Kategoria

Zdrowo


KOKTAJL OWOCOWY SMACZNY I ZDROWY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zdrowo 
Tagi: koktajl owocowy   zblendowane owoce   pomarańcza   banan   jabłko  
22 maja 2020, 20:14

 

 


SKŁADNIKI : 

5-6 jabłek

1 banan

1 pomarańcza

4-5 łyżek musli zbożowego

 

WYKONANIE

 

Owoce obieramy ze skóry , wkładamy do blendera i blendujemy na gładką mase. 

Wylewamy do miseczek.

Wsypujemy musli i odkładamy na kilka minut , żeby płatki mogły zmięknąć.

 

Smacznego

SOK Z PĘDÓW SOSNY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zdrowo  desery 
Tagi: miód   pędy sosny  
07 maja 2019, 18:25

SKŁADNIKI : 

Pędy sosny ok. 0,5 kg

0,5 l miodu 

1 łyżeczka witaminy C w proszku (sok z dwóch cytryn)

 

WYKONANIE 

 

       

 

 

Pędy sosny myjemy, łamiemy na pół i wkładamy do garczka. Zalewamy ok. dwoma litrami wody i gotujemy pod przykryciem godzinę. 

Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 12 godzin do naciągnięcia. Na drugi dzień gotujemy godzine pod przykryciem. Następnie odcedzamy, dodajemy miód, łyżeczkę witaminy C w proszku i znowu gotujemy godzinę. Po tym czasie gorący płyn przelewamy do słoiczka i wstawiamy w ciemne miejsce.

 

Smacznego 

SWOJSKIE MASEŁKO Z CZOSNKIEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zdrowo 
Tagi: masło   śmietana  
25 marca 2019, 13:32

 

SKŁADNIKI : 

1 litr śmietany swojskiej

czosnek granulowany

kurkuma

sól kłodawska

2 słoiki litrowe

 

WYKONANIE

 

 

Śmietane rozlewamy po pół do każdego słoika. Dodajemy po płaskiej łyżeczce soli, pół łyżeczki czosnku granulowanego, i szczypcie kurkumy. Zakręcamy słoik i mieszamy dotąd, aż w słoiku wytworzą się zbite grudki. Przekładamy nasze maselko na sitko i polewamy wodą. Następnie odciskamy masło w rękach z nadmiaru wody i przekładamy do szklanego naczynia. Wstawiamy do lodówki.

W trakcie mieszania słoik należy od czasu do czasu odkręcić na sekundkę aby odpowietrzyć śmietanę. 

 

Smacznego

 

 

ZAKWAS Z CZERWONYCH BURAKÓW
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zdrowo 
Tagi: czosnek   zakwas   buraki  
25 marca 2019, 13:09

 

SKŁADNIKI : 

1 1/2 kg. buraków

3 liście laurowe

4-5 ziela angielskie

5-6 ząbków czosnku

sól kłodawska

3-4 litry przegotowanej wody

słój 4 litrowy

gaza

 

WYKONANIE

 

 

            

 

Buraki obrać i pociąć na grube plastry. Włożyć do słoja razem z liściem, zielem, czosnkiem. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą do końca słoja. (na każdy litr wody, pół łyżki soli kłodawskiej) Przykryć gazą i odstawić na 7 dni w chłodne miejsce. Mieszać codziennie drewnianą łyżką. Siódmego dnia przelać przez gazę do szklanych butelek (słoików) i włożyć do lodówki. 

Taki zakwas może postać w lodówce ok. dwóch tygodni. Jeśli na wierzchu pojawi się biały nalot (pleśń), zakwas należy wylać.

 

 

Smacznego