CHACZAPURI ŻYTNIE ADŻARSKIE
| Kategorie: bułki
Tagi: chaczapuri adżarskie chaczapuri żytnie
21 stycznia 2020, 19:07
SKŁADNIKI CIASTO
20 dag mąki pszennej (eko)
30 dag mąki żytniej typ 720
300 ml ciepłej (nie wrzącej) wody
1 łyżeczka miodu jasnego
2 op drożdży suchych
1 łyżeczka soli
3 kieliszki oleju słonecznikowego
1 jajko
WYKONANIE
Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i mieszamy. W kubku rozrabiamy wodę z miodem i dolewamy do misy. Dodajemy olej i mieszamy robotem
(jeśli nie mamy robota ciasto ugniatamy ręcznie)
Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Jeśli jest za wolne dosypujemy mąki żytniej, jeśli za gęste dolewamy wody.
Po zagnieceniu ciasto odstawiamy do nienagrzanego piekarnika na godzinę.
SKŁADNIKI NA FARSZ
2 mozzarelle
1 op sera feta light
20-30 dag sera żółtego
1 łyżka mąki żytniej typ720
3 łyżki jogurtu naturalnego
Zioła suszone:
1/2 łyżeczki bazyli
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki mięty
4-6 jajek
WYKONANIE
Ser feta kruszymy ,dodajemy mozzarellę startą na tarce na grubych oczkach. Wsypujemy mąkę ,dodajemy jogurt , zioła i mieszamy. W osobnej misce ścieramy ser żółty.
Nagrzewamy piekarnik do 220° g-d
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części
(w zależności od tego jak duże "łódeczki" chcemy zrobić)
Wałkujemy w okręgi nie za cienke,nie za grube :)
Na każdy okrąg posypujemy ser żółty i zawijamy brzegi ciasta do środka z obydwu stron. Następnie ciasto łączymy ze sobą tworząc kształt łódki. Do każdej łódki nakładamy po mniej więcej dwie łyżki farszu.
W miseczce rozbijamy jajko, mieszamy i smarujemy brzegi łódki.
Chaczapuri wkładamy ( po 2 sztuki) do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 minut.
Po tym czasie otwieramy piekarnik,wbijamy na środek łódki jajko pieczemy jeszcze 2-3 minuty.
Po upieczeniu, do każdej łódeczki można dodać po łyżce masła.
Smacznego
Dodaj komentarz