OPONKI Z BANANA
| Kategorie: bułki
Tagi: oponki z banana bananowe oponki oponki
19 lutego 2020, 22:08
SKŁADNIKI
60-70 dag mąki orkiszowej eko
1 dojrzały banan
1 opakowanie sychych drożdży
10 dag fruktozy ( cukru )
200 ml mleka eko
3-4 kieliszki oleju słonecznikowego (100 ml)
smalec do smażenia
WYKONANIE
Do podgrzanego mleka dodajemy opakowanie drożdży i cukier. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy zblendowanego babana, olej, mleko i zagniatamy ciasto.
(ciasto powinno mieć konsystencję ciastoliny i nie powinno kleić się do rąk. Jeśli będzie za rzadkie, dodajemy mąkę)
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
(ja wstawiam do zimnego, niegrzanego piekarnika i zamykam drzwiczki)
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na kawałki. Wałkujemy na ok 1,5 cm placki i wykrawamy oponki.
Odkładamy na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
(stolnicę zamiast posypywać mąką, smaruję olejem i dzięki temu mąka nie pali się podczas smażenia)
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron.
Posypujemy zmieloną fruktozą (cukrem pudrem)
Smacznego
Dodaj komentarz