

 

Smacznego

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz