OPONKI Z BANANA


Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: oponki z banana   bananowe oponki   oponki  
19 lutego 2020, 22:08

 

 

SKŁADNIKI

 

60-70 dag mąki orkiszowej eko

1 dojrzały banan

1 opakowanie sychych drożdży

10 dag fruktozy ( cukru )

200 ml mleka eko 

3-4 kieliszki oleju słonecznikowego (100 ml)

smalec do smażenia

 

WYKONANIE

 

            

 

 

 

Do podgrzanego mleka dodajemy opakowanie drożdży i cukier. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy zblendowanego babana, olej, mleko i zagniatamy ciasto.

(ciasto powinno mieć konsystencję ciastoliny laughing i nie powinno kleić się do rąk. Jeśli będzie za rzadkie, dodajemy mąkę)

Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

(ja wstawiam do zimnego, niegrzanego piekarnika i zamykam drzwiczki)

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na kawałki. Wałkujemy na ok  1,5 cm placki i wykrawamy oponki.

Odkładamy na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.

(stolnicę zamiast posypywać mąką, smaruję olejem i dzięki temu mąka nie pali się podczas smażenia)wink

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron.

Posypujemy zmieloną fruktozą (cukrem pudrem)

 

 

Smacznego

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz