Archiwum 02 kwietnia 2019


SER ŻÓŁTY " NINY :) "
Autor: fiolka1312
Tagi: mleko   ser biały   ser żółty  
02 kwietnia 2019, 20:48

 

 

SKŁADNIKI : 

1 l. mleka swojskiego

1 kg. sera białego swojskiego 

15-20 dag masła (własne)

2 żółtka 

2 płaskie łyżeczki soli 

2 łyżki octu jabłkowego (własny)

1 łyżeczka sody 

1płaska łyżka kurkumy

PRZYPRAWY : opcjonalnie czarnuszka lub czosnek granulowany lub kolędra mielona

 

WYKONANIE 

             

Zagotować mleko. Na gotujące wsypać pokruszony ser. Gotować ok. 10 minut ciągle mieszając. Odcedzić na (gęstym) sitku. W tym samym garnku co ser, rozpuścić masło i włożyć odcedzony ser. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Zestawić na chwilę z ognia i dodać żółtka, sól, ocet jabłkowy i przyprawy (opcjonalnie). Gotować jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Na koniec dodać sodę. Wyłożyć do foremki (salaterki) z szerszą górą i po wystygnięciu włożyc do lodówki. Najlepiej jeść na drugi dzień.

 

Smacznego

SAŁATKA Z AWOKADO
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sałatki 
Tagi: mozzarella   jajko   rukola   szpinak   awokado  
02 kwietnia 2019, 20:29

 

 

 

SKŁADNIKI : 

1 awokado

szpinak

rukola

4 jajka na twardo 

pestki słonecznika

1 cebula czerwona 

mozzarella

pomidorki koktailowe 

SOS : 

2 łyżeczki musztardy (własna)

2 łyżeczki miodu

5 łyżek oliwy z oliwek 

2-3 łyżki octu jabłkowego (własny)

1 łyżka ziół prowansalskich 

1/2 łyżeczki soli kłodawskiej 

 

WYKONANIE 

   

Do dużej misy wrzucamy szpinak, rukolę. Awokado, cebulę, mozzarellę kroimy w kosteczkę. Jajko dzielimy na cztery. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Składniki na sos mieszamy w szklance. Wszystko razem mieszamy 

 

Smacznego

KAPUSTA Z GROCHEM Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312
Tagi: szybkowar   groch   kapusta   kapusta z grochem  
02 kwietnia 2019, 15:57

 

 

 

SKŁADNIKI : 

30 dag grochu 

0,5 kg kapusty kiszonej 

2 cebule czerwone 

4-5 ziemniaków 

2-3 liście laurowe 

4-5 ziela angielskie 

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, majeranek

 

WYKONANIE 

 

                

Groch namaczamy godzinę przed gotowaniem. Ziemniaki kroim w kostkę i wrzucamy do szybkowaru razem z pociętą kapustą. Dodajemy resztę składników, przyprawy i zalewam wodą ,tak aby przykryła całość. Gotujemy pod ciśnieniem 30 minut. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmarzamy na oliwie z oliwek. Dodajemy do ugotowanej kapusty z grochem. 

 

Smacznego